Recenzie Mitago de Robert Holdstock

by | Apr 29, 2015 | Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA MITAGO ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

MitagMitago7-pico este primul volum al unei serii nemuritoare de fantasy, unică prin subiectul abordat și prin ideea inedită a autorului, care dă naștere unei lumi noi și încărcate de mitologie, magie și istorie.

La ceva timp după moartea tatălui, Steven Huxley se întoarce acasă, în locuința modestă de lângă pădurea Ryhope, unde își găsește fratele într-o stare… interesantă. Neîngrijit, ușor paranoic și misterios, Chris pare că a devenit o versiune mai tânără a tatălui său, măcinat toată viața de ceva din pădurea Ryhope. Dar ce anume?

Răspunsul la această întrebare e dat chiar de titlul cărții. Cuvântul ”mitago” este o încrucișare între ”mit” și ”imagine”, simbolizând, evident, imaginea unui mit. Nu vă voi explica ce înseamnă asta, deoarece aș spulbera din farmecul lecturii. Veți descoperi singuri, existența și originea mitago-urilor fiind dezvăluite în primele 50 de pagini ale cărții. Tot ce pot spune e că ideea creării mitago-ului (și modul în care aceasta a fost utilizată în roman) a fost genială, fapt amplificat și de talentul autorului, care știe exact când, cum și ce să descrie, cum să se joace cu acțiunile și cum să dezvolte personajele astfel încât povestea să fie mereu imprevizibilă.

Vorbind despre personaje, cartea se învârte în jurul lui Steven, care, venit din exterior, trebuie să descopere ce se întâmplă de fapt în pădure, care pare a fi influențată de mintea celor care pătrund în ea. Fiind inițial doar un spectator al magiei din Ryhope, el este curând nevoit să se implice, aventurându-se în necunoscut datorită fratelui său și al unei femei misterioase, a cărei origine vă va lua prin surprindere (ca 90% din tot ce se întâmplă de-a lungul cărții, de altfel). Pe fir intră și un fost pilot de război, amintirile legate de tatăl mereu absent și elemente din mitologia universală. Am apreciat cum Holdstock s-a preocupat de fiecare personaj în parte, dându-i volum, calități și defecte, făcându-l să pară cu adevărat real.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Robert Holdstock

Cartea îmbină fantasy-ul cu puțină iubire, puțin război, mult mister și multă mitologie, pe care o tot amintesc tocmai pentru că a fost introdusă în poveste cu multă naturalețe, nepărând forțată în ciuda utilizării ei într-un mod… să-i zicem neașteptat. Și, dacă tot suntem la capitolul ”surprize plăcute”, pot spune că, spre deosebire de majoritatea poveștilor de dragoste din SF-uri/fantasy-uri, idila de aici chiar aduce un plus întregii acțiuni, antrenând în jocul imaginației și emoțiile cititorului, nu doar mintea. Un alt plus, menționat și mai sus, este stilul de a scrie al autorului: e practic imposibil să te plictisești citind, nu există timpi morți, iar descrierea, deși multă, e vie, naturală și are un rol bine stabilit în poveste.

Așadar, prin misterul ce reprezintă tema centrală a cărții, prin personajele tridimensionale, prin stilul antrenant în care e realizată și mai ales prin ideea originală pe care o are la bază, Mitago reprezintă o lectură obligatorie pentru toți împătimiții genurilor SF și fantasy… și nu numai. În afara observațiilor de mai sus, oarecum obiective, pot spune că, pentru mine, cartea asta a fost ca un puzzle ce se completa încet, încet, dar totodată își modifica dimensiunile, oferindu-mi informații noi, dar aducând la suprafață noi mistere. M-am îndrăgostit de personaje, de pădure – deși nu cred că aș vrea să merg vreodată acolo, speriată fiind de ce ar putea să producă mintea mea acelui spațiu -, de întreaga lume construită atât de frumos de către Holdstock. Vă recomand Mitago cu căldură, pe mine m-a impresionat și sper că vă va uimi și pe voi!

Titlu: Mitago
Autor: Robert Holdstock
An apariție : 1984
Editura: PALADIN
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 29.04.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

- Ideea este originală, cu tentă psihologică - Apar un nou tip de creaturi și o pădure magică, ce nu respectă legile spațio-temporale - Personajele sunt bine construite - Secretul ce stă la baza pădurii e mindblowing, îmbinând elementele caracteristice genurilor SF și Fantasy cu mitologia și istoria

Aspecte Negative:

-

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională. Un nume cu renume Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în...

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Am ales să citesc cartea „Văduva de safir” datorită imaginii de pe copertă. Poate părea amuzant, însă așa este. Luna Octombrie este aproape gata, iar mie îmi este atât de dor de vară. Imaginea de pe copertă m-a dus cu gândul la o vacanță de vară pe malul mării și m-am...

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

În luna decembrie este programată lansarea filmului Moarte pe Nil de la 20th Century Studios, ecranizare a romanului celebrei scriitoare Agatha Christie. Ne vom reîntâlni cu detectivul belgian Hercule Poirot interpretat, de data aceasta, de actorul Kenneth Branagh...

Miruna R. este redactor Booknation.ro de 2010 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 93 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Miruna R. aici. Miruna R. are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments