Recenzie “Omul de castane” de Soren Sveistrup

by | Dec 7, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Mister, noaff, Recenzii cărți, Suspans

Cu fiecare ocazie pe care o am îmi exprim dragostea și devotamentul pentru literatura scandinavă. Pe aceasta am descoperit-o atunci când am cumpărat acum mulți ani “Seria Neagră” de la Editura Trei și am fost fascinată de stilul brutal, dar extrem de realist al genului. Cu niște imagini șocante, dar cu o intrigă extraordinar de inteligentă, cărțile încadrate în această categorie rup barierele acestui gen și aduc ceva în plus, ridicând nivelul cărților thriller și polițiste. Consider că au stârnit o revoluție, pentru că această ridicare de nivel a “trezit” și alți autori și i-a constrâns să inoveze și să își schimbe modul în care scriu.

Știam de ceva timp de “Omul de castane“, dar lungimea sa m-a descurajat puțin, pentru că nu am avut timp efectiv să mă dedic unei lecturi așa lungi. Mi-am făcut curaj însă și am abordat-o, pentru că nu aveam cum să termin 2020 fără să citesc o carte atât de lăudată, mai ales că este scrisă de un autor scandinav. Originea sa imediat mi-a dat de înțeles că nu are cum să fie o lectură proastă și faptul că am aflat ulterior că este romanul de debut, mi-a stârnit curiozitate și am vrut să văd dacă este un talent nativ sau cultivat. Evident, am avut dreptate și este NATIV, cartea devenind una dintre cele mai bune lecturi ale anului și vreau să țineți minte că eu sunt destul de pricinoasă și selectivă, nu mă las impresionată cu una, cu două de o lectură aclamată.

Îmi este foarte greu să vă povestesc despre ce este vorba în carte, pentru că este destul de complexă și nu vreau să dau spoiler. Însă pe scurt, vă pot spune că acțiunea are loc în Copenhaga, unde de-a lungul anilor au loc diferite crime și dispariții. La prima vedere, nimic ciudat, însă dacă privești în detaliu, vei vedea un aspect comun: criminalul lasă la locul faptei un om de castane, iar pe fiecare omuleț este o amprenta care are legătură cu o dispariție. Este super sinistru și ciudat, însă mi se pare o idee foarte bună. Am aflat de curând că această carte se va ecraniza, deci sigur nu doar eu am considerat că această intrigă este una demnă de micul ecran. Sincer, consider că aceasta a fost ideea inițială a lui Soren Sveistrup , pentru că toată acțiunea este foarte dinamică. Personajele care trebuie urmărite sunt Naia, Mark, Rosa și Kristina. Oricum trebuie să fiți și cu gândul la criminal, dar nu strică să admirați și modul ingenios în care autorul a făcut viețile lor să se întrepătrundă și să aibă sens toți în aceeași intrigă.

Evident, există jocuri politice și teme care tratează subiecte sensibile precum violul, abuzul sau pedofilia, toate acestea încercând prin intermediul intrigii să scoată în evidență marile probleme cu care orice țară se confruntă. Îl consider un mare semnal de alarmă și un subiect foarte profund de gândire. Nu este o carte politică, este o carte dură și reală. Mulțumesc frumos Libris pentru carte.

Recomand din suflet această carte și vă rog să aveți răbdare pentru a o parcurge. Nu este o carte care trebuie citită “pe diagonală” sau peste care să săriți anumite fragmente, pentru că fiecare capitol are rostul său și este o piesă în marele puzzle construit de autor. Este nemaipomenit de înspăimântătoare și de bine gândită. Am mai adăugat pe lista încă un autor scandinav extrem de talentat.

Titlu: Omul De Castane
Autor: Soren Sveistrup
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 624
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 7.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1455 zile și a scris până acum 369 articole. Se află pe poziția 3 din 25 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments