Recenzie ”Parfumul fericirii e mai puternic când plouă” de Virginie Grimaldi

by | Jun 1, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA PARFUMUL FERICIRII E MAI PUTERNIC CÂND PLOUĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Viața nu este despre romantism și despre speranțe iluzorii. Viața este despre răbdare, compasiune și dorința de a te maturiza constant. Cam aceasta este și concluzia Virginiei Grimaldi în romanul „Parfumul fericirii e mai puternic când plouă”, tradus la Editura Univers. Virginia Grimaldi este un romancier francez de succes, care are la activ câteva romane de succes și o prezență destul de persistentă în spațiul literar francofon.

Eroina principală Pauline este o femeie care se pomenește în fața unei drame: divorțul de bărbatul iubit pe care-l considera jumătatea sa. Aceasta încearcă, aidoma multor femei, să perceapă unde a greșit cu adevărat, în care moment al căsniciei sale a eșuat. Probabil, depănându-și propriile amintiri aceasta nu doar s-a detașat de Sine, ci a reușit să își regândească stilul de viață și să identifice erorile care au erodat piatra solidă a mariajului său.

Romanul este strict fluent, bine construit cu personaje care, fiecare în parte, își duc istoria în spate, ceea ce face din lectură o experiență impresionantă din punct de vedere emoțional. Trebuie să recunosc că au fost pasaje care mi-au provocat zâmbete și pasaje care m-au întristat profund, amintindu-mi de fragilitatea destinului uman și de faptul că suntem unicii responsabili de dramele pe care le trăim, prin urmare fiecare pas asumat ne poate apropia sau îndepărta de o fericire absolută sau de o nefericire.

Virginie Grimaldi este o naratoarea precum rar am întâlnit. Reușește nu doar să construiască personaje umane, ci și să le ofere un punct de vedere, astfel încât cititorul poate deveni părtaș, poate să simtă anumite emoții sau idei de comun cu acestea, să rezoneze sau să fie scandalizat de o atitudine sau alta. Adevărul este că acest roman se va potrivi perfect cu cititorii dispuși să simtă anxietatea unei femei părăsite. Felul în care autoarea abordează acest subiect și maniera în care ne arată disperarea Paulinei este de o sensibilitate aparte. În plus, deși tema este atât de dureroasă și acută, cartea per ansamblu este foarte rațională, fără chestii roz și fără exagerări de dragul unui happy end.

Grimaldi își scoate cititorul din confortul lecturilor de bulevard și îl transpune în zona romanului realist, roman în care se împletesc trăirile și emoțiile cu stările firești, uzuale, cu durerea pe care și noi, cititorii, o putem încerca în raport cu persoanele dragi. Cred că volumul „Parfumul fericirii e mai puternic când plouă” este un roman al pierderilor asumate, al unei maturizări forțate și, mai ales, un volum despre reconectarea relațiilor de familie, prin prisma problemelor survenite între părinți și copii. Da, conflictul generațiilor este ceea ce Grimaldi exploatează în cartea sa, punându-ne față în față cu o întrebare importantă: ești destul de mare cât să întorci spatele propriului tău părinte?

M-am obișnuit să recomand cărțile citite unui anumit contingent de cititori, deoarece cred în conexiunea deosebită dintre carte și posesorul său. Prin urmare, cred că aș recomanda această carte persoanelor care traversează o perioadă dificilă, o perioadă în care se simt lipsiți de speranță. Sunt sigură că finalul lecturii îi va anima și le va aminti despre cât de efemeră este nefericirea.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții PARFUMUL FERICIRII E MAI PUTERNIC CÂND PLOUĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Virginie Grimaldi sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PARFUMUL FERICIRII E MAI PUTERNIC CÂND PLOUĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Parfumul Fericirii E Mai Puternic Când Plouă
Autor: Virginie Grimaldi
An apariție : 2020
Editura: EDITURA UNIVERS
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 1.06.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 1753 zile și a scris până acum 79 articole. Se află pe poziția 8 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments