Recenzie „O sută de nume”, de Cecelia Ahern

de | ian. 9, 2023 | Beletristică, Chick Lit & Romance, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA O SUTĂ DE NUME ARE REDUCERE PE:

Un jurnalist va face un drum lung pentru a sparge o poveste demnă de știre, iar cea mai recentă carte a Ceceliei Ahern, „O sută de nume”, depășește granița devotamentului și disperării jurnalistului. O sută de nume o urmărește pe Kitty Logan, o jurnalistă care-și detaliază încercările ei, adesea demne de a-și reconstrui propria viață, urmărind cu disperare povestea pe care mentorul ei nu a avut niciodată șansa să o scrie.

Viața lui Kitty este într-o spirală descendentă. Reputația ei profesională este distrusă, mentorul ei este pe moarte, iubitul ei a părăsit-o, proprietarul locuinței unde aceasta stă amenință că o va evacua, iar cineva continuă să mânjească graffiti și fecale pe ușa apartamentului ei. După ce a calomniat un profesor popular cu acuzații false de agresiune sexuală la adresa elevilor săi, Kitty și-a pierdut un loc de muncă ca jurnalist TV și este pe cale să-și piardă altul la revista Etcetera.

În timp ce mentorul lui Kitty, Constance (redactorul șef al Etcetera), zace pe moarte în patul ei de spital, ea îi dezvăluie lui Kitty că ideea singurei povești pe care a vrut să o scrie este conținută într-un plic din biroul ei de acasă. După moartea lui Constance, Kitty propune să scrie povestea ca parte a tributului revistei adus lui Constance (și ca mijloc de a-și salva locul de muncă la Etcetera). Cu toate acestea, când localizează plicul, acesta conține doar o listă de 100 de nume – nimic mai mult.

Deși Kitty se consideră a fi o jurnalistă care poate găsi o poveste în oricine, găsirea conexiunii între 100 de oameni, aparent întâmplători răspândiți în Dublin, pare imposibil. Multe dintre persoanele pe care le contactează Kitty nu doresc să vorbească cu un jurnalist, în special cu unul care este subiectul unui caz infam de calomnie; cei care îi răspund lui Kitty nu au idee de ce au fost incluși în lista lui Constance. Cu toate acestea, a spune povestea lui Constance este ultima șansă a lui Kitty de a-și salva cariera, iar ea își urmărește sarcina cu perseverență și fervoare.

Dacă îți place recenzia cărții O SUTĂ DE NUME, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Cecelia Ahern

Această determinare și seriozitate sunt principalele calități mântuitoare ale lui Kitty. În marea parte a poveștii, Kitty nu este o protagonistă deosebit de simpatică. Deși Kitty simte oarecare remușcări pentru Colin Maguire, profesorul a cărui carieră și familie sunt în ruine după acuzațiile false ale lui Kitty, ea se trezește în imposibilitatea de a-și cere scuze pentru greșelile sale, deoarece este învăluită în propria ei suferință și mizerie. Ahern o înfățișează deseori ca fiind vandă și îndreptățită, iar eforturile lui Kitty de a-și îndrepta greșelile sunt mai mult acte de autoconservare decât cele de abnegație – așa cum chiar și Kitty recunoaște ea însăși. Remușcarea lui Kitty este doar pentru mizeria care a rezultat din propriile ei decizii proaste, mai degrabă decât tristețea pentru bărbatul a cărui viață a distrus-o sau pentru colegii ale căror mijloace de trai sunt puse în pericol.

Cu toate acestea, Karma a ajun- din urmă, iar numeroasele ei accidentări și gafe oferă furaj distractiv. În timp ce Kitty încearcă să-și pună viața din nou pe drumul cel bun, pare să întâmpine o lovitură de ghinion după alta: un iubit care se mută în timp ce ea este la serviciu, apariția unei vechi prietene cu motive ascunse, o bicicletă furată și escaladarea (și tot mai creativ) vandalism la ușa apartamentului ei.

Nenorocirile lui Kitty sunt totuși banale, mai ales în comparație cu încercările cu care se confruntă mulți dintre indivizii pe care îi întâlnește în căutarea poveștii lui Constance. Poveștile de la oameni găsiți pe lista lui Constance sunt, de fapt, punctul culminant din „O sută de nume”. De la o femeie în vârstă, dar îndrăzneață, într-un azil de bătrâni, până la un fost condamnat îndurerat, până la un aspirant la Cartea Recordurilor Guinness, această distribuție eclectică de personaje sunt toți oameni obișnuiți care par a fi nefavorabili într-o anumită formă sau mod și m-am trezit înrădăcinandu-le mai mult decât pe Kitty. Dorința de a le cunoaște soarta și legătura dintre ele m-a ținut implicată în poveste, mai degrabă decât orice interes real de a descoperi rezultatul luptelor profesionale ale lui Kitty sau diferite întâlniri romantice, care par să fie incluse aproape ca niște gânduri ulterioare, mai degrabă decât contribuții semnificative la povestea.

În cele din urmă, Ahern leagă bine firele poveștii – poate puțin prea frumos. Deși premisa cărții este interesantă, lipsa de profunzime a multor personaje și un final destul de clișeic și previzibil împiedică povestea să-și atingă potențialul. Cu toate acestea, cartea lui Ahern distrează cu ușurință, cu distribuția ei de personaje simpatice și capacitatea de a deriva povești din vieți aparent obișnuite.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O SUTĂ DE NUME CU REDUCERE DE PE:

Titlu: O SUTĂ DE NUME
Autor: Cecelia Ahern
An apariție : 2016
Editura: ALL
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 5 / 10
Vizualizari recenzie: 2366

Alte recenzii de la Cecelia Ahern:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 2 ani, 8 luni, 24 zile și a scris până acum 162 articole. Se află pe poziția 8 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments