Recenzie Oraşul cu Salcâmi de Mihail Sebastian

by | Dec 14, 2014 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA ORAŞUL CU SALCÂMI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

664227Când vine vorba de literatura română, am şi eu favoriţii mele. Poate unul dintre autorii care primesc “tratament preferențial” din partea mea este Mihail Sebastian. Poate necunoscut pentru unii, Mihail Sebastian e un scriitor cu un talent aparte şi cu o poveste de viaţă interesantă… dar marcată de ghinion.

Oraşul cu salcâmi este primul său roman, publicat în anul 1935. Dacă ar fi să îl descriu într-o singură frază v-aş spune că este o carte care se citeşte uşor, dar care cucereşte prin sensibilitate.

Roman al adolescenţei, romanul ne prezintă trecerea de la adolescenţă la maturitate a Adrianei – fiica unor burghezi dintr-un orăşel de provincie. Toate transformările fizice şi mai ales psihice prin care trece fata sunt relatate din perspectiva lui Gelu – tânărul îndrăgostit de ea care provine dintr-o familie ceva mai puţin privilegiată. Iniţial, cei doi trăiesc o iubire inocentă – tipică perioadei. Genul acela de iubire dulce la care orice adolescentă visează.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mihail Sebastian

Însă, devenită o tânără femeie, Adriana se mută la Bucureşti. În acest moment, Mihail Sebastian lasă timiditatea deoparte şi  o prezintă într-un mod brut, chiar rigid, aş spune. Se reîntâlneşte cu Gelu şi îşi reiau povestea de iubire care, de această dată, se consumă cu o pasiune mistuitoare. Dar, precum toate domnișoarele burgheze capricioase, Adriana se va plictisi de relaţia Gelu – la fel  cum se plictisise şi de viaţa într-un orăşel de provincie, considerându-le anoste. Finalul este surprinzător, şi poate puţin brusc – mie mi-ar mai fi plăcut vreo 2-3 capitole cel puţin!

Oraşul cu salcâmi este genul acela de carte pe care aş citi-o la nesfârșit, mai ales într-o după-amiază ploioasă alături de o ciocolată caldă. O carte care vă va unge sufletele. Scris într-un stil simplu, dar sensibil, acest roman vă va convinge încă de la primele propoziţii că merită citit (şi veţi regreta că l-aţi terminat atât de repede!).

🔥 CARTEA ORAŞUL CU SALCÂMI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Oraşul Cu Salcâmi
Autor: Mihail Sebastian
An apariție : 2013
Editura: GRAMMAR
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 14.12.2014
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O poveste despre evoluţia iubiri dintre doi adolescenţi proveniţi din două medii diferite. Scrisă într-un mod superb, pictural, dacă îmi permiteţi - Oraşul cu salcâmi e o carte ce cucereşte pe oricine.

Aspecte Negative:

Prea scurt!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

O lectură lejeră și amuzantă este remediul perfect pentru o zi ploioasă sau pentru o zi de vară călduroasă. Întâlnindu-l pe domnul Parker de Ana Iănescu este un ChickLit plin de umor, în care o fată obișnuită intră în lumea celor bogați fie că vrea sau nu. Deși...

Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2131 zile și a scris până acum 235 articole. Se află pe poziția 6 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments