Recenzie ” Oameni din Dublin” de James Joyce

by | Aug 15, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA OAMENI DIN DUBLIN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cel mai reprezentativ scriitor al Irlandei,James Joyce, ne oferă în romanul ”Oameni din Dublin” reprezentația celeilalte părți a societății, cea care de obicei trăiește din întâmplări consumate doar pe jumătate, numiți de unii ”plevușca societății” sau ”drojdia de pe fundul paharului”.

839837

Nu este nicidecum o paștizare a moravurilor sau a grotescului, ci pur și simplu o încercare de redare a unor existențe în care idealurile sunt doar basme din trecutul glorios al demult apusului popor celt. Este creoinarea de succes a oamenilor care, în lipsă de ocupație, aleg camelonismul simțămintelor trăite între bucolic și modernism, într-un patrulater aproape apatrid din care rezultă un amalgam de arivism, tragedii hilare, sentimente fugare și clipe strivite sub umbra pasului șchiop.

Nu este, nici măcar în treacăt, un spectacol al măștilor, ba dimpotrivă este unul al nemăștilor, o amplă reprezentație purtată între vecernia și utrenia umanității în ritmul oamenilor mărunți, care oscilează între propriile reguli și cele ale oamenilor puternici, siliți fiind să îngurgiteze de-a valma noianul unei lumi nebune, care se hrănește intravenos cu cioburi de iluzii și idealuri schimbate mai frecvent decât lenjeria intimă.

Nu este o lume a profitorilor decât dacă a profita este sinonim cu lupta pentru supraviețuire, mereu purtată în funcție de oportunități și capricii, de eroisme extrovertite în războaiele  nimănui, dar mai ales în cele cu propriul sine. O lume în care eroii necunoscuți sunt numărați la kilogram și la numărul de gropi comune doar pentru a se ridica numărul necesar de monumente necesare răscumpărării cruntei nepăsări.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de James Joyce

Inegalabilul James Joyce dă dovada unei dibăcii ieșite din comun, aproape cirurgicale, însă fără a bisturiza prea mult toate aspectele societății în care a trăit, mulțumindu-se cu zugrăvirea unor caractere îndoielnice,  pe care le întâlnim la orice colț de stradă, ademenindu-ne cu surâsuri de hienă și dulcele elixir al redundantelor promisiuni plămădite într-un exces de zel al clipelor de dezgolire lăuntrică.

O carte absolut fabuloasă, pe care vi-o recomand cu drag!

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA OAMENI DIN DUBLIN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Oameni Din Dublin
Autor: James Joyce
An apariție : 2014
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O excelentă creionare a lumii de după perdeaua unei societăți rigide.

Aspecte Negative:

Finalurile uțor încâlcite poate să te rătăcească numaidecât.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1909 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela
Barbalata Mirela

Am cartea (castigata pe un blog) dar nu am citit-o inca. M-ai facut curioasa 🙂