Recenzie ” O mână de oase” de Stephen King

de | nov. 24, 2020 | Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA O MÂNĂ DE OASE ARE REDUCERE PE:

Dacă sunteți fan King deja, acesta-i un must, cum spun internauții. Dacă încă nu sunteți, citiți asta și-o să fiți. Dacă nu aveți nicio intenție să fiți, citiți-o oricum. Povestea este incredibilă, o ia pe coclauri bine de tot, dărâmă toate barierele normalului („se cacă pe ele”, cum ar zice King), îți pune în față o ipoteză care frizează orice formă de bun-simț sau mai relaxată a realității și nu te lasă să dormi. N-o să dormi, poate din cauza suspansului, a misterului, a curiozității, a tensiunii sexuale sau de alt fel, a nervilor sau poate pur și simplu a fricii. Dar de dormit, nu dormi sigur.

Personajul principal, Mike Noonan, este un scriitor de succes, care după moartea subită a soției, este lovit de o criză de inspirație pe care încearcă să o depășească, retrăgându-se la reședinta de vară, aflată într-un orășel, din Maine, pe malul lacului Dark Score, departe de lumea dezlănțuită. Odată ce ajunge la Sara Laughs, așa se numește casa de vacanță a familiei, nume ce amintește de râsul dezinhibat al unei cântărețe de blues ce a trăit și a murit pe aceste meleaguri la începutul secolului trecut, descoperă că Jo, soția lui, fusese acolo înainte să moară și că, fără să-i dezvăluie, făcea niște investigații și  scria ceva pe cont propriu. Se simte deopotrivă curios, dar și trist din cauza faptului că Jo nu a simțit nevoia să-l facă părtaș la secretul ei.

În afara durerii cauzate de pierderea soției, a misterului legat de căutările  acesteia înaintea morții, a încercărilor lui eșuate de a scrie, personajul nostru traversează o perioadă întunecată, bântuită de coșmaruri si prezențe fantomatice. Ce este interesant este că partea paranormală este populată de spirite bune și spirite răzbunătoare, fantoma soției fiind una dintre aparițiile prietenoase care încearcă să rezolve situația explozivă și, dându-i indicii, să-l protejeze. Este o poveste despre rasism și discriminare sexuală care, la zeci de ani după ce a avut loc, încă bântuie mințile și amintirea comunității. King creează un personaj remarcabil și fascinant, aducând un omagiu începuturilor blues-ului și R&B-ului, printr-o negresă frumoasă și atrăgătoare, Sara Tidwell, cu un timbru ieșit din comun, o înaintașă a feministelor, o femeie dezinhibată care luptă pentru statutul ei social, o victimă a comunității patriarhale închistate și a epocii, al cărei blestem a distrus o întreagă generație nevinovată de copii ce au plătit greșelile părinților.

Mi-a plăcut personajul principal, creat pe același tipar ca tipul din JFK și Zona moartă, genul de om bun, muncit de conștiință, dominat de empatie, un om de bun-simț, care urăște să judece, să acuze sau să intre cu bocancii în viața altora. Un om cu trăiri interioare foarte vii, animate, care deși evită socializarea, nu reușește să evite apropierea de oamenii frumoși. Este, de asemenea, o poveste de dragoste ce se împotmolește datorită traumelor personajelor, dar și a prejudecăți oamenilor. O poveste de dragoste care-l obligă pe scriitor să intervină într-un conflict familial, într-o luptă dintre un bunic și o mamă pentru custodia unei fetițe. Este o carte presărată cu multă sexualitate, dar una foarte interesant propusă, nu genul de pornografie literară vulgară și de prost gust care a înecat piața în ultimul deceniu. Vă asigur că rar am găsit scriitori care să explice și să contureze mai bine și mai ușor fanteziile și nevoile sexuale ale unui bărbat. Și spuse „pe bune”, fără perdea, fără sirop și fără detalii penibile.

Dacă îți place recenzia cărții O MÂNĂ DE OASE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stephen King

For men, I think, love is a thing formed of equal parts lust and astonishment. The astonishment part women understand. The lust part they only think they understand.

Pentru pasionații de horror cu elemente de paranormal, această carte este de neratat. Propune un scenariu întunecat, o luptă între agresați și agresori, cu o galerie de personaje fantomatice împărțite în două tabere violente, ambele împinse de nevoia de răzbunare și arbitrate cu greu de prezența imaterială a unei soții recent dispărute. Bineînțeles că există două variante posibile de luat în calcul: este într-adevăr casa bântuită  sau scriitorul a înnebunit de durere? Pentru un răspuns imparțial, vă recomand să citiți cartea. Este una dintre cele mai buni lecturi parcurse de la King.

Fear is actually an acronym for Fuck Everything And Run.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O MÂNĂ DE OASE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: O MÂNĂ DE OASE
Autor: Stephen King
An apariție : 2005
Editura: AQUILA `93
Nr. Pagini: 836
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9.5 / 10
Vizualizari recenzie: 901

Alte recenzii de la Stephen King:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments