Recenzie „Parfumul” de Patrick Süskind

de | mart. 28, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PARFUMUL ARE REDUCERE PE:

Patrick Süskind este autorul romanului Parfumul, carte care a fost ecranizată într-o peliculă excepţională în anul 2006.

Publicată în Elveţia, la începutul anului 1985, iar, mai apoi, în Franţa, ,,Das Parfum” ilustrează povestea unui bărbat, urmărit din copilărie şi până la moarte.

Scrisă cu multă precizie, Patrick Suskind demostrează o bună cunoaştere a istoriei medievale, dar şi moderne. În plus, autorul pune accent pe procesele chimice realizate de personaje pentru a reproduce miresme deosebite.

Se utilizează ca decor Franţa secolului al XVIII-lea, mai exact, oraşul Grasse. Aesta este situate în sud-estul ţării şi poarta şi astăzi denumirea de ,,Oraşul mondial al parfumurilor”.

Dacă îți place recenzia cărții PARFUMUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Patrick Süskind

,,A fost odată un bărbat care a descoperit în distileria trupului său un parfum trecător pe care voia să-l stăpânească pentru totdeauna: parfumul de tânără femeie.”

Protagonistul, Jean Baptiste Grenouille, născut în anul 1793, într-o piaţă de peşte, este un geniu al mirosurilor. În limba franceză, numele personajului înseamnă ,,broască”. Experienţa sa cu privire la mirosuri va fi motivată de activitatea parfumierului Baldini, la care va lucra o perioadă.

Marea iubire a lui Grenouille râmăn duhorile, mirosurile, parfumurile. Astfel, se îndrăgosteşte treptat de douăzeci şi patru de fete şi de mirosul acestora, transformate în douăzeci şi patru de crime pentu care va fi pedepsit în final. Prima victimă va fi o fetiţă de doar 13 ani, cu un miros aparte.

,,Nu o făptură omenească iubea, desigur nu copila din casa de dincolo de zid. Ci mireasma.”

Scopul perfect şi, totodată, motivul crimelor îl constituie dorinţa arzătoare a parfumierului de a reproduce mirosul fetelor şi de a produce unul ideal.

Jean Baptiste Grenouille este marcat de lipsa mirosului propriu şi crescut într-un mediu ostil, ceea ce îl face să devină lipsit de empatie, de dragoste sau alte emoţii.

,,Cine devenea stăpân peste miresme, stăpânea şi inimile oamenilor.”

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PARFUMUL CU REDUCERE DE PE:

Titlu: PARFUMUL
Autor: Patrick Süskind
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 791

Alte recenzii de la Patrick Süskind :

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 6 ani, 8 luni, 6 zile și a scris până acum 94 articole. Se află pe poziția 11 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments