Recenzie Middlesex de Jeffrey Eugenides

Titlu: Middlesex
Autor: Jeffrey Eugenides
An apariție : 2014
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 660
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristina Vulpe
Publicată la 16.05.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Middlesex de Jeffrey Eugenides
Acordă o notă

Middlesex, in colectia Top 10+Middlesex de Jeffrey Eugenides este una dintre acele carti care nu poate fi descrisă in doar doua-trei cuvinte.

Actiunea romanului este una complexa, ce se desfasoara pe parcursul a mai multor generatii. Suspansul se impleteste cu fantasticul in aceasta minunata carte, ce poate fi usor considerata o exceptionala saga de familie.

Cartea începe cu un prim-plan al personajului principal. Cal este in aparenta un barbat ca oricare altul, ce a avut norocul sa nimereasca pe un post din consulatul american la Berlin. Cal duce o viata singuratica si se simte stingher in prezenta femeilor, desi isi doreste compania lor. Din peisajul unei multimi care se plimba pe strada, barbatul nu ar sari in ochii nimanui, iar straniile contacte pe care le are cu un personaj de sex feminin sunt intrerupte brusc, din frica de a nu-i dezvalui un mare secret.

Dar care este enigma ce se ascunde in spatele aparentei banale ale lui Cal?Si dintr-odata, ne intoarcem la inceput de secol XX, intr-o atmosfera tipic greceasca. Planul temporal este ajunul asedierii Smirnei de catre turci. Doi frati, Desdemona si Eleutherios Stephanides (zis, mai tarziu, “Lefty”), reusesc sa se imbarce pe un vas care pleaca spre Statele Unite. Niciunul dintre cei doi nu isi dorește  sa plece spre Pamantul Fagaduintei, insa circumstantele ii forteaza sa viseze la o viata mai buna intr-o alta tara.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jeffrey Eugenides.

S-ar putea ca la prima vedere, Middlesex sa nu dea impresia unui titlu distins cu Premiul Pulitzer. S-ar putea sa va sperie numarul de pagini. La fel de bine, este posibil ca unele dintre evenimentele povestite in acest roman sa va socheze sau sa va dezguste. Cu toate acestea, va recomand cu multa caldura acest roman, pe care-l consider unul dintre cele mai bune pe care le-am citit până în prezent.

Desi ar putea fi considerata povestea unei familii, Middlesex de Jeffrey Eugenides nu seamana nici pe departe cu o cronica invechita care sa stea departe de subiectele care ne preocupa pe noi, ca oameni din secolul XXI. Din contra, romanul abordeaza subiecte puternice, dar actuale.

Aspecte Pozitive:

Middlesex este una dintre cele mai dense si complexe carti pe care le-am citit anul acesta. Nu plictiseste cititorul pentru niciun moment. Subiectul identitatii de gen este tratat exceptional, printr-o serie de amanunte care apropie cititorul de caracterul personajului principal.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.