🔥 CARTEA RĂMĂȘIȚELE ZILEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Câștigătorul din 2017 al Premiului Nobel pentru Literatură, Kazuo Ishiguro, este autorul romanului Rămășițele zilei (The remains of the day). Cartea publicată în 1989, este al treilea roman al scriitorului britanic de origine japoneză. A fost premiată, în același an, cu premiul literar Booker Prize. Romanul Rămășițele zilei a fost adaptat cinematografic în 1993, în filmul regizat de James Ivory, avandu-i în rolurile principale pe Anthony Hopkins și Emma Thompson.

Acțiunea se petrece în Anglia, în iulie 1956. Personajul principal este majordomul englez James Stevens. Stevens este un bărbat trecut de șaizeci de ani. Lucrează de peste trei decenii la impunătorul conac Darlington Hall. Lordul Darlington a murit în urmă cu trei ani. Acum stăpân la Darlington Hall este domnul Farraday, un american bogat.

Stevens decide să efectueze o călătorie pentru a o vedea pe domnișoara Kenton, care a fost cândva menajeră la Darlington Hall. Călătoria de șase zile o face cu masina. Pe parcursul ei, Stevens își amintește evenimente din viața de la conac petrecute înainte de al Doilea Război Mondial. Are teoria sa despre majordomul perfect: acesta trebuie să renunțe la propriile sentimente pentru a-și face meseria impecabil. Aplicând această teorie, el nu a răspuns sentimentelor de dragoste ale  domnișoarei Kenton, deși o iubea. Stevens s-a dedicat slujirii lordul Darlington, respectându-l pentru lupta sa pentru pacea lumii.

Pe parcursul călătoriei, departe de conac, Stevens înțelege că Lordul Darlington a fost un simpatizant nazist.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Kazuo Ishiguro.

Lordul Darlington nu a fost un om rău… A ales un anumit drum în viață, acesta s-a dovedit a nu fi cel bun.

Majordomul englez realizează că loialitatea de nezdruncinat față de Lordul Darlington a însemnat o alegere greșită.

Am avut încredere în înțelepciunea înălțimii sale. Toți anii în care l-am slujit, am avut încredere că faceam un lucru care merita să fie făcut.

Stevens dorește să salveze ce se mai poate din rămășițele vieții sale. Oare întâlnirea cu doamna Benn, fosta domnișoară Kenton, va  putea să reînvie povestea de dragoste dintre cei doi?

O poveste scrisă cu multă sensibilitate, în care Ishiguro are puterea de a ne face să ghicim zbuciumul din sufletul majordomului englez deși acesta nu-și dezvăluie niciodată sentimentele. Alte recenzii despre cărțile lui Kazuo Ishiguro puteți găsi aici.

🔥 CARTEA RĂMĂȘIȚELE ZILEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Rămășițele Zilei
Autor: Kazuo Ishiguro
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 276
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 4.03.2020
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Alexandra Mircea
Alexandra e Redactor Foarte Activ
Redactor de 109 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Alexandra Mircea