Recenzie „Oameni în trening” de Robert Șerban

de | feb. 6, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OAMENI ÎN TRENING ARE REDUCERE PE:

Robert Șerban este un autor român contemporan, cartea sa apărând în 2021 la editura Polirom în colecția Ego proză, una dintre cele mai bune colecții de pe piața editorială românească ce promovează autorii români contemporani.

Am citit cartea cu o oarecare reținere, dar și o mare curiozitate, fiindcă personal nu m-am apropiat prea mult de proza scurtă până acum. Mereu am fost fanul romanelor (de preferabil, cât mai lungi) și eventual al cărților de eseuri, proza scurtă și poezia încă n-am avut plăcerea să le gust pe-ndelete (deci, disclaimer: urmează o recenzie scrisă de cineva cu gusturile încă neformate în proza scurtă).

Încă din titlu avem un indiciu asupra povestirilor din carte. Oamenii sunt în trening, fiindcă sunt obișnuiți, desprinși din scene cotidiene, fără nimic spectaculos în ei. Sunt oameni pe care-i vezi zilnic pe stradă. Unii, ce-i drept, sunt în costum – ei sunt descriși însă cu familiaritate.

Prin urmare, fiecare povestire e despre oameni, de la țărani neaoși care muncesc pe câmp toată ziua și fac dragoste în corturi (Sandu Ghiran din Dragul tatii) la arhitecte obsedate de probleme de design interior (Probleme de arhitectură) – da, o mare diversitate.

Dacă îți place recenzia cărții OAMENI ÎN TRENING, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Robert Șerban

Ce am remarcat e că mai multe povestiri par aparent banale, apoi apare spre final un detaliu și mai prozaic care însă declanșează ceva… straniu și totodată amuzant. Vezi, de exemplu, Gaura din ciorap și pofta de gol, unde o gaură la ciorap îi strică seara picantă unui om mereu grăbit, al cărui ideal e să aibă și el timp să-și bea cafeaua în tihnă…

Majoritatea au un clenci, o răsturnare de situație, o chestiune neașteptată care dă sens pe nepusă masă unei povești aparent neinteresante; uneori acest clenci ține de domeniul umorului (Caz special), alteori de al tragicului (Pasagera din stația de autobuz).

Tocmai asta mi-a plăcut cel mai mult la povestiri, finalul care mă ia pe nepregătite. Îmi amintesc, de pildă, de Probleme de arhitectură, unde deznodământul unui fel de studiu de caz asupra unei arhitecte maniace e parcă desprins dintr-o cu totul altă carte. Și, cu toate astea, are sens. Și, de ce nu, umor.

Mi-a plăcut și Flagrant, unde niște studenți români se confruntă cu râsetele ironice ale unor francezi care-i învață să fumeze iarbă, într-un fel de efort civilizator de a-i moderniza pe tinerii veniți dintr-o țară pentru francezi cel puțin suspicioasă, dacă nu primitivă de-a dreptul.

Mărturisesc că pe unele am simțit pur și simplu că nu le înțeleg sau nu le simt, mi se păreau de-a dreptul fără noimă. Altele nu mi-au displăcut, dar nici nu pot să zic că m-aș da în vânt după ele. O fi o chestiune pur subiectivă, căci povestirile în sine m-au prins, dar n-am simțit că au și rămas cu mine după, nu ca ceva care mi-ar reveni constant în minte. Ca passe-temps însă merge, zic eu.

În fine, n-o să uit totuși fundalul de compasiune umană care învăluie toate povestirile, compasiune plăcut îmbinată cu umorul și situațiile neverosimil de verosimile.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OAMENI ÎN TRENING CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Oameni în Trening
Autor: Robert Șerban
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 484

Alte recenzii de la Robert Șerban:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 988 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 20 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments