Recenzie “Rămășițele zilei” de Kazuo Ishiguro

de | mart. 4, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Câștigătorul din 2017 al Premiului Nobel pentru Literatură, Kazuo Ishiguro, este autorul romanului Rămășițele zilei (The remains of the day). Cartea publicată în 1989, este al treilea roman al scriitorului britanic de origine japoneză. A fost premiată, în același an, cu premiul literar Booker Prize. Romanul Rămășițele zilei a fost adaptat cinematografic în 1993, în filmul regizat de James Ivory, avandu-i în rolurile principale pe Anthony Hopkins și Emma Thompson.

Acțiunea se petrece în Anglia, în iulie 1956. Personajul principal este majordomul englez James Stevens. Stevens este un bărbat trecut de șaizeci de ani. Lucrează de peste trei decenii la impunătorul conac Darlington Hall. Lordul Darlington a murit în urmă cu trei ani. Acum stăpân la Darlington Hall este domnul Farraday, un american bogat.

Stevens decide să efectueze o călătorie pentru a o vedea pe domnișoara Kenton, care a fost cândva menajeră la Darlington Hall. Călătoria de șase zile o face cu masina. Pe parcursul ei, Stevens își amintește evenimente din viața de la conac petrecute înainte de al Doilea Război Mondial. Are teoria sa despre majordomul perfect: acesta trebuie să renunțe la propriile sentimente pentru a-și face meseria impecabil. Aplicând această teorie, el nu a răspuns sentimentelor de dragoste ale  domnișoarei Kenton, deși o iubea. Stevens s-a dedicat slujirii lordul Darlington, respectându-l pentru lupta sa pentru pacea lumii.

Pe parcursul călătoriei, departe de conac, Stevens înțelege că Lordul Darlington a fost un simpatizant nazist.

Lordul Darlington nu a fost un om rău… A ales un anumit drum în viață, acesta s-a dovedit a nu fi cel bun.

Majordomul englez realizează că loialitatea de nezdruncinat față de Lordul Darlington a însemnat o alegere greșită.

Am avut încredere în înțelepciunea înălțimii sale. Toți anii în care l-am slujit, am avut încredere că faceam un lucru care merita să fie făcut.

Stevens dorește să salveze ce se mai poate din rămășițele vieții sale. Oare întâlnirea cu doamna Benn, fosta domnișoară Kenton, va  putea să reînvie povestea de dragoste dintre cei doi?

O poveste scrisă cu multă sensibilitate, în care Ishiguro are puterea de a ne face să ghicim zbuciumul din sufletul majordomului englez deși acesta nu-și dezvăluie niciodată sentimentele. Alte recenzii despre cărțile lui Kazuo Ishiguro puteți găsi aici.

Titlu: RĂMĂȘIȚELE ZILEI
Autor: Kazuo Ishiguro
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 276
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 862

Alte recenzii de la Kazuo Ishiguro:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas

Noaptea Diavolului continuă, chiar și după șase ani... În urmă cu șase ani, a avut loc evenimentul celebru din seara cunoscută sub numele de Noaptea Diavolului, dar acum Kai pare să-și fi pierdut interesul pentru Rika, iubita lui Michael, care a fost ținta atenției...

Recenzie “Minciuna” de Care Santos
Recenzie “Minciuna” de Care Santos

Care Santos a început să scrie de la vârsta de opt ani și a câștigat  prima competiţie literară la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor s-a aplecat asupra diferitelor genuri literare, a scris proză dar și versuri, publicând volume de poezie, povești, nuvele, romane....

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments