Recenzie ”Moș Goriot” de Honore de Balzac

by | Aug 17, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA MOȘ GORIOT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Romanul ” Moș Goriot”, scris de Honore de Balzac în anul 1835, face parte din impresionantul ciclu intitulat ”Comedia Umană” care, din punctul meu de vedere este una dintre cele mai grandioase concepții literare, atât ca valoare, cât și ca vastitate, frizând perfecțiunea într-un mod plin de vervă și dibăcie.

Este una din cărțile care reușesc, cu o admirabilă fervoare, să scoată  la lumina oprobiului întregul putregai al omului arivist și ipocrit, al ființei care, odată cocoțată pe o oarecare grămadă de moloz, pe care o numește piedestal, ajunge să se considere intangibil, poate chiar un soi de zeu.

09

personajul principal, Goriot, ajuns la vârsta tâmplelor ninse și a bilanțurilor, când se culeg de ramurile gloduroase ale vieții rodul împlinirilor, este tatăl a două fete, ajunse la vârsta maturității, Anastasie de Restaud și Delphine de Nucingen, ambele intrate, prin minuțioasa grijă a bătrânului, în mult râvnita lume a aristocrației franceze.

Balzac, maestru desăvârșit al descrierii moravurilor unei epoci pline de desfrâu, trădări, iubiri false și spânzurări ale orgoliului, ne înfățișează două urmașe ale primordialei Eva, pline de venin, încorsetate în putreda ipocrizie a veștedului parvenitism.Cele două făpturi galice par a fi împrumutat o mare parte din comportamentul flămândelor hiene, fiind pline de văpaia hilarelor ambiții. Orbite de luxul care cere un preț exorbitant, cele două înfumurate feline își subjugă unicul lor părinte cu absurdele lor dorințe și nevoi.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Honore de Balzac

Moș Goriot, al cărui omolog îl găsim și în literatura engleză în persoana lui Silas Marner, din romanul omonim al scriitoarei George Eliot, este exemplul sacrificiului total dezinteresat, personificare a purei iubiri paterne care nu ține cont de vreun obstacol, indiferent de cât de înalt și de impenetrabil ap părea acesta.

Stors până la ultima centimă de incomensurabilele ambiții ale celor două nerecunoscătoare fiece, moș Goriot, transformat dintr-un boier într-un mizerabil de nerecunoscut de către cei care altădată îl admirau pentru vigoarea sa, moare într-o mizerie cruntă, dus la groapă doar de către câțiva cunoscuți, fetele sale refuzându-i chiar și acest lucru.

Balzac, cu abilitățile unui pictor ce iubește culorile realismului cotidian, chiar și atunci când acestea sunt incredibil de terne, creionează, cu răbdarea unui ceasornicar septuagenar, întreaga complexitate a unor personaje cu calități și defecte, cu idealuri mărețe și vise mărunte, fiind ferm convins că toate acestea contribuie din plin la grandiosul spectacol intitulat ”Comedia umană”.

O carte extraordinară. Lectură plăcută vă doresc!

🔥 CARTEA MOȘ GORIOT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Moș Goriot
Autor: Honore de Balzac
An apariție : 2010
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 17.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Zugrăvirea moravurilor unei epoci eminamente carnale a cunoscut în persoana lui Balzac un veritabil maestru.

Aspecte Negative:

Uneori Balzac încearcă justificarea anumitor fapte adulterine.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1909 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andreea Manea

Am început și eu această carte, dar la primele descrieri plictisitoare și interminabile am abandonat. Te felicit că ai reușit să o citești până la capăt! 😀

Lazar Gabriela
Lazar Gabriela

Il iubesc pe Balzac ! Am citit aproape in intregime cam tot ce a scris si ma gandeam sa reiau…..eram adolescenta cand l-am descoperit.
Foarte reusita recenzia !

ilinuca
ilinuca

Un mesaj foarte detaliat se poate ? Am încercat să citesc dar nu înțeleg nimic .