Recenzie ” Rasiștii” de Kunal Basu

Titlu: Rasiștii
Autor: Kunal Basu
An apariție : 2006
Editura: Minerva
Nr. Pagini: 441
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Maria Vulpe
Publicată la 14.10.2017
Nota recenzorului: n/a

După cum v-ați dat probabil seama din titlu, această carte ne prezintă o poveste cutremurătoare despre rasism și despre rivalitate.

Subiectul ales în prim plan , cel despre rasism , este evidențiat deseori în viețile noastre de zi cu zi , deoarece fiecare dintre noi tinde spre a judeca alte persoane fără ca măcar să le cunoască. Cartea prezintă acestă tema doar că într-o manieră mult mai profundă.

Povestea pune în evidență 2 personaje antitetice, între care se conturează o ură specifică acelui timp, o ură a rivalităţii a două popoare, Anglia și Franța. Astfel, cei doi oameni de ştiinţă , Bates şi Belavoix  simt nevoia să demonstreze că unul dintre ei se află pe primul loc , doar că amândoi îşi  doresc   o faimă cât mai glorioasă și de aceea cad în această rivalitate, fără să aibă o cale de izbăvire.

Asistăm la conturarea unor personaje foarte interesante și misterioase aşa precum este Bates, marele craniolog care are o colecţie foarte atipică, aş spune, o colecţie de cranii adunate de-a lungul timpului de la diferite popoare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Kunal Basu.

Astfel , din ambiția prostească a celor două personaje, ia naștere un experiment, în care doi copiii, total nevinovați sunt crescuți în sălbăticie , fără dragoste , fără protecție și sprijin, doar în numele științei , care dorea să demonstreze superioritatea rasială.

-Câţi îngeri vrei să danseze pe vârful acului pentru tine?

Copiii sunt supuși unor măsurători periodice , iar experimentul continuă pe parcursul mai multor ani , ani presărați cu numeroase întâmplări și cu situații ieșite de sub control, care vor duce la un rezultat surprinzător al experimentului.

Stilul scriitorului este unul lejer , combinat pe alocuri cu descrieri interesante și care reușește să creeze personaje cu profunde caractere psihologice, numai bun de citit într-o după-amiază liberă.

Testul superiorităţii rasiale nu implică crima. Superiorul nu trebuie să-l anihileze pe inferior,deşi trebuie să recunosc că unii membrii ai rasei noastre au comis astfel de crime. Superioritatea rasială implică mai mult decât puterea de a-i distruge pe ceilalţi.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.