Recenzie “Rămășițele zilei” de Kazuo Ishiguro

de | mart. 4, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RĂMĂȘIȚELE ZILEI ARE REDUCERE PE:

Câștigătorul din 2017 al Premiului Nobel pentru Literatură, Kazuo Ishiguro, este autorul romanului Rămășițele zilei (The remains of the day). Cartea publicată în 1989, este al treilea roman al scriitorului britanic de origine japoneză. A fost premiată, în același an, cu premiul literar Booker Prize. Romanul Rămășițele zilei a fost adaptat cinematografic în 1993, în filmul regizat de James Ivory, avandu-i în rolurile principale pe Anthony Hopkins și Emma Thompson.

Acțiunea se petrece în Anglia, în iulie 1956. Personajul principal este majordomul englez James Stevens. Stevens este un bărbat trecut de șaizeci de ani. Lucrează de peste trei decenii la impunătorul conac Darlington Hall. Lordul Darlington a murit în urmă cu trei ani. Acum stăpân la Darlington Hall este domnul Farraday, un american bogat.

Stevens decide să efectueze o călătorie pentru a o vedea pe domnișoara Kenton, care a fost cândva menajeră la Darlington Hall. Călătoria de șase zile o face cu masina. Pe parcursul ei, Stevens își amintește evenimente din viața de la conac petrecute înainte de al Doilea Război Mondial. Are teoria sa despre majordomul perfect: acesta trebuie să renunțe la propriile sentimente pentru a-și face meseria impecabil. Aplicând această teorie, el nu a răspuns sentimentelor de dragoste ale  domnișoarei Kenton, deși o iubea. Stevens s-a dedicat slujirii lordul Darlington, respectându-l pentru lupta sa pentru pacea lumii.

Pe parcursul călătoriei, departe de conac, Stevens înțelege că Lordul Darlington a fost un simpatizant nazist.

Dacă îți place recenzia cărții RĂMĂȘIȚELE ZILEI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Kazuo Ishiguro

Lordul Darlington nu a fost un om rău… A ales un anumit drum în viață, acesta s-a dovedit a nu fi cel bun.

Majordomul englez realizează că loialitatea de nezdruncinat față de Lordul Darlington a însemnat o alegere greșită.

Am avut încredere în înțelepciunea înălțimii sale. Toți anii în care l-am slujit, am avut încredere că faceam un lucru care merita să fie făcut.

Stevens dorește să salveze ce se mai poate din rămășițele vieții sale. Oare întâlnirea cu doamna Benn, fosta domnișoară Kenton, va  putea să reînvie povestea de dragoste dintre cei doi?

O poveste scrisă cu multă sensibilitate, în care Ishiguro are puterea de a ne face să ghicim zbuciumul din sufletul majordomului englez deși acesta nu-și dezvăluie niciodată sentimentele. Alte recenzii despre cărțile lui Kazuo Ishiguro puteți găsi aici.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RĂMĂȘIȚELE ZILEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: RĂMĂȘIȚELE ZILEI
Autor: Kazuo Ishiguro
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 276
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 315

Alte recenzii de la Kazuo Ishiguro:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1091 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments