Recenzie ” Tentația inocenței” de Pascal Bruckner

de | iul. 15, 2018 | Recenzii cărți

Necruțător și totuși echidistant, penetrant și uluitor francezul Pascal Bruckner, unul dintre filosofii de actualitate, adept al neosartreianismul existențialist, incisiv și încolăcitor, impregnează peste colile din ” Tentația inocenței” absurda necesitate a autovictimizării, deși termenul de absurd nu o să vi se pară tocmai îndreptățit după ce veți citi această carte.

Năucitoarea întrebare de la începutul cărții ” este legitimă libertatea prin eliberarea totală de rigorismul societății?”, care, deși nerostită în mod direct și totuși sâsâită, sugerată, însoțită mai mereu de argumente și fapte din istorie, cu argumente pro și contra, devine justificabilă, ba chiar primordială.

Bolnăvicioasa necesitate a autovictimizării, uneori ca mijloc de captare a atenției celorlalți, alteori ca o aureolare a unui contondent narcisism, duce la secularizarea conjugării între zborul rectiliniu al ateismului și șoaptele unui raționalism adeseori mult prea oportunist.

Este renunțarea la dogme începutul derivei? Cu siguranță că da, cu precădere într-o societate în care omul se crede unic și care, după asidue căutări zbuciumate, se descoperă a fi fost doar un oarecare, însă, mai ales, pentru că a te crea înseamnă mai întâi a te copia, iar dependența de confort oscilează tendențios între necesitate și opulență.

Într-un secol în care teama de plictis a născut dependența de autograf ilogicul consumerismului naște comportamente neverosimile, preschimbând pedagogia în teologie. Din toate acestea rezultă paradoxul libertății, acela de a fi mereu dependent de ceva.

Neîntrerupta invocare a inocenței copilăriei în numele vindecării sau a cicatrizării, alături de faustismul nostalgiei și a corozivității sentimentului de ireversibilitate, duce la tăioasa concluzie că victimizarea este versiunea coloristă a privilegiului într-o continuă șubrezire a identității proprii.

Lectură plăcută!

Titlu: TENTAȚIA INOCENȚEI
Autor: Pascal Bruckner
An apariție : 2004
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 292
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1604

Alte recenzii de la Pascal Bruckner:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult
Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult

Fiind încă în stare de șoc, nu pot începe recenzia decât așa: pe vremea mea, maică, lucrurile se făceau altfel…Ce m-a marcat așa tare? Jocurile de „societate” practicate de adolescenți în vârstă de 14-15 ani în secolul 21 strânși să tragă un chef. Doar că noțiunea lor...

Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes
Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes

Cât de ușor influențabil ești? Cât de greu te lași manipulat? Ce ai face dacă mintea ta ar deveni teren de joacă pentru altcineva? Casa dintre pini este debutul autoarei și totodată un thriller incitant, bazat pe o premisă înfiorătoare pe care n-ai vrea în veci s-o...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments