Recenzie Oraşul cu Salcâmi de Mihail Sebastian

Titlu: Oraşul Cu Salcâmi
Autor: Mihail Sebastian
An apariție : 2013
Editura: Grammar
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Elena Neaţă
Publicată la 14.12.2014
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Oraşul cu Salcâmi de Mihail Sebastian
5 (100%) 1 vote

664227Când vine vorba de literatura română, am şi eu favoriţii mele. Poate unul dintre autorii care primesc “tratament preferențial” din partea mea este Mihail Sebastian. Poate necunoscut pentru unii, Mihail Sebastian e un scriitor cu un talent aparte şi cu o poveste de viaţă interesantă… dar marcată de ghinion.

Oraşul cu salcâmi este primul său roman, publicat în anul 1935. Dacă ar fi să îl descriu într-o singură frază v-aş spune că este o carte care se citeşte uşor, dar care cucereşte prin sensibilitate.

Roman al adolescenţei, romanul ne prezintă trecerea de la adolescenţă la maturitate a Adrianei – fiica unor burghezi dintr-un orăşel de provincie. Toate transformările fizice şi mai ales psihice prin care trece fata sunt relatate din perspectiva lui Gelu – tânărul îndrăgostit de ea care provine dintr-o familie ceva mai puţin privilegiată. Iniţial, cei doi trăiesc o iubire inocentă – tipică perioadei. Genul acela de iubire dulce la care orice adolescentă visează.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mihail Sebastian.

Însă, devenită o tânără femeie, Adriana se mută la Bucureşti. În acest moment, Mihail Sebastian lasă timiditatea deoparte şi  o prezintă într-un mod brut, chiar rigid, aş spune. Se reîntâlneşte cu Gelu şi îşi reiau povestea de iubire care, de această dată, se consumă cu o pasiune mistuitoare. Dar, precum toate domnișoarele burgheze capricioase, Adriana se va plictisi de relaţia Gelu – la fel  cum se plictisise şi de viaţa într-un orăşel de provincie, considerându-le anoste. Finalul este surprinzător, şi poate puţin brusc – mie mi-ar mai fi plăcut vreo 2-3 capitole cel puţin!

Oraşul cu salcâmi este genul acela de carte pe care aş citi-o la nesfârșit, mai ales într-o după-amiază ploioasă alături de o ciocolată caldă. O carte care vă va unge sufletele. Scris într-un stil simplu, dar sensibil, acest roman vă va convinge încă de la primele propoziţii că merită citit (şi veţi regreta că l-aţi terminat atât de repede!).

Aspecte Pozitive:

O poveste despre evoluţia iubiri dintre doi adolescenţi proveniţi din două medii diferite. Scrisă într-un mod superb, pictural, dacă îmi permiteţi - Oraşul cu salcâmi e o carte ce cucereşte pe oricine.

Aspecte Negative:

Prea scurt!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.