Recenzie „Născută primăvara” de Luminița Marta Stan

Titlu: Născută Primăvara De
Autor: Luminița Marta Stan
An apariție : 2017
Editura: Coresi
Nr. Pagini: 106
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Bianca Lăpuștea
Publicată la 23.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Născută primăvara” de Luminița Marta Stan
5 (100%) 2 votes

ACUM GĂSEȘTI NĂSCUTĂ PRIMĂVARA DE PE:

Ah! Frumoasa artă a poeziei..această artă care ne forțează să ieșim din realismul brutal al lumii cotidiene și să pășim pe tărâmul sentimentelor și al atoposibilului..

„Născută primăvara” este o carte de poezii și poeme, care pe cât e de scurtă, pe atât e de cuprinzătoare. Tocmai datorită faptului că aceste poezii și poeme destul de scurte, cititorii resimt sentimentele transmise cu mult mai multă intensitate decât într-un roman.

Temele centrale ale poeziilor și poemelor sunt iubirea și natura, specifice romantismului, curent pe care autoarea îl îmbrățișează din plin. Nu am mai resimțit natura ca pe un peisaj sau simplu tablou caracterizat pitoresc, ci ea chiar devine o stare de suflet:

Toamnă, trupul meu

se lasă izbăvit

de frunzele tale

și sangele-mi

tresare-ntr-un ritm

nepotolit,

de atata viață și moarte.

Culori fără zbor

îmi pătrund

dincolo de însingurare

și-mi simt oasele sculptate

a falsă melancolie. […]

Cât despre iubire, în această carte este abordată din mai multe perspective, care se coagulează sub forma a două viziuni mai mari : cea a unei iubiri utopice, ideale și cea a unei iubiri aparente și imposibil de îndeplinit. Este surprinzător cum autoarea trece prin ambele cu atâta ușurință. În orice caz, ambele perspective au în comun ideea necesității iubirii în viața oamenilor căci „este singura amăgire care dă culoare și sens vieții noastre”.

Un aspect care potențează valoarea acestei cărți este limbajul. Un limbaj delicat, ce abundează în figuri de stil, imagini artistice, sinestezii, care conferă textului o estetică aparte.

Doar muzica în surdină și clinchetul timpului trecut ce încă îl mai aud ca pe o stranie simfonie, îmi mai țin închegate gândurile aducându-le la lumină. Mi-aș încălzi pentru o secundă trupul învelindu-l cu tine, dar te simt dus atât de departe, într-o altă realitate care mă înstrăinează și mă copleșește și apoi trebuie să am mare grijă ce îmi doresc ca nu cumva să trezesc iar fantomele tale adormite în mine.

 

Aspecte Pozitive:

Intensitatea sentimentelor ascunse în spatele versurilor te fac să te bucuri necontenit de fiecare rând...

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.