Recenzie ”Pășunile raiului” de John Steinbeck

Titlu: Pășunile Raiului
Autor: John Steinbeck
An apariție : 2012
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 7.02.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Pășunile raiului” de John Steinbeck
Acordă o notă

Cu siguranță că John Steinbeck este unul dintre marii titani ai literaturii universale, care a făcut din scris o artă, un ideal măreț în care filosofia existențialismului și sinceritatea stilului abordat dau naștere adevăratelor capodopere.

După ce am citit ” La răsărit de Eden” și ”Perla”, opere de răsunet ale scriitorului nord-american, mărturisesc că am știut încă de la începutul acestei cărți că mă aflu în fața unei inestimabile capodopere. Așa se întâmplă cu geniile, rareori te dezamăgesc.

Scriitor introspectiv, cu înclinații spre personaje ale păturii mijlocii, John Steinbeck a fost mai mereu preocupat de evidențierea adevăratului caracter uman, fără șlefuiri și contorsionări, încercând adeseori să nu se erijeze într-un aspru judecător al omului sau al societății, oferind astfel cititorilor acest imens privilegiu.

Totuși, departe de a fi impasibil, conștient pe deplin de apartenența sa la spectacolul vieții, John Steinbeck sugerează adeseori anumite trăsături de caracter, precum un pictor care oferă admiratorilor săi beția de culori întotdeauna în dozajul optim, care nu plumbuiește pleoapele în parșiva încercare de mazilire a dreptului de a visa.

Dar, în ciuda acestei relatări ad-literam a întâmplărilor, stilul lui John Steinbeck este prezent în fiecare silabă și în fiecare semn de punctuație, jucând cu brio rolul busolei care știe să separe cele patru puncte cardinale fără a lăsa impresia vreunei brutale și neavenite intervenții.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de John Steinbeck.

Reușind să scoată la lumină slăbiciunile felului de a fi, autorul nu face absolut nici un rabat de la scormonirea prin sertarele sinuosului labirint lăuntric, dovedindu-se a fi un bun psiholog.Astfel  că ”Pășiunile raiului” este exemplu perfect pentru zugrăvirea simțămintelor umane într-un amplu periplu printr-o lume mirifică care pare împovărată, undeva între bucolic și robotizare, de oscilantele trăiri ale omului de rând, cu nenumărate naufragieri între eroism și lașitate într-o hilară rostogolire a zilelor, purtate uneori ca o eliberare, alteori ca o încarcerare, între cer și pământ.

O carte fabuloasă!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Clarviziunea lui Steinbeck face din societatea mijlocie o rasă aparte.

Aspecte Negative:

Uneori este prea mult ”Americanism” în operele sale, dar este oarecum scuzabil.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.