Recenzie ”Puzzle cu pețitoare” de Ohara Donovetsky

de | mai 25, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA PUZZLE CU PEȚITOARE ARE REDUCERE PE:

„Puzzle cu pețitoare este al doilea roman al Oharei Donovetsky, după Casting pentru ursitoare (2018), și el continuă linia tematică a celui dintâi: prietenia feminină (văzută ca un soi de confrerie secretă a personajelor feminine: Mira, Lenca, Ava, naratoarea sunt femei excentrice, pasionate de tot ce e irațional și ocult), explorarea psihologiei umane (în speță feminine) – cu accent, în acest roman, pe maladiile psihice. Așadar, femei interesante, femei stranii, femei excentrice, legate prin pasiuni comune și fire nevăzute. Ohara Donovetsky reușește de minune să creeze suspans, captându-și cititorul până la ultimul rând și livrându-ne o proză cu puternice note eliadești, la marginea straniului și a fantasticului.” -Adina Dinițoiu, jurnalistă

Din primul capitol suntem aruncați într-un spital unde sunt internați oameni cu probleme mintale, iar Ava și Haia sunt cele care ne vor însoți până la finalul poveștii cu ocupațiile lor și cu interesele oculte și bizare pe care le au.

M-a întrebat dacă am cunoștință despre teoria lui Jaynes despre mintea bicamerală. Mintea cuiva ajunge compusă dintr-o parte care vorbește și comandă și o alta, care ascultă și se supune. Era simplu să explici în acest fel mecanismul introspecției, dar pe ea o interesa mai mult procesul schizofreniei. La fel de bine, divinațiile sau halucinațiile de tip oracular. Ea se obișnuise cu straturile astea de conștiință divizată și reflexivă. Nu o mai speriau și nici nu o îngrijorau.

Întâlnim în această carte o mulțime de femei, ciudate, cu aspirații neobișnuite, de la dorința de a se mărita cu un bărbat într-o dată de 29 februarie a unui an bisect, cu condiția ca Ava să fie cea care propune cererea în căsătorie, ci nu bărbatul, până la legende și până la dansuri amețitoare ale pețitoarelor. Toate în mintea noastră. Motivul datei de 29  apare pe tot parcursul romanului oferindu-ne o senzație inconfortabilă și făcându-ne să ne întrebăm un singur lucru: Despre ce este această carte? Care este mesajul ei?

Dacă îți place recenzia cărții PUZZLE CU PEȚITOARE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ohara Donovetsky

În timp ce prietenele Haiei, Mira și Lenca sunt plecate, între Haia și Ava se formează o prietenie puternică în urma căreia rezultă aceleași convingeri, doințe și gânduri, însă spre final, totul se schimbă și abia atunci putem înțelege adevărul din spatele poveștii Puzzle cu pețitoare.

Cartea Oharei Donovetky este despre pețitoare, despre prietenia dintre femei și despre lucruri mai ieșite din comun decât ne-am fi imaginat.

Beca a deschis ușa debaralei și mi-a arătat cu brațul spre raftul de sus. Am făcut ochii mari, nu-mi venea să cred. Așezate frumos, cu etichetele la vedere, stăteau aliniate, pe două rafturi, vreo 20 de borcane de miere, dar și alte recipiente cu etichete cu nume latinești. Miere cu descântec scria pe etcihetele aurii din josul fiecărui borcan în formă de fagure. M-am uitat în ochii Becăi, care rămăsese dreaptă lângă mine, ținându-mă strâns de braț. Avea privirea rece și grea.

Sinceră să fiu, a durat ceva până să înțeleg această carte și încă nu sunt sigură că am făcut-o pe deplin, din cauza sau datorită ambiguității autoarei și poveștii pe care a ales să o scrie atât de diferit de tot ceea ce am întâlnit până acum.

Deși nu am citit Casting pentru ursitoare, așa cum am înțeles că ar fi trebuit să o fac, Haia și Ava au avut un impact foarte interesant asupra mea și a emoțiilor mele, în ciuda faptului că pe tot parcursul cărții tindeam să mă simt de parcă aș citi un thriller.

Deși a fost foarte diferită de lecturile pe care le prefer eu, Puzzle cu pețitoare este o carte scrisă foarte inteligent, cu o mulțime de piste diferite care te duc cu gândurile în părți diferite, cu o originalitate și cu o notă la care nu m-aș fi așteptat.

Cu Ava aveam să străbat un drum foarte lung și anevoios. Și deloc ușor de înțeles.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PUZZLE CU PEȚITOARE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: PUZZLE CU PEȚITOARE
Autor: Ohara Donovetsky
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 331
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 431

Alte recenzii de la Ohara Donovetsky:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 1100 zile și a scris până acum 264 articole. Se află pe poziția 5 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments