Recenzie „Portret al artistului la tinerețe” de James Joyce

de | mart. 12, 2019 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PORTRET AL ARTISTULUI LA TINEREȚE ARE REDUCERE PE:

portret al artistului la tinerete james joyceTrebuie să recunosc că „Portret al artistului la tinerețe” de James Joyce nu a fost pentru mine. Dar deși mie nu mi-a plăcut atât de mult, se poate ca ție să îți placă. De altfel este prima scriere a irlandezului pe care am citit-o. Însă, asta nu mă face să nu îmi doresc să citesc alte cărți de-ale lui precum „Ulise” și „Oameni din Dublin”.

De fapt, cartea de față este un fel de autobiografie a lui James Joyce

Un portret viu conturat de scriitor al dezvoltării emoționale și intelectuale din vremea copilăriei și a adolescenței. Așadar, portretizarea personajului Stephen Dedalus din Dublin este de fapt descrierea caracterului, credințelor și viziunilor tânărului James Joyce.

Scrierea ne poartă prin anii fragezi ai personajului, unde îl putem vedea alături de familie, de colegi și de profesori. Îmbinând fragmente din copilăria și tinerețea scriitorului cu ficțiunea modernă, „Portret al artistului la tinerețe” este un roman al deșteptării sexuale, a rebeliunii religioase și a căutării eterne a înțelesului vieții. Exact cum fiecare artist își caută propriul sine, propria voce, așa și James Joyce ne prezintă în această carte periplul său în acest sens.

Deși până aici nu vei înțelege de ce nu mi-a plăcut romanul clasic, vei înțelege sper de acum încolo

Încep prin a afirma că scrierea nu este deloc ușor de citit. Și asta nu este din cauza felului în care a fost tiparită și așezată în pagină ediția pe care o am eu. Este din cauza scriiturii lui James Joyce. Acest autor este unul dintre cei mai iubiți de către profesorii de literatură. Pe de lată parte însă, este foarte greu de citit de plăcere. Eu am început lectura de plăcere, dar am ajuns să continui cu ea doar din respect pentru acest scriitor. Și pentru că rareori las vreo carte neterminată.

Propozițiile sunt lungi și par să nu ducă nicăieri. Uneori, ajungi să citești fragmente întregi din tratate de filosofie, religie. Sau dai de fraze în latină care pur și simplu nu te prind. James Joyce nu spune povestea sa într-un fel clar, scurt și concis. De asemenea, personajele sunt multe. Și nu ajungi să le cunoști sau să le înțelegi așa cum ți-ai dori de la o carte.

Da, limbajul folosit de scriitorul irlandez este poetic, dar foarte elaborat și sincer greu de înțeles de oricine

Poate de aceea geniul lui poate fi înțeles doar de alte genii.  Deci dacă nu te afli pe aceeași lungime de undă, se poate ca această lectură să îți dea ceva bătăi de cap. Și poate chiar vei dori să renunți la ea. Eu îți recomand în acest caz să o pui pur și simplu alături. Și să îi reiei lectura în acel moment al vieții în care te vei simți mult mai versat în ale literaturii clasice. Sau în ceea ce privește romanele lui James Joyce.

Ți-a plăcut recenzia cărții PORTRET AL ARTISTULUI LA TINEREȚE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de James Joyce

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PORTRET AL ARTISTULUI LA TINEREȚE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Portret Al Artistului La Tinerețe
Autor: James Joyce
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 399

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1406 zile și a scris până acum 343 articole. Se află pe poziția 4 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments