Recenzie „Povestea unui orfan” de Pam Jenoff

de | mai 5, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POVESTEA UNUI ORFAN ARE REDUCERE PE:

Am ajuns la concluzia că a devenit un trend să scrii o carte despre Holocaust, văzută de unii ca o stavilă în calea uitării. Pe principiul: „să nu uităm” apar tot felul de aberații. Eu cred că e imposibil de şters pagina asta din memoria umanității așa că nu mi se pare absolut necesar să bată toată lumea câmpii.
Povestea unui orfan este o ficțiune şi nu intră în topul meu de capodopere despre război. Are marele minus că nu-ți trezeşte mai nicio emoție, deşi te păcăleşte la început cu scena vagonului de tren plin de bebeluşi despuiați în plină iarnă. Asta a fost singura zvâcnire notabilă, după care a curs lin, fără suspans, cu acțiunea parcă încremenită într-o ramă de trapez, iar revelația de la sfârşit m-a dus mai degrabă cu gândul la un sentimentalism ieftin decât la o tragedie.
Este o carte despre prietenie și pierdere. Două femei a căror viață a fost spulberată de război din motive diferite, două femei ce trebuie să se ascundă pentru a supraviețui prejudecăților, două femei ce aleg să se ascundă „la vedere” în luminile arenei unui circ. Amândouă nu mai au loc în viața de dinainte de război, una pe considerente de rasă, cealaltă pe cutume morale.
Noa a fost alungată de acasă de tatăl său când n-a mai putut ascunde o sarcină, urmarea unei relații cu un soldat nazist. A născut copilul, dar a realizat prea târziu ce greu îi va fi să renunțe la el. După naștere a ajuns să trăiască și să muncească în condiții mizere într-o gară. Actul ei de compasiune este justificat și de pierderea propriului copil. Salvarea unui copil evreu, condamnat deja la moarte, este un act eroic și o responsabilitate enormă, având în vedere pericolul nazist pe care tânăra și-l asumă fără să stea pe gânduri.
Astrid este evreică și, deși căsătoria cu un ofițer german îi liniștea temerile și se credea în siguranță, a realizat repede cât de ușor dragostea dispare în fața fricii. Divorțul cerut de soț, dictat de politica nazistă, o lasă pe drumuri și se vede obligată să se întoarcă la casa părintească, dar aici constată că familia ei a avut și mai puțin noroc decât ea.
Prietenia dintre Noa și Astrid se înfiripă cu pași mici, și pe masură ce lucrează împreună la trapez, antrenându-se pentru spectacolele circului, secretele ies la iveală, ajung să se aprecieze, să se înțeleagă și să se ajute.
Mi-a plăcut ideea de prietenie necondiționată în vremuri în care marea majoritate pune propria supraviețuire pe primul loc. Povestea de dragoste dintre Noa și Luc mi-a părut trasă de păr, forțată să crească prea repede și din nimic. M-a nemulțumit tare finalul. Mi-a părut că autoarea a ținut cu tot dinadinsul să reabiliteze toate personajele: de la soțul neamț până la iubitul francez.

Ți-a plăcut recenzia cărții POVESTEA UNUI ORFAN?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Pam Jenoff

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA POVESTEA UNUI ORFAN CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Povestea Unui Orfan
Autor: Pam Jenoff
An apariție : 2020
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 5.05.2020
Nota recenzorului: 6.5 / 10
Vizualizari recenzie: 52

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1261 zile și a scris până acum 406 articole. Se află pe poziția 3 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments