Recenzie “Raftul cu ultimele suflări” de Aglaya Veteranyi

by | Apr 3, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RAFTUL CU ULTIMELE SUFLĂRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

A doua carte a Aglajei, privită de critici ca un testament literar, aduce iar în prim plan frica acesteia de moarte. Dacă în celălalt roman al său era bântuită de imaginea mamei sale moartă într-un accident în timpul ce performează pentru circ, în acesta, tragedia fiind deja produsă, se axează pe pierderea mătușii. Femeia pe care recunoaște cu strângere de inimă că ar fi preferat-o ca mamă în locul celei proprii.

Figurile materne ce au gravitat în jurul Aglajei nu sunt ceea ce ai putea numi mame dedicate. Din contră, una se lupta cu alcoolul și nevoia de afișare și ostentație, cealaltă cu nevoia imperioasă de a avea în preajmă și în viața sa un bărbat mai tânăr. Una vulcanică, explozivă, superficială și incomodă, cealaltă retrasă, resemnată, caldă.

Acest roman este scris în stilul specific autoarei, imaginile sunt pline de realism magic și suprapun realității o pânză de mituri, eresuri și credințe profane. Desfășurarea faptelor nu urmează o cronologie logică; prezentul, trecutul și viitorul se amestecă, creând o stare de confuzie care pare că este experimentată și de autoare.

Imaginea mamei este mult mai clară în acest volum pentru autoare. Nu mai este o ființa fantastică, capabilă de lucruri imposibile, ci un om cu așteptări exagerate și comportament deviant și trivial. Blândețea și calmul mătușii o atrag mai mult pe copilă, care simte că nu împarte aceeași limbă cu propria mamă. Doar cuvinte.

Aglaja se eliberează de durere și de neputință prin scris. Își plânge și morții și viii prin cuvinte aruncate în pagină. Stilul ei copilăresc și plin de magie este inconfundabil și greu de cuprins ca semnificații în totalitate. Cuvintele au greutate, transmit emoție și simplicitate ceea ce le conferă o eleganță spectaculoasă. Paradoxul și suprarealismul conferă o stare insuportabilă a durerii și limitelor și prevestesc parcă moartea și răul. Copilăria ei a rămas în urmă și în locul ei, Aglaja înfruntă viața simțindu-se străină peste tot și nicăieri acasă. Problemele la care nu găsește soluție sunt mama și lipsa unui acasă. Mama o dezamăgește, o sufocă, îi iese pe nas. Statutul de emigrant o obosește. Vorbește, merge, gândește încet. Are gândurile împachetate în tăcere și își dorește să ajungă altceva.

Boala și moartea mătușii sale împletesc imaginile grotești cu cele duioase, cruzimea cu blândețea, inocența cu păcatul. Întreaga carte e plină de metafore și simboluri ale vieții și morții, aflate într-un dans complicat și macabru, ce pot fi regăsite în Biblioteca lui Dumnezeu pe raftul cu ultimele suflări și care citite pot spune întreaga viață a unui om.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții RAFTUL CU ULTIMELE SUFLĂRI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Aglaya Veteranyi sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RAFTUL CU ULTIMELE SUFLĂRI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Raftul Cu Ultimele Suflări
Autor: Aglaya Veteranyi
An apariție : 2019
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 145
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 3.04.2021
Nota recenzorului: 8.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Mesagerii Mamei Pământ” de Eliana Corina Ioniță

Recenzie ”Mesagerii Mamei Pământ” de Eliana Corina Ioniță

Vă salut cu bucurie, dragilor! Sunt fericită că natura începe să ne îmbrățișeze iar călduros și, în curând, vom citi în aer proaspăt. Până atunci, mai vin spre voi cu recomandări de volume care merită citite. Săptămâna aceasta am descoperit o carte revelatoare....

Recenzie “P.S: Îmi placi” de Kasie West

Recenzie “P.S: Îmi placi” de Kasie West

Ca orice adolescentă,Lilly About se confruntă cu drama de liceu. Atunci când pășește în curtea liceului ,singura sa dorința este să se teleporteze cât mai departe de Cade Jennings. Cade este cel mai popular băiat din liceu,chipeș dar arogant,joacă în echipa de...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 817 zile și a scris până acum 174 articole. Se află pe poziția 4 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments