Recenzie „Porumbelul” de Patrick Suskind

de | oct. 24, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PORUMBELUL ARE REDUCERE PE:

porumbelul-patrick-suskindSe spune că de ceea ce te  temi cel mai tare în viaţă nu scapi şi că te loveşte atunci când te aştepţi cel mai puţin. Iar asta ne face să ne întrebăm care este rostul nostru în lume. De ce suntem lăsaţi să ne desfăşurăm tiparul pe care ni-l formăm de-a lungul vieţii pentru a putea convieţui în societate alături de ceilalţi? Iar la un moment dat apare ceva mărunt, neînsemnat, care ne tulbură liniştea noastră atât exterioară, cât şi interioară. OARE DE CE?

În încercarea de a putea desluşi acest mister, autorul german Patrick Suskind vine cu romanul ,,Porumbelul”  în 1987, o parabolă emoţionantă şi neliniştitoare despre condiţia  omului modern zgduit şi susţinut din punct de vedere  psihologic de la început până la sfârşit.

,,O zi din viaţa lui Jonathan Noel.” Acesta ar putea fi titlul alternativ al romanului lui Suskind. Însă nu e o zi oarecare, înscrisă într-o succesiune mai mult sau mai puţin previzibilă, ci ziua ,,Z”, în care existenţa umilului gardian de bancă parizian este răvăşită de ,,întălnirea” cu porumbelul. O pasăre inifensivă pentru ceilalţi, dar terifiantă pentru personaj, fiindcă simpla ei prezenţă rupe ritmul cotidian ordonat, mereu acelaşi, simbol al monotoniei şi al anonimatului atât de dragi lui Jonathan Noel.

Amintind de Kafka prin atmosfera de vulnerabilitate şi de angoasă a banalului, Suskind descrie prăbuşirea ,,construcţiei” interioare al lui Noel, în clipa apariţiei funestre a unui lucru destul de  neînsemnat…un porumbel.

Dacă îți place recenzia cărții PORUMBELUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Patrick Suskind

,,Porumbelul”  refectă  un stil mlădios şi seducător al prozei lui Suskind, neafectând  nicio clipă limpezimea faptelor lui Noel şi a exprimării cântecului banalului zdruncinat de neaşteptat, de  încăpăţănarea de a avea mintea dechisă spre nou.

Lectura lui Patrick Suskind mi-a demonstrat că trăim într-un mare ,,cimitir” al existenţialui monoton, pe care marea masă îl respectă cu sfinţenie asemeni lui J. Noel. Suntem actori pe o imensă scenă pe care intrăm prin partea dreaptă, ne jucăm numărul până când ceva sau cineva apare într-un moment surpriză în viaţa noastră, iar la finalul prestaţiei plecăm prin dreapta, alături de un tovarăş destul de controversat… dar şi întunecat.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PORUMBELUL CU REDUCERE DE PE:

Titlu: PORUMBELUL
Autor: Patrick Suskind
An apariție : 1987
Editura: HUMANITAS (RAFTUL DENISEI)
Nr. Pagini: 99
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1815

Alte recenzii de la Patrick Suskind:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Ana-Alexandra Uță a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana-Alexandra Uță aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandra Apostolache

Un om minunat cu o minte minunata!! Tine-o tot asa!