norr Camelia Iuliana RaduVolumul de poezii Norr este opera uneia dintre cele mai în vogă poete contemporane din România, lansarea oficială a volumului a avut loc în noiembrie 2015 la Târgul Internațional de carte Gaudeamus.

Autoarea vorbește, prin poeziile sale, despre Suedia din pielea unei emigrante românce fascinată de țara vikingilor și de răceala naturii. Mentalitățile, distanța dintre oameni și dificultățile de adaptare ale unei străine într-o țară nordică sunt perfect ilustrate în Norr.

Versurile sunt sincere, plăcute și liniștitoare. Îți e foarte ușor să te regăsești în pielea femeii emigrante, sau a personajului negativ care fumează pe stradă și e privit de ceilalți cu ochi răi: eram fumătoarea,  ființa stigmatizată/ exemplul negativ. Te pune în locul mamei ce se acomodează mai greu cu noul mediu, cu străinătatea, în timp ce fiul e detașat.

Femeia suedeză e atât de frumoasă, că devine o zână contemplată de românul Ioan, cu căciulă de dac, iar vikingii au dispărut dar în loc au rămas nșite bărbați frumoși.

Poeziile din Norr sunt un talmeș balmeș autentic, precum recunoaște însăși autoarea în una dintre poezii: nicio ordine/ nicio rigoare/ nimic/ doar căderi și vertiginoase urcușuri.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Camelia Iuliana Radu.

Până la urmă, Norr este doar o poveste despre adaptare/ o poveste despre oameni cu depărtările în sânge.

Camelia Iuliana Radu s-a născut în anul 1959, în Slatina, dar până la 30 de ani trăiește în Brăila. La opt ani îi este publicată prima poezie într-un volum colectiv dedicat copiilor poeți.

Camelia Iuliana Radu a înființat și condus cenaclul literar Atelier XX. A activat în domeniul jurnalistic, unde s-a axat pe jurnalismul cultural.

Ea este cea care își ilustrează copertele cărților, coperta volumului Norr este un colaj în care a integrat biletul de avion datorită căruia s-au născut aceste poezii.

Prozatorul Ioan Groșan este de părere că autoarea Camelia Iuliana Radu merită, datorită volumului Norr, să fie așezată pe primul raft al poeziei contemporane românești. Eu știu că voi pune volumul pe un raft accesibil înălțimii mele, pentru că vreau să mă mai rătăcesc prin Suedia.

Titlu: Norr
Autor: Camelia Iuliana Radu
An apariție : 2015
Editura: Editura Tracus Arte
Nr. Pagini: 139
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 29.02.2016
Nota recenzorului: n/a
Avatar
Autor: Bianca Dacin
Redactor de 1762 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Bianca Dacin
Bianca Dacin mai scrie și pe http://buburuzabia.blogspot.ro/