Recenzie „Mr. Mercedes” de Stephen King

Autor: Stephen King
An apariție : 2015
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 488
Recenzie de Arianna Suduc
Publicată la March 11, 2016
Recenzie „Mr. Mercedes” de Stephen King
Dă o notă cărții

 Mr. Mercedes, apărută în România la Editura Nemira, a devenit, la doar două zile de la lectură, una dintre cărțile mele preferate, direct în top 3. Încă tremur și cu greu îmi găsesc puterea de a înșirui, haotic poate, niște cuvinte despre un roman al existenței și despre un autor care creează și distruge, care devine și re-devine constant un fenomen internațional.

Încă din primele pagini am știut că m-am îndrăgostit. Acțiunea este, evident, complexă și halucinantă, doar vorbim de King; așadar, un bărbat aflat la volanul unui Mercedes trece pur și simplu printr-o adunătură de oameni, niște șomeri aflați la un târg de job-uri, spulberându-i pe loc.

La volan era Brady Hartsfield, care și-a perfecționat modul de ucidere (e o enciclopedie umană în ceea ce privește omorul, crede-mă) și a împins-o la sinucidere chiar și pe cea care deținea Mercedes-ul, Olivia Trelawney. Acum îl vânează pe Bill Hodges, un detectiv ieșit la pensie care bea bere ieftină și se uită la seriale și mai ieftine, gândindu-se din ce în ce mai des la sinucidere.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Stephen King.

King a devenit modelul meu în viață; și-a asumat un risc enorm scriind Mr. Mercedes, o carte ce se dezvoltă arborescent pe mai multe planuri, cu două personaje care nu sunt deloc ce par a fi, și un deznodământ care șochează. Cred că am trăit acest roman mai mult decât oricare altul scris de Stephen King, deși e ceva extrem de diferit de scriitura sa.

”Every religion lies. Every moral precept is a delusion. Even the stars are a mirage. The truth is darkness, and the only thing that matters is making a statement before one enters it. Cutting the skin of the world and leaving a scar.

That’s all history is, after all: scar tissue.”

Mr. Mercedes nu a fost absolut deloc horror sau paranormal, ci mai degrabă un roman polițist, dar care, creionat fiind cu atâta precizie, reușește să apese asupra ta cu o anumită presiune, ducându-te la exasperare. Devii dependent de fuga constantă dintre pagini, de cele două personaje care încearcă să se omoare reciproc, devii dependent de stilul alert în care e scrisă carte. Ce m-a atras cel mai mult a fost jocul de-a șoarecele și pisica între cele două personaje, dar și modul în care rolurile lor se schimbă, din vânat devine vânător și invers; acest schimb de roluri a fost asul din mâneca autorului.

Aspecte Pozitive:

Scriitură de calitate, palpitantă și tenebroasă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Iubim comentariile tale :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.