Recenzie „Să nu mă părăseşti” de Kazuo Ishiguro

de | iun. 6, 2018 | Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SĂ NU MĂ PĂRĂSEŞTI ARE REDUCERE PE:

„Nici unul nu va fi star de cinema. Şi nici unul nu va lucra la supermarket, aşa cum i-am auzit pe unii dintre voi făcându-şi planuri zilele trecute. Vieţile voastre au fost planificate de alţii. Veţi deveni adulţi şi la un moment dat, (…) veţi începe să vă donaţi organele vitale. Ăsta este motivul pentru care aţi fost creaţi.”

Cum ar fi să trăieşti cu certitudinea că nu eşti o creaţie a naturii, ci o creaţie de laborator? Un experiment al omului care încearcă să fie Creator şi cu putere absolută de decizie asupra celor ca tine, cei creaţi. Să exişti pentru a dona. Şi atât!

Nu este o imagine ideală a niciunuia dintre noi. Însă, imaginea asta o propune autorul Kazuo Ishiguro în volumul de faţă. O imagine inumană creată pentru un scop umanitar.

„În ziua aceea, când te-am privit dansând, am văzut altceva. Am văzut o lume nouă născându-se extrem de rapid. Da, o lume aflată în legătură mai strânsă cu ştiinţa, una şi mai eficientă. Cu mai multe metode de vindecare a vechilor boli. De acord. Însă o lume aspră şi crudă. Şi am văzut o fetiţă cu ochii strâns închişi, care ţinea la pieptul ei lumea cea veche, o lume mai blândă, cea care – cum o ştia ea prea bine în adâncul inimii – nu avea cum să rămână aşa pentru totdeauna, iar ea o ţinea strâns şi o implora: să nu mă părăseşti, să nu mă părăseşti.”

Dacă îți place recenzia cărții SĂ NU MĂ PĂRĂSEŞTI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Kazuo Ishiguro

Să nu mă părăseşti prezintă nu numai povestea dramatică a unor oameni clonaţi, a căror menire este programată şi limitată în alegeri, ci ne introduce foarte subtil şi în vieţile noastre, ale oamenilor reali şi naturali, cum ne place să credem că suntem. Oameni simpli care, totuşi, ne trăim vieţile într-un mod la fel de limitat… cu bariere create de minţile noastre, la fel de naturale.

„Atunci când am devenit donatoare, eram deja destul de pregătită pentru asta. Şi m-am simţit în elementul meu. La urma urmei, chiar este menirea noastră, nu?”

Kathy H. este o îngrijitoare dedicată. O fiinţă clonată care îşi acceptă soarta fără să împotrivească. Cu toate acestea, nu a oprit-o nimeni din a-şi pune întrebări, din a căuta şi din a simţi toate trăirile sufleteşti pe care le avem fiecare dintre noi. Iubire, furie, tristeţe, bucurie… O poveste şi o imagine care ridică multe semne de întrebare.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SĂ NU MĂ PĂRĂSEŞTI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: SĂ NU MĂ PĂRĂSEŞTI
Autor: Kazuo Ishiguro
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1382

Alte recenzii de la Kazuo Ishiguro:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 2103 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 14 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments