Recenzie ”Puzzle cu pețitoare” de Ohara Donovetsky

de | mai 25, 2021 | Recenzii cărți

„Puzzle cu pețitoare este al doilea roman al Oharei Donovetsky, după Casting pentru ursitoare (2018), și el continuă linia tematică a celui dintâi: prietenia feminină (văzută ca un soi de confrerie secretă a personajelor feminine: Mira, Lenca, Ava, naratoarea sunt femei excentrice, pasionate de tot ce e irațional și ocult), explorarea psihologiei umane (în speță feminine) – cu accent, în acest roman, pe maladiile psihice. Așadar, femei interesante, femei stranii, femei excentrice, legate prin pasiuni comune și fire nevăzute. Ohara Donovetsky reușește de minune să creeze suspans, captându-și cititorul până la ultimul rând și livrându-ne o proză cu puternice note eliadești, la marginea straniului și a fantasticului.” -Adina Dinițoiu, jurnalistă

Din primul capitol suntem aruncați într-un spital unde sunt internați oameni cu probleme mintale, iar Ava și Haia sunt cele care ne vor însoți până la finalul poveștii cu ocupațiile lor și cu interesele oculte și bizare pe care le au.

M-a întrebat dacă am cunoștință despre teoria lui Jaynes despre mintea bicamerală. Mintea cuiva ajunge compusă dintr-o parte care vorbește și comandă și o alta, care ascultă și se supune. Era simplu să explici în acest fel mecanismul introspecției, dar pe ea o interesa mai mult procesul schizofreniei. La fel de bine, divinațiile sau halucinațiile de tip oracular. Ea se obișnuise cu straturile astea de conștiință divizată și reflexivă. Nu o mai speriau și nici nu o îngrijorau.

Întâlnim în această carte o mulțime de femei, ciudate, cu aspirații neobișnuite, de la dorința de a se mărita cu un bărbat într-o dată de 29 februarie a unui an bisect, cu condiția ca Ava să fie cea care propune cererea în căsătorie, ci nu bărbatul, până la legende și până la dansuri amețitoare ale pețitoarelor. Toate în mintea noastră. Motivul datei de 29  apare pe tot parcursul romanului oferindu-ne o senzație inconfortabilă și făcându-ne să ne întrebăm un singur lucru: Despre ce este această carte? Care este mesajul ei?

În timp ce prietenele Haiei, Mira și Lenca sunt plecate, între Haia și Ava se formează o prietenie puternică în urma căreia rezultă aceleași convingeri, doințe și gânduri, însă spre final, totul se schimbă și abia atunci putem înțelege adevărul din spatele poveștii Puzzle cu pețitoare.

Cartea Oharei Donovetky este despre pețitoare, despre prietenia dintre femei și despre lucruri mai ieșite din comun decât ne-am fi imaginat.

Beca a deschis ușa debaralei și mi-a arătat cu brațul spre raftul de sus. Am făcut ochii mari, nu-mi venea să cred. Așezate frumos, cu etichetele la vedere, stăteau aliniate, pe două rafturi, vreo 20 de borcane de miere, dar și alte recipiente cu etichete cu nume latinești. Miere cu descântec scria pe etcihetele aurii din josul fiecărui borcan în formă de fagure. M-am uitat în ochii Becăi, care rămăsese dreaptă lângă mine, ținându-mă strâns de braț. Avea privirea rece și grea.

Sinceră să fiu, a durat ceva până să înțeleg această carte și încă nu sunt sigură că am făcut-o pe deplin, din cauza sau datorită ambiguității autoarei și poveștii pe care a ales să o scrie atât de diferit de tot ceea ce am întâlnit până acum.

Deși nu am citit Casting pentru ursitoare, așa cum am înțeles că ar fi trebuit să o fac, Haia și Ava au avut un impact foarte interesant asupra mea și a emoțiilor mele, în ciuda faptului că pe tot parcursul cărții tindeam să mă simt de parcă aș citi un thriller.

Deși a fost foarte diferită de lecturile pe care le prefer eu, Puzzle cu pețitoare este o carte scrisă foarte inteligent, cu o mulțime de piste diferite care te duc cu gândurile în părți diferite, cu o originalitate și cu o notă la care nu m-aș fi așteptat.

Cu Ava aveam să străbat un drum foarte lung și anevoios. Și deloc ușor de înțeles.

Titlu: PUZZLE CU PEȚITOARE
Autor: Ohara Donovetsky
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 331
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 1028

Alte recenzii de la Ohara Donovetsky:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas

Noaptea Diavolului continuă, chiar și după șase ani... În urmă cu șase ani, a avut loc evenimentul celebru din seara cunoscută sub numele de Noaptea Diavolului, dar acum Kai pare să-și fi pierdut interesul pentru Rika, iubita lui Michael, care a fost ținta atenției...

Recenzie “Minciuna” de Care Santos
Recenzie “Minciuna” de Care Santos

Care Santos a început să scrie de la vârsta de opt ani și a câștigat  prima competiţie literară la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor s-a aplecat asupra diferitelor genuri literare, a scris proză dar și versuri, publicând volume de poezie, povești, nuvele, romane....

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 28 zile și a scris până acum 320 articole. Se află pe poziția 5 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments