Recenzie Onoare de Elif Shafak

by | Apr 29, 2017 | Familie, Psihologie, Recenzii cărți, Spiritualitate, Suspans

🔥 CARTEA ONOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Elif Shafak este una din autoarele mele preferate, îmi place mult felul ei de a scrie, temele abordate, modul în care își prezintă personajele.

Onoare este o poveste cutremurătoare, șocantă ce se rotește continuu în jurul unui cuvânt de o importanță majoră pentru lumea musulmană.

Cartea prezintă povestea a trei generații, a unor familii cu ce aveau mai de preț pătat: onoarea. Acțiunea culminează cu o crimă, una de onoare: un fiu își ucide mama.

Din primele paginii facem cunoștință cu Esma. Mamă a două gemene, e hotărâtă să scrie o carte în onoarea mamei sale. Pleacă la închisoarea Shrewsbury unde după 14 ani este eliberat fratele ei: Iskender.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Elif Shafak

Îl voi lăsa acolo. Într-o cameră din casa mea. Nici prea departe, nici prea aproape. Îl voi ține închis între acei patru pereți, între ură și iubire, pe care nu mă pot împiedica să le simt, prizonier pentru totdeauna într-o cutie din sufletul meu.

E fratele meu.

El, un ucigaș.

Deodată pornim într-o incursiune în trecut într-un sat din Eufrat pentru a reconstitui piesă cu piesă drama unei familii: Naze aduce pe lume doua gemene: Pembe și Jamila. Adem o ia de soție pe Pembe deși era îndrăgostit de Jamila. Se mută la Londra, o Londră a anilor 70 când rasismul era în floare, au trei copii: Iskender, Esma si Yunus. Adem își părăsește soția pentru Roxana. Pembe are o relație platonică cu Elias, considerată dezonorantă pentru familia ei. Această relație fiind motivul crimei.

Inima omului ca soba. Producem căldură, facem energie, în fiecare zi. Dar când acuzăm pe alții, când spunem lucruri cumplite, energia dinăuntru se duce în altă parte. Inima se răcește.

E întotdeauna mai bine să privești înăuntru. Lasă-i pe ceilalți să-și poarte singuri de grijă. Fiecare amărăciune e bagaj greu. De ce să-l cari? Ești un balon cu aer cald. Spune-mi unde vrei să mergi în sus sau în jos? Lasă în urmă furia, durerea, lasă sacii să cadă.

Deși firul epic ne este cunoscut din primele capitole, scriitoarea nu se dezminte și ne pregătește pe final o răsturnare de situație, una la care vă spun drept nu mă așteptam.

În concluzie, o carte ce merită citită. O dramă psihologică ce prezintă cruda realitate din societatea musulmană cu personaje cu trăiri intense și complexe, cu o soartă nemiloasă și plină de durere, dornice să se autodepășească, care vor reuși sau nu acest lucru.

Titlu: Onoare
Autor: Elif Shafak
An apariție : 2003
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 29.04.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Daniela este redactor Booknation.ro de 1294 zile și a scris până acum 98 articole. Se află pe poziția 12 din 149 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments