Recenzie “Orice inimă e o poartă” seria “Copii în derivă” #1 de Seanan McGuire

by | Mar 1, 2019 | Fantezie, Ficțiune pentru Adolescenți, Horror și Thriller, Mister, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ORICE INIMĂ E O POARTĂ SERIA COPII ÎN DERIVĂ #1 ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO ► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO

You’re nobody’s rainbow. 
You’re nobody’s princess.
You’re nobody’s doorway but your own, and the only one who gets to tell you how your story ends is you.

Cartea urmează să apară în martie la editura Leda Edge, dar m-a atras foarte tare titlul şi coperta, şi, găsind-o în engleză, nu m-am putut abține să nu arunc un ochi. M-a prins şi am citit-o cap coada, avantajată şi de numărul relativ mic de pagini.

Elementele de fantasy se împletesc cu cele ale unui thriller psihologic, şi, în prima parte, chiar am crezut că este o carte pentru copii, dar m-a contrazis repede şi, ce a început ca o aventură într-un tărâm de poveste, populat de creaturi fantastice, s-a transformat într-o serie de crime sângeroase şi o goană pentru prinderea criminalului.

Este o carte ciudată si fascinantă, în acelaşi timp, plină de realism magic, în care umorul şi violența merg mâna-n mână, şi una dintre puținele lecturi de acest gen încercate de mine, dar care m-a acaparat total. Singura mea părere de rău este superficialitatea, impresia că autorul s-a grăbit s-o termine, ar fi putut să construiască mai profund călătoriile copiilor în alte lumi, să lase timp personajelor să crească, să se dezvolte, să prindă mai mult contur.

Internatul pentru Copii în Derivă, aflat sub autoritatea lui Eleanor West este spațiul în care se petrece acțiunea. Aici, părinți disperați îşi trimit copiii, regăsiti după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de dispariție, copii ce pretind că, accesând un portal dintre lumi, au trăit pentru o perioada într-o altă dimensiune. Eleanor West îşi ia responsabilitatea să îi ajute pe aceşti copii, dar nu în modul în care speră părinții lor. Ea însăşi este unul dintre cei care beneficiază de avantajul plimbărilor între lumi şi înțelege durerea şi pierderea pe care o trăiesc micuții, când sunt expulzați din raiul lor personal, ce le-a devenit adevărata casă.

Atmosfera este înspăimântătoare, conacul acela parcă te bântuie, dar în acelaşi timp misterul te atrage ca un magnet. Modul în care sunt descoperite aceste intrări nu este ştiut de nimeni, ele apar în cele mai neaşteptate locuri şi pot dispărea fără urmă, pot fi fixe sau mobile, permanente sau temporare. Cert e că reprezintă o invitație pentru cel care le descoperă. Experiența pe care o încearcă vizitatorii acestor lumi este unică, fascinantă şi atât de complementară nevoilor lor încât tot ce îşi doresc în momentul în care sunt expulzați este să se întoarcă. Dar drumul înapoi este imposibil în majoritatea cazurilor, copiii simțindu-se ca nişte naufragiați fără hartă. Există  şi excepții dar foarte rare.

E destul de complicat să vă explic cum sunt construite aceste lumi. Sunt două tipuri de direcții, tip coordonate, în care te poți îndrepta: Logica şi Nonsensul. Un copil nu poate vizita decât un singur tip de lume care pare special creată pentru a i se potrivi ca o mănuşă şi a-l face să se simtă ca acasă, de aceea micuții le descriu ca pe nişte raiuri personale. Trauma exilului din aceste locuri, a imposibilității redescoperirii portalului este deprimantă şi influențează negativ psihicul deja sensibil şi zdruncinat  al copiilor. Scopul Internatului lui Eleanor este să-i ajute să-şi depăsească depresia şi să se reintegreze în lumea reală, să le ofere siguranță şi să le aline durerea.

Modul în care lumile funcționează este foarte diferit, nu este un ansamblu ce se întrepătrunde, iar diversitatea lor este copleşitoare şi complexă; nu au lucruri în comun, fiecare are propriile reguli şi ce se cunoaşte despre ele sunt doar informații din amintirile copilului care a ajuns acolo. Mi-ar fi plăcut ca autorul să insiste pe logistica acestor perindări, pentru a reuşi să o înțeleg perfect, înainte să mă atragă în a descoperi misterul, ce e în mintea criminalului şi ce-l motivează să pună în aplicare acele fapte odioase. Dar fiind o serie probabil lucrurile vor fi clarificate treptat.

Povestea începe cu mutarea lui Nancy la internat, reîntoarsă din Lumea de Dincolo, din Sălile Morților, unde învățase să prețuiască liniştea, tăcerea, umbrele şi nemişcarea. Cucerită de farmecul Lordului Morții, stăpânul absolut al acelui tărâm, fusese obligată de acesta să se întoarcă pentru o perioadă doar pentru a se asigura de ceea ce-şi doreşte. Aptitudinea ei de a sta nemişcată ca o stană de piatră, atât de admirată şi apreciată în cealaltă lume, este periculoasă în lumea reală şi chiar mortală.

Her parents loved her, there was no question of that, but their love was the sort that filled her suitcase with colors and kept trying to set her up on dates with local boys. Their love wanted to fix her, and refused to see that she wasn’t broken.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Seanan McGuire

Nancy este ultimul sosit între copiii ce trăiesc deja aici, toți bolnavi de dor după propriul tărâm magic ce reprezintă “acasă”, şi care este diferit de la individ la individ. Portalurile îi aruncă în lumi ce variază: de la Lumea de Dincolo, la Tărâmul Zânelor, Lumea Bomboanelor, a Scheleților, a Curcubeelor, până la cea a Vampirilor. Întunecat sau strălucitor, amar sau dulce, animat sau static, dorul de gustul acelor lumi îi mistuie şi îi atrage pe foştii locuitori cu o forță magică.

Odată cu apariția lui Nancy, este descoperit şi primul omor din serie, toate caracterizate de o violență sadică, cadavrele găsite incomplete îngrozind copiii, sugerând că ucigaşul ar fi interesat de acele părți ale victimelor care le confereau putere în timpul vieții: mâinile agile, ochii ageri, creierul genial. Personajele sunt prinse într-o cursă contra-cronometru, de capturarea asasinului depinzând viețile lor şi continuarea activității internatului.

Unde te-ai putea ascunde de un criminal în serie când eşti un călător între lumi?

Problema majoră a acestor copii abandonați şi goniți din lumea lor magică este reintegrarea în familia şi viața reală, ceea ce nu e un lucru uşor, având în vedere ceea ce experimentaseră, dar şi excentricitatea gândirii şi a conduitei lor: în afara lumilor lor magice, găsim aici un asexuat, un travestit, un băiat ce cânta la un fluier făcut dintr-un os pe care îl aud doar scheletele, un şoarece de laborator obsedat de cercetare şi mulți alții. Părinții dau vina pe imaginația lor bogată, acceptă chiar şi forme uşoare de nebunie, pe un posibil stres post-traumatic cauzat de o posibilă răpire ascunsă de amnezie. Orice motiv e mai uşor de acceptat pentru ei decât ce susțin copiii. Tot ce vor e să-i recapete întregi şi aşa cum erau înainte de dispariție.

Copii deosebiți ce suferă de dor şi au un singur vis: să se întoarcă acasă. Munca profesorilor este mai mult psihologică, ei lucrează la însuşirea sentimentelor de toleranță și a acceptării situației de către elevi, fiind siguri că marea majoritate nu vor mai găsi niciodată drumul spre casa visată.

Hope hurts. That’s what you need to learn, and fast, if you don’t want it to cut you open from the inside out. Hope is bad. Hope means you keep on holding to things that won’t ever be so again, and so you bleed an inch at a time until there’s nothing left.

Am mai avut un regret, citind această carte, autorul mi-a omorât de la început unul dintre personajele preferate, dar a compensat la originalitate şi suspans. Aştept cartea în româna pentru că sunt foarte curioasă catre ce fel de limbaj se va apleca traducătorul pentru numele lumilor.

🔥 CARTEA ORICE INIMĂ E O POARTĂ SERIA COPII ÎN DERIVĂ #1 ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO ► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO
Titlu: Orice Inimă E O Poartă Seria Copii în Derivă #1
Autor: Seanan McGuire
An apariție : 2019
Editura: LEDA EDGE
Nr. Pagini: 170
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 1.03.2019
Nota recenzorului: 9.5/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie: ,,Începe cu ce nu-ți place” de Brian Tracy

Recenzie: ,,Începe cu ce nu-ți place” de Brian Tracy

Începe cu ce nu-ți place oferă cititorilor săi trucuri ingenioase pentru a deveni mai productivi și pentru a înlătura procrastinarea. Este prezentată ca o culegere de soluții pentru a uita de amânări și pentru a grăbi procesul de realizare a sarcinilor. Brian Tracy...

Avatar
Angela este redactor Booknation.ro de 506 zile și a scris până acum 77 articole. Se află pe poziția 16 din 143 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *