Recenzie „Palatul chelfănelii” de Pascal Bruckner

Titlu: Palatul Chelfănelii
Autor: Pascal Bruckner
An apariție : 1991
Editura: Babel
Nr. Pagini: 119
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 7.05.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Într-un roman aparent facil Pascal Bruckner ne prezintă o poveste oarecum utopică. Spun aparent utopică pentru că, citind romanul ” Palatul chelfănelii”, am găsit nenumărate analogii cu realitatea cotidiană a timpurilor noastre.

pascal

Apelând la o hiperbolizare a mândrului homo sapiens din societatea postmodernistă, autorul utilizează absurdul ca surogat pentru cei care vor să ascundă mizeria lăuntrică și setea de violență. Stilul copilăros al modalitații de narare poate induce în eroare cititorul, care, printre zâmbete, va fi tentat să-l considere un text extrem de naiv, aproape o povestioară sau poate chiar un fel de pamflet, numai că la Pascal Bruckner absolut niciun text ny este cu adevărat facil, sensul exprimării fiind mai mereu profund, cu anumite trimiteri subliminale și iz filosofico-existențial.

Cartea îmbină malițiozitatea și prostia într-un templu al etalării felului de a fi al omului, indiferent de nivelul social, intelectual ori politic. Într-un anume fel textul, dar mai ales concluziile finale, pentru cei care reușesc cu adevărat să decripteze sensul povestirii, se strecoară precum șarpele originar în sufletul Evei, semănând cu o pălmuire zdravănă care te trezește dintr-o lungă stare letargică.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Pascal Bruckner.

pascal-bruckner-palatul-chelfanelii-8448986

Încercând să separe Iubirea de Ură, în două entități diferite, oamenii ajung să scoată la lumină Ura, instinctele rudimentare și ”nevoia” de a te simții puternic doar dacă îl strivești pe celălalt. Astfel, în mod paradoxal, un lucru aparent bun, în adevărata lui esență, ajunge să producă ravagii, traumatizând mersul societății și siguranța de sine a individului de rând, la fel ca în ” Ferma animalelor” de George Orwell sau ca în ”Maestrul și Margareta” de Bulgakov.

O carte foarte valoroasă, care sunt sigur că vă va amprenta gândirea și felul de a fi! Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Bruckner se pricepe de minune să își lase amprenta în sufletele cititorilor odată cu fiece carte!

Aspecte Negative:

Uneori utopia pare mai veridică decât realitatea sub penelul lui Bruckner.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

Website Comments

  1. Avatar Claudia Iovan
    Reply

    o sa citesc intre timp”Ferma Animalelor” pt ca am gasit-o aici in Biblioteca in Spania……de Pascal Bruckner vad ca nu au nimic de moment…….o sa ma informez la librarii……oricum multumesc pt descriere,pare interesanta cartea……O seara minunata!!!!!!

POST A COMMENT.