Recenzie Oraşul cu Salcâmi de Mihail Sebastian

de | dec. 14, 2014 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA ORAŞUL CU SALCÂMI ARE REDUCERE PE:

664227Când vine vorba de literatura română, am şi eu favoriţii mele. Poate unul dintre autorii care primesc „tratament preferențial” din partea mea este Mihail Sebastian. Poate necunoscut pentru unii, Mihail Sebastian e un scriitor cu un talent aparte şi cu o poveste de viaţă interesantă… dar marcată de ghinion.

Oraşul cu salcâmi este primul său roman, publicat în anul 1935. Dacă ar fi să îl descriu într-o singură frază v-aş spune că este o carte care se citeşte uşor, dar care cucereşte prin sensibilitate.

Roman al adolescenţei, romanul ne prezintă trecerea de la adolescenţă la maturitate a Adrianei – fiica unor burghezi dintr-un orăşel de provincie. Toate transformările fizice şi mai ales psihice prin care trece fata sunt relatate din perspectiva lui Gelu – tânărul îndrăgostit de ea care provine dintr-o familie ceva mai puţin privilegiată. Iniţial, cei doi trăiesc o iubire inocentă – tipică perioadei. Genul acela de iubire dulce la care orice adolescentă visează.

Însă, devenită o tânără femeie, Adriana se mută la Bucureşti. În acest moment, Mihail Sebastian lasă timiditatea deoparte şi  o prezintă într-un mod brut, chiar rigid, aş spune. Se reîntâlneşte cu Gelu şi îşi reiau povestea de iubire care, de această dată, se consumă cu o pasiune mistuitoare. Dar, precum toate domnișoarele burgheze capricioase, Adriana se va plictisi de relaţia Gelu – la fel  cum se plictisise şi de viaţa într-un orăşel de provincie, considerându-le anoste. Finalul este surprinzător, şi poate puţin brusc – mie mi-ar mai fi plăcut vreo 2-3 capitole cel puţin!

Oraşul cu salcâmi este genul acela de carte pe care aş citi-o la nesfârșit, mai ales într-o după-amiază ploioasă alături de o ciocolată caldă. O carte care vă va unge sufletele. Scris într-un stil simplu, dar sensibil, acest roman vă va convinge încă de la primele propoziţii că merită citit (şi veţi regreta că l-aţi terminat atât de repede!).

Ți-a plăcut recenzia cărții ORAŞUL CU SALCÂMI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Mihail Sebastian

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ORAŞUL CU SALCÂMI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Oraşul Cu Salcâmi
Autor: Mihail Sebastian
An apariție : 2013
Editura: GRAMMAR
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 14.12.2014
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 6112

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Femeia în alb este un roman clasic, publicat în 1860, semnat de Wilkie Collins care încă atrage mulți cititori feroce, fiind considerat un înaintaș al romanelor contemporane cu detectivi. Povestea lui Collins, un mistery romantic cu accente gotice, este apreciat la...

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Trebuie să recunosc că nu am citit nicio recenzie până a începe această lectură, dar cumva deja aveam așteptări de la roman. Titlul și coperta cărții stârnește interesul. Am fost curioasă să aflu care este rolul albinelor în această poveste, dar și ce fac portocalele...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2777 zile și a scris până acum 233 articole. Se află pe poziția 1 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments