Patrick Süskind este autorul romanului Parfumul, carte care a fost ecranizată într-o peliculă excepţională în anul 2006.

Publicată în Elveţia, la începutul anului 1985, iar, mai apoi, în Franţa, ,,Das Parfum” ilustrează povestea unui bărbat, urmărit din copilărie şi până la moarte.

Scrisă cu multă precizie, Patrick Suskind demostrează o bună cunoaştere a istoriei medievale, dar şi moderne. În plus, autorul pune accent pe procesele chimice realizate de personaje pentru a reproduce miresme deosebite.

Se utilizează ca decor Franţa secolului al XVIII-lea, mai exact, oraşul Grasse. Aesta este situate în sud-estul ţării şi poarta şi astăzi denumirea de ,,Oraşul mondial al parfumurilor”.

,,A fost odată un bărbat care a descoperit în distileria trupului său un parfum trecător pe care voia să-l stăpânească pentru totdeauna: parfumul de tânără femeie.”

Protagonistul, Jean Baptiste Grenouille, născut în anul 1793, într-o piaţă de peşte, este un geniu al mirosurilor. În limba franceză, numele personajului înseamnă ,,broască”. Experienţa sa cu privire la mirosuri va fi motivată de activitatea parfumierului Baldini, la care va lucra o perioadă.

Marea iubire a lui Grenouille râmăn duhorile, mirosurile, parfumurile. Astfel, se îndrăgosteşte treptat de douăzeci şi patru de fete şi de mirosul acestora, transformate în douăzeci şi patru de crime pentu care va fi pedepsit în final. Prima victimă va fi o fetiţă de doar 13 ani, cu un miros aparte.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Patrick Süskind .

,,Nu o făptură omenească iubea, desigur nu copila din casa de dincolo de zid. Ci mireasma.”

Scopul perfect şi, totodată, motivul crimelor îl constituie dorinţa arzătoare a parfumierului de a reproduce mirosul fetelor şi de a produce unul ideal.

Jean Baptiste Grenouille este marcat de lipsa mirosului propriu şi crescut într-un mediu ostil, ceea ce îl face să devină lipsit de empatie, de dragoste sau alte emoţii.

,,Cine devenea stăpân peste miresme, stăpânea şi inimile oamenilor.”

 

Titlu: Parfumul
Autor: Patrick Süskind
An apariție : 2016
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 28.03.2019
Nota recenzorului: 8/10
Irina Fodor
Autor: Irina Fodor
Irina e Redactor Activ
Redactor de 1056 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Fodor