“Neverland” este cel de-al doilea roman scris de autorul român Radu Găvan. Deși posed și romanul său de debut, “Exorcizat” – lansat în anul 2014, ceva m-a determinat să îl descopăr în scris prin intermediul celui de-al doilea volum.
“Neverland” de Radu Găvan este o carte de doar 176 de pagini, publicată în anul 2015 la Editura Herg Benet
Pe lângă aceste două volume care au fost și premiate la vremea lor, scriitorul născut la București a lansat un al treilea roman, cel mai recent al său, “Diavoli fragili”. Cartea a apărut pe piață în anul 2017 la Pandora M ce aparține Grupului Editorial Trei. În plus, pe lângă aceste realizări ale sale, Radu Găvan a publicat și o serie de povestiri online, pe placul cititorilor săi.
Deși nu auzisem până în momentul citirii cărții de acest autor contemporan, sunt fericită că l-am descoperit. Mai mult decât atât, apreciez stilul său de scriere, limbajul adoptat și naturalețea cu care schițează personajele și acțiunile lor. Pe parcursul lecturii nu m-am putut abține să nu mă întreb dacă poveștile de viață ale personajelor sunt măcar într-o măsură inspirate din realitate sau din experiențe personale.
Cartea lui Radu Găvan este o lectură ușoară, ce poate fi parcursă dintr-o răsuflare
Totuși, subiectul ei nu este deloc unul fericit sau ușor de trecut cu vederea. Ambele povești din carte, ce sunt conturate în paralel, ne arată o lume viciată, meschină și violentă. Din roman nu lipsesc subiecte precum moartea, abuzul fizic și verbal, adulterul, crima sau prostituția.
Și cu toate acestea, o urmă de speranță tot răsare și luminează viețile protagoniștilor. Un copil zâmbind, un câine fidel, o prietenie adevărată, un câștig mai bun sau chiar cărțile drept companie. Lumea creată de Radu Găvan este o lume fragilă, o lume în care răul pare să acapareze binele. Însă este cât se poate de realistă, deoarece nu se poate să nu observi ecouri din viața reală.
Ceea ce m-a încântat de asemenea la roman au fost poveștile fantastice inserate în momente cheie în cele două capitole
De altfel, ți se va părea că descrie un fel de joc între real și fantastic. Iarăși un lucru ce m-a bucurat și mi-a oferit inspirație pentru viitoare lecturi a fost inserția de titluri de cărți bune și de nume de scriitori ce merită urmăriți și citiți cel puțin o dată în viață.
Trebuie să menționez că povestea este atât de realistă încât și finalul este unul pe măsură. În ritmul în care s-a început cartea se și termină. Așadar, nu vei avea parte de happy-end. Sau cel puțin nu de finalul pe care l-ai dori tu. Cu toate acestea, dreptate este făcută tuturor și fiecare se alege cu câte ceva.
Romanul “Neverland” de Radu Găvan este împărțit în două capitole, “Wonderland” și “Neverland”. Primul se referă la speranțe, vise și amintiri plăcute, o lume ce ar fi putut fi minunată. Cel de-al doilea capitol se referă la lumea ce nu va putea fi niciodată atinsă, o țară de nicăieri ce rămâne doar un vis din cauza deciziilor proaste luate de protagoniști.
Bineînțeles, acestea sunt doar concluziile mele. Însă îți recomand și ție să citești cartea deoarece se poate să te atingă acolo unde nici nu știi că te poate durea.