Recenzie ”Parfumul” de Patrick Suskind

by | Oct 7, 2016 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PARFUMUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cartea lui Patrick Suskind, intitulată ”Parfumul”, care apare pentru prima oară în Elveția anului 1985, având parte de o fabuloasă ecranizare ceva mai târziu, este o capodoperă care împletește olfactismul și instinctele primare într-un halucinant metisaj de sinestezii și deraieri comportamentale.

parfumul_1_fullsize

Povestea își țese amețitoarea intrigă în jurul lui Jean-Baptiste Gernouille, înzestrat cu un simț olfactiv ieșit din comun, ceea ce, alăturat faptului că trupul său nu miroase absolut deloc, va declanșa o veritabilă sarabandă a întâmplărilor ce vor urma. Astfel că, Patrick Suskind înșiră o apologetică a mirosului, fără a cădea, nici măcar în treacăt, în patima descrierilor rudimentare și inestetice, pricepându-se să uziteze comparațiile și uimitoarele asociații într-un mod răvășitor și magistral.

Cufundarea într-o abominabilă existență, între apostazie și delir, a personajului principal, este învăluită în parfumul dulce-otrăvitor care alunecă între două fante abisale ce delimitează Raiul Și Iadul, transformându-l într-un atroce criminal în serie, decis să fure parfumul tinerelor inocente.

Descriptivismul este sufocant și îmbietor, mângâind și pălmuind în același timp, într-o densă perdea de beatificări și excomunicări lăuntrice, fără a încerca să culpabilizeze sau să exonereze personajul principal.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Patrick Suskind

Stilul, aparent sinuos, cu urcări și coborâri, amețește și trezește, vindecă și îmbolnăvește, printr-o sinceritate ce se aseamănă cu un curnt ștreang prevăzut cu un nod gordian.

O carte fabuloasă!

Lectură plăcută!

Titlu: Parfumul
Autor: Patrick Suskind
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 7.10.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Poezia parfumului se ridică pe culmi amețitoare.

Aspecte Negative:

Stilul amețitor poate să-i deruteze pe cei neinițiați.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2060 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments