Recenzie „Montesambra, bărbatul vieții mele” de Nadina Maria Szakacs

de | oct. 24, 2015 | Recenzii cărți, Romantism

Montesambra, bărbatul vieții melePrima lucrare de acest fel a autoarei Nadina Maria Szakacs, Montesambra, bărbatul vieții mele este genul de carte de care te lovești, de prea puține ori în viață. Este o carte care inspiră și  tentează cititorul la măreție și fericire absolută, la curaj și izbăvire.

Cartea este structurată în mai multe texte ce diferă ca lungime, dar care ating subiecte asemănătoare – natura (cu predominanță muntele), transformarea, fericirea, iertarea și, nu în ultimul rând, iubirea. Iubirea pentru acela care este, după cum dezvăluie și titlul, bărbatul vieții autoarei. Din acest punct de vedere, cartea se aseamănă cu Manuscrisul găsit  la Accra a lui Paulo Coelho, în care Coptul abordează diverse tematici categorizate separat în scurte narațiuni pentru a forma un întreg.

Muntele nu este prezentat doar ca simplă formă de relief, ci și drept o ascensiune utopică a cărei urmări reverberează până în adâncul ființei, în paralel cu dragostea pe care o întâlnești o singură dată în viață.

Montesambra prinde viață prin intermediul trăirilor și emoțiilor autoarei. Datorită iubirii ei, bărbatul capătă chip, personalitate, o identitate. Cu toate acestea, el reprezintă metamorfoza, devenirea ei.

Personal, nu pot decât să admir autoarea pentru curajul ei, deoarece, din punctul meu de vedere, această carte este o declarație de dragoste directă și clară într-o lume în care sentimentele capătă culori timide și ascunse.

Cu toate acestea, misterul ia și el parte la ceea ce transformă cartea Nadinei într-o scriere cu totul aparte – nu sunt dezvăluite nume de locuri, de personaje, date concrete, ceea ce temperează, dar nu întinează aspectul de confesiune al tomului.

Montesambra, bărbatul vieții mele are toate atributele unei cărți de calitate – sentiment, cutezanță, dăruire și pasiune. Însăși coperta este intrigantă. Cu o scriitură care atrage, pot spune că Nadina Maria Szakacs reușește să creeze o întreagă lume în jurul unui vital punct al transformării sale – Montesambra.

Titlu: MONTESAMBRA BĂRBATUL VIEȚII MELE
Autor: Nadina Maria Szakacs
An apariție : 2015
Editura: AZBEST PUBLISHING
Nr. Pagini: 237
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2766

Alte recenzii de la Nadina Maria Szakacs:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona a fost redactor Booknation.ro și a scris 47 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments