Recenzie Metamorfoze de Algernon Blackwood, Oliviu Crâznic

de | mai 24, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA METAMORFOZE ARE REDUCERE PE:

13451239_10206683601712847_1172398162_n

Metamorfoze de Algernon Blackwood, Oliviu Crâznic, Arthur Conan Doyle, Robert E. Howard, Rudyard Kipling, H. P. Lovecraft, George MacDonald, Guy de Maupassant, Șerban Andrei Mazilu, Saki și Hugh Walpole este o carte – colecție de povestiri SF pe care am primit-o spre recenzare mulțumită oamenilor din spatele editurii Crux Publishing.

Crux Publishing este numele în spatele căruia se ascund doi asociați, unul dintre ei fiind chiar scriitorul Șerban Andrei Mazilu, o editură nouă în scena editurilor românești, o editură care promite să descopere, valorifice și să promoveze scriitorii români de fantasy și SF.

Trebuie să recunosc că este prima carte colecție de povestiri SF publicată de o editură românească pe care o citesc. Este o supriză să vad autori români lângă nume cunoscute ca Lovecraft și Maupassant, singurul autor francez care m-a fascinat din prima clipă.

Am ales să citesc o carte de povestiri pentru a mă opri oricând din lectură, după fiecare povestire, fără să pierd firul narațiunii ca într-un roman. De ce SF? Pentru că m-a fascinat Asimov acum ceva timp, pentru că vreau să evadez în „orice e posibil”, pentru că toți și fiecare dintre noi au nevoie să viseze din când în când, să redevină copii pe parcursul unei lecturi pentru a resimți acea bucurie, inocență, fascinație, entuziasmare pierdută. E un truc disperat. Un drog pentru unii.

Am fost foarte curioasă și entuziasmată în același timp să citesc povestirile celor doi români incluși în această antologie SF. M-au surprins. Mă așteptam la ceva mai ușor, flu-flu cum zic eu. Românul filosofează, se adâncește în gânduri, ajunge la esența problemei și apoi realizează că nu are nicio problemă, totul e în capul lui.

Trebuie să recunosc că stilul de a scrie al lui Ovidiu Crâznic mi s-a părut greu, parcă prea multe metafore și epitete în aceeași frază, ceea ce făcea lectura greoaie. Nu mă așteptam ca acest gen să mă pună în dificultate. Este fascinant ceea ce creează, văd în fața ochilor totul ca într-un film. E ceva nou și incitant. Povestirea sa are fluentă, este vie, are propriul său suflu și caracter, mereu gata să te dea peste cap, să te uimească, să te inspire.

Fiecare povestire păstrează în sâmburele său un fragment de suflet al autorului, o scânteie de inspirație. Fiecare aduce ceva nou și incitant! O altă viziune asupra vieții și fantasticului în general.

Metamorfoze este o carte a devenirii, a tranziției de la om la fiară sau invers, depinde de interpretare. Pentru cei care caută o aventură în necunoscut o recomand cu mare căldură!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA METAMORFOZE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022

Alte recenzii de la Algernon Blackwood, Oliviu Crâznic, Arthur Conan Doyle, Robert E. Howard, Rudyard Kipling, H. P. Lovecraft, George MacDonald, Guy de Maupassant, Șerban Andrei Mazilu, Saki și Hugh Walpole:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Oana Pauna este redactor Booknation.ro de 2963 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments