Recenzie “Nume de cod: Trandafirul” de Kate Quinn

de | oct. 18, 2023 | Istorie, Mister, Recenzii cărți

Se întâmplă din nou! Suntem iar în cel de-al Doilea Război Mondial şi descoperim că urmele lui nu pot fi şterse nici măcar de trecerea timpului.

Din contră, apar noi şi noi informaţii, legături, întrebări şi răspunsuri care se credeau a fii uitate sau nu se ştia deloc de existenţa lor.

În Marea Britanie, Osla Kendall, 26 de ani, jurnalistă, primeşte un plic dubios care se dovedeşte a fii un mesaj cifrat.

Trectul devine prezent şi invers iar povestea face slalom printre ce s-a întâmplat atunci (1940) şi cum s-a ajuns la acum (1947).

Descoperim o poveste nescrisă nicăieri (datorită caracterului ei Top Secret) a luptei din spatele frontului, dusă de armata geniilor care descifrează mesajele codificate.

Trecutul

Osla şi Mab sunt recrutate datorită talentelor lor intelectuale să facă o muncă de birou pentru susţinerea războiului.

Deşi ele ies oricum din tiparele clasicelor domnişoare ale vremii (care nu fac nimic altceva decât să îşi exerseze calităţiile de viitoare neveste) cele două fete sunt puternic impresionate şi bulversate de noul lor loc de muncă.

Li se alătură apoi Beth, fata pioasă, ascultătoare şi naivă a gazdelor de unde le este repartizată şederea şi toate trei trăiesc experienţa vieţii lor.

Puterea feminismului latent explodează în acest mediu masculin, unde geniul nu are gen şi războiul se duce la cel mai înalt nivel.

Legătura de prietenie începe să se destrame însă, atunci când mistere á la Sherlock Holmes (sau mai bine zis á la Kate Quinn) apar în peisaj.

Cineva pare să folosească informaţiile ultra secrete în scopuri neortodoxe şi fetele bănuiesc pe toată lumea, inclusiv una pe alta. Adevărul rămâne undeva suspendat şi nimeni nu are curajul, voinţa şi puterea să-l scoată la iveală cu exactitate.

Prezentul

Şapte ani mai tarziu, acelaşi adevăr le macină încă pe cele trei foste prietene, ale căror vieţi sunt total diferite acum.

Tot el le obligă să se reunească şi să repornească experienţa trăită în război pentru a putea debloca codul enigmei din cifratura Trandafirului.

Se face o recapitulare a fragmentelor lipsă şi rând pe rând personajele trecutului îşi reiau rolurile de atunci, pentru această ultimă descifrare.

Clarificarea lucrurilor rămase nerezolvate aduce împliniri atât personajelor cât şi cititorilor.

Această carte ne arată o altă faţă a războiului, a feminismului, a inteligenţei şi curajului, descrisă într-un mod precaut şi lejer.

Nu are impact emoţional puternic, nu este acel gen de descriere, deci puteţi citi cu încredere şi degajare, vă va impresiona plăcut!

Titlu: Nume De Cod: Trandafirul
Autor: Kate Quinn
Traducător: Gabriela Ghircoias
An apariție : 2021
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 508
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 2057

Alte recenzii de la Kate Quinn:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Minciuna” de Care Santos
Recenzie “Minciuna” de Care Santos

Care Santos a început să scrie de la vârsta de opt ani și a câștigat  prima competiţie literară la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor s-a aplecat asupra diferitelor genuri literare, a scris proză dar și versuri, publicând volume de poezie, povești, nuvele, romane....

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 6 luni, 8 zile și a scris până acum 33 articole. Se află pe poziția 9 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments