Recenzie „Orașul fetelor” de Elizabeth Gilbert

de | feb. 13, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Istorie, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Orașul fetelor de Elizabeth Gilbert„Orașul fetelor” de Elizabeth Gilbert este unul dintre romanele preferate citite de mine în ultima vreme. De la autoare am mai citit faimoasa carte „Mănâncă, roagă-te, iubește”, care a fost și ecranizată în 2010, și a devenit în cel mai scurt timp bestseller. De asemenea, mai intenționez să citesc și volumul său de non ficțiune „Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea”. 

„Orașul fetelor” de Elizabeth Gilbert a fost publicat inițial în anul 2019

La noi în România a apărut la Editura Humanitas tot în 2019, având și o copertă superbă. Nu știu ce m-a atras mai mult la acest roman de am dorit să-l am și să-l citesc. Poate că titlul său. Poate recenziile făcute de alți bloggeri de carte sau părerile celor de pe GoodReads și de pe Instagram. Cert este că l-am comandat și mă bucur foarte mult că a ajuns în mâinile mele.

Nu am citit volumul într-un timp record. Nu că nu mi-ar fi plăcut. Dar trebuie să recunosc că mi-a creat un amalgam de stări, pe măsură ce înaintam cu lectura. Are o poveste sub forma unei scrisori lungi de tot în care personajul principal, feminin, își relatează viața, cam de la Adam și Eva. Așa aflăm cine este ea, cum este ea, alegerile pe care le-a făcut în viață. Și despre oamenii interesanți pe care i-a întâlnit pe drum și i-au conturat mai mult sau mai puțin personalitatea.

„Orașul fetelor” este un roman fabulos. Aș zice că e feminist, dar nu este războinic și nu dă dreptate numai femeilor. E o carte de ficțiune istorică dar și de dragoste pe care o recomand tuturor fetelor și femeilor din viața mea și nu numai. Este realistă și frumoasă. Te îndeamnă să te bucuri cât mai mult de viață și să trăiești autentic, fără regrete, ceea ce încerc să fac și eu mai mult. 

Pentru mine aceasta a fost o lectură emoționantă, exuberantă și sinceră. O lectură care mi-a dat un impuls pentru a-mi trăi viața la maxim. Pentru a lăsa la o parte îndoielile și grijile că nu m-aș încadra într-un tipar. Este o carte feministă, dar fără să fie copleșitor de feministă. Minunată într-un cuvânt și provocatoare.

Nu am mai citit de mult un astfel de roman captivant și plin de învățături

Ziceam mai pe la început că nu l-am parcurs prea repede. Nu am făcut asta pentru că ar fi prea greoi sau pentru că ar avea un limbaj dificil sau plictisitor. Am citit cartea într-un ritm mai puțin alert pentru a mă putea bucura de poveste, de îndemnurile din ea, de cuvintele magice și stările pe care mi le-a dat.

Mai întâi m-a deprimat un pic. Apoi treptat m-a făcut să revin la viață. Să vreau mai mult de la mine și să nu mă mai judec pentru ceea ce fac și felul cum gândesc. M-a motivat intens fără să fie o carte motivațională sau de dezvoltare personală. M-a ajutat să-mi fac ordine în idei și să vreau să trăiesc autentic. Să profit de tot ce mi se oferă și să îndrăznesc mai mult, fără să-mi plâng de milă atât de mult.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: ORAȘUL FETELOR
Autor: Elizabeth Gilbert
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 412
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 643

Alte recenzii de la Elizabeth Gilbert:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Ca de obicei: Trecutul te prinde din urmă! Prima dragoste rămâne neterminată! Deși ai trăit o viață bună, liniștită, fără prea multe tulburări - ești neîmplinit! Dacă simți permanent că îți lipsește ceva, înseamnă că undeva nu ai pus punctul care trebuie, ci ai lăsat...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments