Recenzie ”Orb prin Gaza” de Aldoux Huxley

by | Aug 18, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA ORB PRIN GAZA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Apărut în anul 1936, romanul ”Orb prin Gaza” al scriitoruluiu englez Aldous Huxley ne aduce în prim-plan mărunțișurile existenței și corozivitatea instinctului de turmă, care, împletite cu un acut și malign simț al inutilitații, îl azvârle pe Anthony Beavis, personajul principal al romanului, în hămesitul malaxor al banalului cotidian.

Deși face parte din clasa socială a intelectualilor medii, Anthony Beavis se dovedește a fi un dezrădăcinat, un om pentru care tentația conjugării nu este decât un strop de otravă în plus la toastul ireversibilității.

orb-prin-gaza-18884s1

Prin metisajul dintre a fi și a nu fi, fără absolut niciun iz hamletian, personajul principal al romanului ”Orb prin Gaza” se pierde adeseori în tremurul conștientizării propriei micimi și, bineînțeles, odată cu ea, de terifianta micime a rasei umane.

Acțiunea se petrece în perioada 1902-1935, într-o societate măcinată de pelagra neîncrederii în propriile perspective. Astfel că, Anthony Beavis, aproape sfârtecat între rațional și senzorial, continuă, de la un capitol la celălalt al existenței sale, să caute senzorialul izbăvitor, ajungând la rezultatul că însăși dragostea adevărată se bazează pe senzorial.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Aldoux Huxley

Zdrențuit de nenumăratele raiduri ale unei sâcâitoare tristeți metafizice, care îi dăruie nenumărate frânturi de strigăte oclusive, personajul principal se pierde adeseori chiar și de sine, asemeni unui individ care, în loc să urmeze îndemnul pașilor, se gândește întotdeauna la necesitatea unei busole.

Găsim în această capodoperă un parfum înțepător de nostalgie contorsionată, care zboară într-o machetă ce încearcă din răsputeri să imite nemărginirea cerului, rezultând de aici o știrbă scurgere într-un nimic asupritor, dictat de ideea iminentei prăbușiri.

Un roman absolut fabulos, pe care vă rog insistent să-l citiți!

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA ORB PRIN GAZA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Orb Prin Gaza
Autor: Aldoux Huxley
An apariție : 2009
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 587
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 18.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Cartea scoate în evidență ceea ce nu vei spune niciodată la spovedanie, spaima ireversibilității.

Aspecte Negative:

Desele salturi în timp, cu întoarceri și reîntoarceri, poate deruta cititorul, însă există posibilitatea ca ele să facă parte dintr-o anumită strategie a scriitorului.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1909 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments