Piele neagră, măști albe este, fără prea multe cuvinte, o carte care m-a indus în eroare. Titlul metaforic, dar și conotațiile pe care unele cuvinte le au, m-au determinat să plasez cartea într-o altă sferă, nicidecum într-una în care umanitatea joacă un rol important.
Prin intermediul volumului Piele neagră, măști albe am avut ocazia de a descoperi un stil de scriere greoi, greu de digerat, dar și un subiect asupra căruia trebuie să meditezi profund.
Recunosc, mi se pare a fi o carte destul de stufoasă în cuvinte, care te poate prinde după câteva pagini sau, dimpotrivă, te poate face să o lași după primele capitole.
M-am luptat și eu puțin cu ea, pentru că-mi era greu să înțeleg în profunzime exprimarea sau trimiterile. M-am luptat cu această carte, dar încercările repetate au dat rezultat, până la urmă.
Mă bucur că nu m-am dat bătută și am continuat lectura, chiar dacă timpul petrecut cu această carte în mână a fost unul lung.
Frantz Fanon, cred că are acest stil de scriere cursiv, dar alambicat, tocmai pentru că dorește să-și selecteze cititorii. Motiv pentru care Piele neagră, măști albe nu este ceea ce pare a fi.
Fiind, mai degrabă, un text filosofic și critic al secolului XX, acest volum nu este pentru orice cititori. Acesta nu se adresează doar curioșilor, ci și acelora care îmbrățișează răbdarea. Răbdarea cunoașterii misterelor și realităților dure.
Cu alte cuvinte, Piele neagră, măști albe este o înșiruire de emoții care te pot impacta sau te pot lăsa rece. Un cumul al experiențelor, o carte în care autorul vorbește răspicat despre rasismul soldaților francezi în Martinica.
Și, mai mult decât atât, din punctul meu de vedere, acest volum este o adevărată comoară, la care mulți pot ajunge, dar puțini o pot înțelege.
Tocmai din acest motiv, nu doresc să împărtășesc mai mult despre subiect, ci doresc ca atât curiozitatea, cât și dorul de lectură să vă poarte pe căile create de Frantz Fanon.
Dacă ești adept al cărților de filosofie, cu tente sensibile care vizează istoria secolului XX, îți recomand cu mare drag această carte și, mai mult decât atât, sper să-ți placă! Să fie pe gustul tău, ca mai apoi, să vorbești despre ea și altora!