Recenzie „Nu mă opri!” de Loreta Din

de | ian. 23, 2024 | Poezie, Recenzii cărți

Nu știu ce v-ați propus pentru anul 2024, dar eu am pus pe listă să citesc mai mult decât anul precedent… și, ca un făcut, imediat am primit în dar trei volume de poezie. În cele ce urmează doresc să vă împărtășesc câteva dintre impresiile mele în legătură cu volumul doamnei Loreta Din, intitulat sugestiv „Nu mă opri!”.

Loreta Din este o persoană sensibilă care își exprimă căldura sufletească atât prin imagini, cât și în cuvinte. Pe scurt, este pictor și poet. A publicat patru volume de poezii în ultimii trei ani,  „Nu mă opri!” fiind cel mai recent. Acesta este dedicat în întregime dragostei, în toate etapele evolutive și sub toate formele de manifestare.

Toți urcăm la un moment dat în caruselul dragostei, dar în funcție de partener, de anotimp, de momentul zilei și de alte detalii, fiecare dintre noi are o trăire unică. La fel este și în cazul poeziilor… citim aceleași versuri dar le interiorizăm în mod diferit. Și totuși, există un numitor comun, ce-i frumos e frumos, indiferent de felul în care descriem „frumosul”.

Selenă

Vegheatu-te-am în noapte,

Ca somnul să nu-ţi tulbur,

Ți-am mângâiat suav,

Visul… apoi trupul.

Ca sculptorul stejarul,

Precum olarul lutul.

Ca vulturul văzduhul,

Eternul necuprins,

Ca fluturii petala,

Săruturi ți-am atins. […]

Acest volum poate fi citit cu plăcere la orice vârstă. Cei care sunt îndrăgostiți și vor să trimită mesaje în versuri persoanei iubite dar nu au inspirație, vor găsi mai multe poezii care să le vină în ajutor. Un astfel de exemplu este poezia “Te voi lăsa”:

[…] De-mi vei pleca vreodată dintre gene,

Lumina ochilor mei, se va stinge.

Cu mâinile-am să bâjbâi în întuneric

Şi-oi cauta… Pân-te-oi atinge. […]

De două ori artist… sensibilitate la superlativ! Agonie și extaz, inocență și nebunie, dulce și amar, bucurie și tristețe, totul se regăsește în acest volum.

„Nu mă opri!” de Loreta Din este un volum de poezii din care dragostea răzbate prin toți porii.

Uneori este vorba despre dragostea intensă, trăită cu patos.

În alte situații întâlnim dragostea liniștită, cu siguranța ocrotitoare.

Alteori, imaginile poetice rafinate ne sugerează dragostea înălțătoare, transcedentală.

În alte situații este vorba de dorul de persoana iubită. Și acest dor nu e unul oarecare, ci dorul care doare tare și provoacă strigătul singurătății. E vorba de inima frântă, de persoana care rămâne în urmă, rănită, fără dorință  de viață.

În alte poezii regăsim așteptarea, dar și regretele deșarte!

Loreta Din surprinde toate aceste ipostaze și le descrie în feluri subtile, înduioșătoare, care mișcă ceva în inima cititorului. Cine iubește sau a fost îndrăgostit măcar o dată în viață se va regăsi cu siguranță în poeziile Loretei Din. Pentru sufletele rănite după despărțirea de cineva drag, unele poezii ar putea avea efect de balsam vindecător.

Cum ai putea să îmi astâmperi dorul,

Fior îmi eşti ce umbli liber, în venele mele,

Când visu-i vis, tu mă ridici la nouri…

Şi-mi dai sărut vital, pe brațe printre stele. […]

Tema centrală  a volumului, iubirea, este completată de alte subiecte puternice. Astfel, trecerea timpului, cu efectele adiacente de uitare și îmbătrânire, este ilustrată prin cuvinte iscusite. Nu am putut să nu remarc faptul că și-au găsit loc în acest volum chiar și sentimentele de dragoste față de mama care a părăsit lumea materială, într-o poezie tulburătoare intitulată simplu, Mama mea Icoană Sfântă.

Am întâmpinat dificultăți în alegerea câtorva citate pe care să le redau aici, pentru că Loreta Din se joacă cu versificația, alternează tonul de la o poezie la alta și câteva fragmente nu pot fi reprezentative pentru întreaga colecție. Dar, cred că tocmai complexitatea și diversitatea poeziilor îl va face pe cititor să nu se oprească … din a parcurge  volumul „Nu mă opri!”.

Titlu: Nu Mă Opri!
Autor: Loreta Din
An apariție : 2023
Editura: ARMONII CULTURALE
Nr. Pagini: 172
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 19857

Alte recenzii de la Loreta Din:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

3 2 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 27 zile și a scris până acum 67 articole. Se află pe poziția 8 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments