Recenzie “Parfumul” de Patrick Süskind

by | Mar 28, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PARFUMUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Patrick Süskind este autorul romanului Parfumul, carte care a fost ecranizată într-o peliculă excepţională în anul 2006.

Publicată în Elveţia, la începutul anului 1985, iar, mai apoi, în Franţa, ,,Das Parfum” ilustrează povestea unui bărbat, urmărit din copilărie şi până la moarte.

Scrisă cu multă precizie, Patrick Suskind demostrează o bună cunoaştere a istoriei medievale, dar şi moderne. În plus, autorul pune accent pe procesele chimice realizate de personaje pentru a reproduce miresme deosebite.

Se utilizează ca decor Franţa secolului al XVIII-lea, mai exact, oraşul Grasse. Aesta este situate în sud-estul ţării şi poarta şi astăzi denumirea de ,,Oraşul mondial al parfumurilor”.

,,A fost odată un bărbat care a descoperit în distileria trupului său un parfum trecător pe care voia să-l stăpânească pentru totdeauna: parfumul de tânără femeie.”

Protagonistul, Jean Baptiste Grenouille, născut în anul 1793, într-o piaţă de peşte, este un geniu al mirosurilor. În limba franceză, numele personajului înseamnă ,,broască”. Experienţa sa cu privire la mirosuri va fi motivată de activitatea parfumierului Baldini, la care va lucra o perioadă.

Marea iubire a lui Grenouille râmăn duhorile, mirosurile, parfumurile. Astfel, se îndrăgosteşte treptat de douăzeci şi patru de fete şi de mirosul acestora, transformate în douăzeci şi patru de crime pentu care va fi pedepsit în final. Prima victimă va fi o fetiţă de doar 13 ani, cu un miros aparte.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Patrick Süskind

,,Nu o făptură omenească iubea, desigur nu copila din casa de dincolo de zid. Ci mireasma.”

Scopul perfect şi, totodată, motivul crimelor îl constituie dorinţa arzătoare a parfumierului de a reproduce mirosul fetelor şi de a produce unul ideal.

Jean Baptiste Grenouille este marcat de lipsa mirosului propriu şi crescut într-un mediu ostil, ceea ce îl face să devină lipsit de empatie, de dragoste sau alte emoţii.

,,Cine devenea stăpân peste miresme, stăpânea şi inimile oamenilor.”

 

Titlu: Parfumul
Autor: Patrick Süskind
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 28.03.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1344 zile și a scris până acum 82 articole. Se află pe poziția 19 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments