Recenzie ”Parfumul” de Patrick Suskind

Titlu: Parfumul
Autor: Patrick Suskind
An apariție : 2012
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 7.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Parfumul” de Patrick Suskind
Acordă o notă

Cartea lui Patrick Suskind, intitulată ”Parfumul”, care apare pentru prima oară în Elveția anului 1985, având parte de o fabuloasă ecranizare ceva mai târziu, este o capodoperă care împletește olfactismul și instinctele primare într-un halucinant metisaj de sinestezii și deraieri comportamentale.

parfumul_1_fullsize

Povestea își țese amețitoarea intrigă în jurul lui Jean-Baptiste Gernouille, înzestrat cu un simț olfactiv ieșit din comun, ceea ce, alăturat faptului că trupul său nu miroase absolut deloc, va declanșa o veritabilă sarabandă a întâmplărilor ce vor urma. Astfel că, Patrick Suskind înșiră o apologetică a mirosului, fără a cădea, nici măcar în treacăt, în patima descrierilor rudimentare și inestetice, pricepându-se să uziteze comparațiile și uimitoarele asociații într-un mod răvășitor și magistral.

Cufundarea într-o abominabilă existență, între apostazie și delir, a personajului principal, este învăluită în parfumul dulce-otrăvitor care alunecă între două fante abisale ce delimitează Raiul Și Iadul, transformându-l într-un atroce criminal în serie, decis să fure parfumul tinerelor inocente.

Descriptivismul este sufocant și îmbietor, mângâind și pălmuind în același timp, într-o densă perdea de beatificări și excomunicări lăuntrice, fără a încerca să culpabilizeze sau să exonereze personajul principal.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Patrick Suskind.

Stilul, aparent sinuos, cu urcări și coborâri, amețește și trezește, vindecă și îmbolnăvește, printr-o sinceritate ce se aseamănă cu un curnt ștreang prevăzut cu un nod gordian.

O carte fabuloasă!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Poezia parfumului se ridică pe culmi amețitoare.

Aspecte Negative:

Stilul amețitor poate să-i deruteze pe cei neinițiați.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.