Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

de | mai 27, 2022 | noaff, Recenzii cărți

Am văzut o afirmație scrisă de The Globeand Mail – „Excepțional! Cel mai bun roman de până acum al Yrsei.” Sincer? Și eu cred la fel. Gând la gând se poate spune, însă această carte a fost pe departe cea mai bună din tot ce am citit până acum de la Yrsa. Pasiunea mea pentru nordici este cunoscută și nu ratez nicio șansă șă mai citesc un roman din această colecție.

Yrsa Sigurðardóttir mi-a atras atenția după ce am epuizat toate variantele cu Camilla Lackberg, dar surpriză a fost mare. Are un stil foarte brutal și direct și îmi place mult această abordare. Nu am nevoie de floricele sau lucruri nerealiste într-o carte care vorbește despre o crimă brutală, pentru că nu își au locul acolo.

Moștenirea” este primul volum din seria polițistă care îi are drept protagoniști pe psihologul Freyja și detectivul Huldar. Cazul de la care se pornește este unul cu totul și cu totul tulburător și modul în care Yrsa îl narează a fost destul de greu de digerat, mai ales detaliile post crimă, atunci când vezi totul din perspectiva detectivului. Mereu mă gândesc de unde atâta imaginație pe acești autori, dar mereu rămân fără răspunsuri pentru că este clar ceva nativ, deoarece nu am răspuns. Într-o casă normală are loc o crimă teribilă. Elisa este ucisă și aparent fiica cea mică, Margrét, este singurul martor de acolo, ascunzându-se sub pat în timp ce mama ei era chinuită și omorâtă.

Singura persoană care ar putea deține cheia unui tulburător caz de crimă este Margrét, fiica de șapte ani a victimei. Fetița a fost găsită ascunsă în camera unde a murit mama ei, însă refuză să vorbească.
Proaspăt promovat și depășit de situație, detectivul Huldar apelează la Freyja, expertă în lucru cu tinerii traumatizați. Freyja, care nu are încredere nici în poliție în general, nici în Huldar în particular, nu e tocmai încântată de colaborare, dar e hotărâtă s-o protejeze pe micuța Margrét.

Cartea se desfășoară pe 2 planuri – cea din prezent și cea din 1987. Fata cea mică mai avea 2 frați, dar toți au fost despărțiți după cele întâmplate. Motivul nu vă pot spune că mi s-a părut unul întemeiat și am considerat această faptă ca fiind una nedreaptă, mai ales că frații mai mari erau super protectori cu cea mică și mereu aveau grijă de ea. Mulțumesc Libris pentru carte.

Huldar și Freyja au un trecut comun și fac acum echipă pentru rezolvarea acestui mister care începe să se adâncească și să devină din ce în ce mai macabru. Atunci când Freyja o ia sub aripa sa pe Margrét,  lucurile chiar scapă de sub control și totul o ia razna. Criminalul își pierde controlul, începe să omoare iar și cea mică pare vizată direct de o amenințare reală. Freyja trebuie să o protejeze dar să își folosească și abilitățile pentru a o face pe Margrét să vorbească și să spună ce anume a văzut.

„Moștenirea” este o carte înfricoșătoare, dar extrem de bine scrisă. Nu merge extraordinar de repede, fiind puțin greoaie în modul de scriere, însă este precisă și bogată în detalii. Creativitatea își spune cuvântul în cazul Yrsei și am apreciat din plin acest lucru, creionând o carte în care se vede clar că a investit mult.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Moștenirea
Autor: Yrsa Sigurðardóttir
An apariție : 2018
Editura: TREI
Nr. Pagini: 520
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 27.05.2022
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 6310

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1978 zile și a scris până acum 469 articole. Se află pe poziția 2 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments