Recenzie Visul de Èmile Zola

Titlu: Visul
Autor: Èmile Zola
An apariție : 1986
Editura: Univers
Nr. Pagini: 202
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 30.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Visul de Èmile Zola
2 (40%) 1 vote

Visul (1888)  lui Èmile  Zola a fost pentru mine o carte uşurică.

După Atacul de la moară ( culegere de proze scurte ) şi tulburătorul Creaţie, roman care a reuşit să-şi facă loc între primele  5 cărţi preferate ale mele, volumul  Visul –  incluzând aici  poveste, personaje, acţiune – este  o carte pe care aş aşeza-o în rândul  începuturilor literare universale.

O iubire de tip Cenuşăreasa – dat fiind că protagoniştii au de înfruntat nişte obstacole aproape imposibile – care mie, una, nu a reuşit să-mi smulgă prea multe emoţii.

Dacă ar fi să indic un public-ţintă pentru Visul, aş numi poate adolescenţii ( deşi o reverie ca asta  poate fi periculoasă ), sau acea categorie de cititori dornici să-şi concedieze  prezentul, raţiunea,  maturitatea, pentru a se transpune într-o epoca şi o poveste puternic impregnate de romantism.

1860, Beaumont, Franţa.

În timpul unui viscol puternic, pornit în preajma Crăciunului, o familie de broderi descoperă o copilă de 9 ani aproape sfârşită de frig şi foame, pe scările impunătoarei catedrale.

Cum cuplul nu are copii – unicul, decedat cu ani în urmă – decid să o salveze şi ia ca ajutor pe orfană – pe care ulterior o vor şi adopta – fără a intui cât de grea  este povara istoriei personale a acestei copile.

Crescută între zidurile unei case vechi – şi în umbra maiestuoasei catedrale – fără contact cu oamenii sau viaţa reala, Angelique are de traversat o perioadă dură, în care până la confortul instalării  în sânul familei adopetive, trebuie să-şi  îmblânzească vechii monştri  – un trecut care implică mai multe familii adoptive şi un carnet în care stă crud marcată o linie în dreptul  identităţii părinţilor naturali.

Meticulozitatea scriitorului nu lipseşte dintre paginile acestei cărţi, poziţionate pe o linie ciudată între romantism, realism şi naturalism. Nuanţele sunt însă duse numai până la tonuri de pastel, şi destul de limitate.

Indivizii sunt condiţionaţi prin ereditate, societate şi istorie; personal, mai mult interes mi-a stârnit Hubertina şi, de ce nu, catedrala, acest martor care împlineşte şi rolul de “garant” al continuităţii acţiunii.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Èmile Zola .

La 16 ani, pe fondul izolării, credinţei aproape nebuneşti că o viaţă minunată o aşteaptă, alături de un soţ fabulous de frumos şi bogat şi alimentată puternic de o carte descoperită în podul casei – Legenda aurită, în care abundă personaje supranaturale, minuni şi fantezii  – care o preocupă obsesiv, tânăra începe să simtă dezvăluindu-se viitorul atât de mult aşteptat, dorit, visat, intuind ( sau sugestionând ) puternic tot ce o înconjoară.

Un freamăt ici, un foşnet colo, totul vibrează de încordare şi aşteptare; o umbră ia chipul şi glasul unui tânăr înalt, frumos fizic şi sufleteşte – Felicien, 20 ani – iar între cei doi se naşte iubirea tinetii, pătimaşă, deplină, inconştientă ( şi întrucâtva egoistă ).

După o perioadă în care lumea întreagă pare să stea în priviri şi chipuri, Felicien, subjugat, decide că are nevoie de mai mult. Intră în casă sub pretextul lansării unei comenzi către familia de broderi, năzuind să fie cât mai mult şi mai aproape de Angelique.

Dar, caracterul năzuros al fetei –  care o vreme se distrează chinuindu-l, fiindcă nu vrea să-i dezvăluie că şi ea îl iubeşte nebuneşte – va fi abia un obstacol mărunt.

Felicien  – ultimul urmaş al unei familii vechi, bogate şi fiul unui monsenior teribil de mândru ( şi nefericit, după moartea soţiei, la naştere ) mai are de luptat.

Cu ce vor mai confrunta? Rămâne, desigur, să aflaţi, citind cartea.

Citiţi! Citiţi Emile Zola!

NOTĂ: 7 /10

Aspecte Pozitive:

autorul ramane fidel meticulozitatii sale, inregistrand cu precizie detalii si elemente cheie;

Aspecte Negative:

povestea in sine si personajele protagonistilor nu reusesc sa convinga

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.