Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

de | dec. 9, 2022 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil.

O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi oamenii au creat tehnica și mașinăriile pentru a-i sluji pe ei, acum oamenii au devenit sclavii propriilor invenții. Dacă la început omul se mulțumea cu o colibă pentru a-l apăra de ploi și frig; acum se întrece în case cu multe etaje. Exemple de acest gen pot fi aduse la nesfârșit, toate demonstrând transformarea noastră într-o societate de consum, mereu sclavi ai tehnologiei. Iar legile pe care omul le-a inventat adesea lucrează și ele împotriva lui.

Omul va fi o minoritate și va avea mâinile legate. Nu mai poate face nimic pentru sine sau pentru aproapele său. Omul are lanțuri mecanice. Și dumneavoastră aveți. Lanțurile birocrației tehnice vă atârnă de mâini și de picioare. Tot ceea ce civilizația occidentală contemporană ne mai poate oferi nouă, oamenilor, sunt cătușele!

Romanul debutează cu o scenă de despărțire dintre doi îndrăgostiți. Aflăm din următoarele pagini că bărbatul este Iohann Moritz, un tânăr de 25 ani care provine dintr-o familie săracă și lucrează la preotul din sat. Iubita acestuia este Suzana lui Iorgu Iordan, cel mai bogat om din sat. Tânărul planifică să meargă în America pe vreo 3 ani pentru a-și cumpăra pământ și a-și construi o casă. Planurile însă îi sunt stricate. Descoperiți cum a ajuns să fie deținut într-un lagăr de evrei în România, agent secret torturat în Ungaria, sclav și apoi soldat în Germania, prizonier…

Pe parcursul celor 13 ani de prizonierat, Iohann Moritz trece prin zeci de lagăre, cunoaște cruzimea, foamea, violența, umilința, nedreptatea. Și toate acestea fără a purta vreo vină. Unicul său păcat este acela de a avea o femeie dorită de comandantul din sat, iar mai apoi de a face parte dintr-o categorie de oameni. Căci nu are importanță dacă ești vinovat sau nu, atâta timp cât conform legii faci parte dintr-o categorie considerată indezirabilă și deci demnă de a fi pedepsită.

Și oare aceasta nu este o problemă de actualitate a zilelor noastre? Ne împiedicăm la orice pas de etichete de tot felul; fie ele de natură etnică, sexuală, clasă socială, venit financiar, etc. E drept că apartenența la un grup este o căutare pe care omul o are înscrisă în ființa sa de la naștere, însă atunci când această apartenență începe să-l definească în întregime, individualitatea sa fiind exclusă cu precădere, atunci este cu siguranță o problemă.

Cele două mari ramuri ale civilizației actuale, care luptă pentru impunerea sistemului lor de viață întregii lumi, nu lucrează decât pe bază de categorii și planificare. Omul, atât ca persoană, cât și ca individ, încetează să mai existe.

Un alt personaj principal al romanului este și Traian Koruga, fiul preotului din sat. El reprezintă drama intelectualului în timpul celui de al doilea război mondial, care are nenorocul de a fi îndrăgostit de o evreică. Astfel, deși nici el nu făcuse nici un rău nimănui ajunge și el împreună cu soția să ia drumul pribegiei, iar mai apoi în lagăr.

Titlul cărții mi s-a părut unul foarte inspirat și sugestiv, mai ales după ce unul din protagoniști ne descoperă ce o mai fi și această oră 25.

Deși scrisă prin ‘49 cartea a reușit să mă țină lipită de ea la fel cum o fac thrillerele moderne. M-am îndrăgostit și mai mult de ea atunci când am aflat că autorul s-a inspirat din propriile experiențe atunci când a desfășurat subiectul cărții. Am fost curioasă să citesc câte ceva din biografia scriitorului. Cred că autorul s-a autoidentificat pe rând cu țăranul Iohann Moritz și mai apoi cu scriitorul Traian Koruga.

Și după cum afirmam chiar din primele rânduri ale acestei recenzii, opera lui Constantin Virgil Gheorgiu este de o actualitate dezolantă.
De-altfel cred că aceasta reprezintă măreția unei opere literare, atunci când ea capătă interes chiar și la ani distanță de la prima publicare, atunci când continue să adune cititori de pe diferite meridiane și mai ales când își crește valoarea literară cu trecerea anilor.

Cred că această carte este un omagiu adus tututor victimelor nevinovate care își pierd viața în războaie și manevre politice duse de către cei bogați și bolnavi, inclusiv și-n epoca modernă. Cred că este un must read!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: ORA 25
Autor: Constantin Virgil Gheorgiu
An apariție : 2022
Editura: SOPHIA
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1576

Alte recenzii de la Constantin Virgil Gheorgiu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Doamne ferește ce carte tocmai am citit. Plină de suspans, de elemente religioase, de mister, de traume și de o emoție din aceea dark. Nu m-am așteptat de la autor să aibă această abordare, mai ales că eu îl cunoscusem mai sensibil și mai deep, dar în sensul acela...

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

V-ați obișnuit cu „Hoodoo” și „Cum te vei îmbrăca la sfîrșitul lumii”? Mai puneți-Vă pofta-n cui de data asta! Cineva a decis să ne demonstreze universalitatea imaginației pe care o are în arsenal. Cosmin Leucuța deschide parantezele unei lumi postbelice, futuristice...

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Dacă vă era dor de o nouă recomandare de Thriller, sunt aici pentru a vă ajuta. Am citit destul de multe cărți în ultima perioadă dar nu am apucat să scriu câte o recenzie pentru fiecare, așa că abia acum le aștern pe hârtie. Recunosc, nu am avut chef de Thrillers, am...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 523 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments