Recenzie “Parfumul” de Patrick Süskind

by | Mar 28, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PARFUMUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Patrick Süskind este autorul romanului Parfumul, carte care a fost ecranizată într-o peliculă excepţională în anul 2006.

Publicată în Elveţia, la începutul anului 1985, iar, mai apoi, în Franţa, ,,Das Parfum” ilustrează povestea unui bărbat, urmărit din copilărie şi până la moarte.

Scrisă cu multă precizie, Patrick Suskind demostrează o bună cunoaştere a istoriei medievale, dar şi moderne. În plus, autorul pune accent pe procesele chimice realizate de personaje pentru a reproduce miresme deosebite.

Se utilizează ca decor Franţa secolului al XVIII-lea, mai exact, oraşul Grasse. Aesta este situate în sud-estul ţării şi poarta şi astăzi denumirea de ,,Oraşul mondial al parfumurilor”.

,,A fost odată un bărbat care a descoperit în distileria trupului său un parfum trecător pe care voia să-l stăpânească pentru totdeauna: parfumul de tânără femeie.”

Protagonistul, Jean Baptiste Grenouille, născut în anul 1793, într-o piaţă de peşte, este un geniu al mirosurilor. În limba franceză, numele personajului înseamnă ,,broască”. Experienţa sa cu privire la mirosuri va fi motivată de activitatea parfumierului Baldini, la care va lucra o perioadă.

Marea iubire a lui Grenouille râmăn duhorile, mirosurile, parfumurile. Astfel, se îndrăgosteşte treptat de douăzeci şi patru de fete şi de mirosul acestora, transformate în douăzeci şi patru de crime pentu care va fi pedepsit în final. Prima victimă va fi o fetiţă de doar 13 ani, cu un miros aparte.

,,Nu o făptură omenească iubea, desigur nu copila din casa de dincolo de zid. Ci mireasma.”

Scopul perfect şi, totodată, motivul crimelor îl constituie dorinţa arzătoare a parfumierului de a reproduce mirosul fetelor şi de a produce unul ideal.

Jean Baptiste Grenouille este marcat de lipsa mirosului propriu şi crescut într-un mediu ostil, ceea ce îl face să devină lipsit de empatie, de dragoste sau alte emoţii.

,,Cine devenea stăpân peste miresme, stăpânea şi inimile oamenilor.”

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții PARFUMUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de Patrick Süskind sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PARFUMUL CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Parfumul
Autor: Patrick Süskind
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 28.03.2019
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

"Psycho" este un roman horror absolut scris de autorul american Robert Bloch. Cartea a fost publicată în anul 1959, și la un an după lansare a avut parte și de prima sa ecranizare, filmul Psycho din 1960, regizat de Alfred Hitchcock.  Cartea "Psycho" de Robert Bloch...

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

0 0 vote
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1387 zile și a scris până acum 83 articole. Se află pe poziția 7 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments