Recenzie ”Piticul roșu” de Michel Tournier

Titlu: Piticul Roșu
Autor: Michel Tournier
An apariție : 2006
Editura: Univers
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 12.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Iată că, dintr-odată, philos și sophia sunt separate în două entități, aparent diferite, care, în ciuda încăpățânării lor de a circumscrie unui paralelism nomad, ajung, în anumite ipostaze, să se întrepătrundă, ba chiar, prinse în ralul unei înșelătoare disperării, ajung să se contopească una cu cealaltă.

michel-tournier-piticul-rosu-8350000

Cam aceasta este, într-o măsură mai mare sau mai mică, rezumatul volumului de povestiri intitulat ”Piticul roșu”, al cărui autor este scriitorul francez Michel Tournier, absolvent de filosofie la Sorbona.

Logica filosofiei devine în mod paradoxal ilogică, combinând realul și irealul, miticul și cotidianul, într-o caligrafiere a gresturilor mărunte care, având doza necesară de orgoliu și delir, pot ajunge extrem de hotărâtoare în viața unui om.

Anomalii, răstălmăciri, eșuări la răscruci de destine, confundarea nectarului cu otrava, toate acestea ajung parte integrantă a vieții cotidiene dintr-o societate care încă mai încearcă să zboare împotriva vântului, crezându-se zei intangibili.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Michel Tournier.

Nu se emit verdicte și nici nu se împart indulgențe în opera lui Michel Tournier, cel care știe să reverse didacticismul umorului negru peste filele povestirilor, transformând simple întâmplări în pilde ce nu pot fi ignorate.

O carte interesantă!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Faptul că oamenii mărunți trăiesc clipe ancestrale oferă anumite speranțe.

Aspecte Negative:

Poate că, pe alocuri, se alunecă spre un prozaism ușor hilar.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.