Recenzie „O moarte care nu dovedește nimic” de Anton Holban

de | mai 4, 2020 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O MOARTE CARE NU DOVEDEȘTE NIMIC ARE REDUCERE PE:

“O moarte care nu dovedește nimic” este un roman de ficțiune cu note autobiografice scris de autorul român Anton Holban. Această carte a fost publicată inițial în anul 1931. Pe lângă volumul acesta, scriitorul mai este cunoscut pentru opere precum “Ioana”, “Jocurile Daniei” și o multitudine de piese de teatru, schițe și nuvele. Se observă o repetiție în romanele lui. Majoritatea titlurilor scrierilor sale includ nume de femei. Și poveștile se axează bineînțeles pe descrierea lor în paralel cu alte personaje.

Odată cu cartea “O moarte care nu dovedește nimic”, scriitorul născut la Huși inovează lumea literaturii

El reușește să creeze o tehnică prin care autorul este personaj iar personajul este confundat ușor cu autorul. Așadar care este care? Această tehnică ar fi numită roman în roman. De altfel, Anton Holban se axează foarte mult pe analiza stărilor interioare. Tot ceea ce este descris în carte se bazează pe psihologia personajelor. Mai ales pe trăirile interioare ale personajului principal, Sandu.

În cartea sa “Ioana”, pe care am citit-o de asemenea, autorul redă o bucată din propria viață punând-o în scenă prin intermediul personajelor sale. Însă și în romanul de față povestea protagonistului redă părți importante din experiența proprie. Cel puțin așa ne lasă să credem. În plus, ceea ce ne ajută să credem că romanul este mai mult autobiografic sunt și descrierile locurilor în care a copilărit, trait, studiat și lucrat Anton Holban.

Cei care cunosc câte ceva despre viața și parcursul în literatură al scriitorului sau cei care sunt iubitori de biografii îmi vor da dreptate în acest sens. Romanul “O moarte care nu dovedește nimic” este format mai mult din capitole care descriu fie relația protagonistului cu Irina, obsesia sa, fie cu alte personaje importante din viața sa.

Aceasta carte mi s-a părut că seamănă foarte mult ca stil și poveste cu o altă scriere cunoscută de-a sa – “Ioana”

La fel ca acolo, autorul povestește despre stările sale de spirit, despre amintirile și reflecțiile sale în legătură cu iubita sa. Dacă acolo era vorba de Ioana, aici e vorba de Irina. Cu toate că volumul acesta este influențat mult de stilul proustian, pe mine nu a reușit să mă atragă.

Nu l-am înțeles așa cum merită a fi înțeles probabil. Nu sunt atrasă de metoda evocativă folosită în literatură. Mai ales dacă aceasta se întinde pe majoritatea filelor unei cărți. În plus, am ajuns să judec destul de mult pe ambii protagoniști.

Pe el pentru că interpretează fiecare cuvânt, fiecare gest și nu se bucură pur și simplu de moment, mereu dorind mai mult de la celălalt, și în același timp plictisindu-se și comportându-se cu răceală și indiferență. Pe ea pentru că este obsedată de el, îl ascultă cu sfințenie și îl urmează ca un cățeluș peste tot chiar dacă vede clar că nu este la fel de dorită. Temele romanului sunt dragostea și moartea. Autorul face o paralelă între acestea două și își judecă personajele chiar prin intermediul lor.

Ți-a plăcut recenzia cărții O MOARTE CARE NU DOVEDEȘTE NIMIC?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Anton Holban

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O MOARTE CARE NU DOVEDEȘTE NIMIC CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: O Moarte Care Nu Dovedește Nimic
Autor: Anton Holban
An apariție : 2009
Editura: ERC PRESS
Nr. Pagini: 319
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 4.05.2020
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 6

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Femeia în alb este un roman clasic, publicat în 1860, semnat de Wilkie Collins care încă atrage mulți cititori feroce, fiind considerat un înaintaș al romanelor contemporane cu detectivi. Povestea lui Collins, un mistery romantic cu accente gotice, este apreciat la...

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Trebuie să recunosc că nu am citit nicio recenzie până a începe această lectură, dar cumva deja aveam așteptări de la roman. Titlul și coperta cărții stârnește interesul. Am fost curioasă să aflu care este rolul albinelor în această poveste, dar și ce fac portocalele...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1320 zile și a scris până acum 334 articole. Se află pe poziția 4 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments