Recenzie „Recolta” de Jim Crace

Titlu: Recolta
Autor: Jim Crace
An apariție : 2015
Editura: All
Nr. Pagini: 197
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Andreea Chiuaru
Publicată la 29.09.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Recolta de Jim CraceAbsolvent al Birmingham College of Commerce, Jim Crace s-a născut în 1946 în St. Albans, Marea Britanie. Debutul literar, cu povestirea Annie, California Plates are loc în anul 1974, în The New Review. Primul său roman, Continent (1986) îi aduce numeroase premii și un succes pe plan internațional. Recolta, cel mai recent roman al său, a fost nominalizat la Man Booker Prize în anul 2013.

Subiectul romanului este unul simplu, fără o intrigă complicată și recunosc că am fost dezamăgită de acest aspect. Povestea satului fără nume aflat undeva în Anglia este spusă de Walter Thirsk, unul dintre locuitori. Aflați sub stăpânirea conașului Kent, locuitorii Satului (căci așa este numit în roman) au ca principală ocupație activitățile agricole.

Intriga romanului debutează în momentul în care locuitorii zăresc pe cer două fuioare de fum și asociază acest lucru unor presimțiri sumbre. Unul dintre ele provine de la grajdurile stăpânului care au fost incendiate de o mână misterioasă; celălalt vestește sosirea unei noi familii. Luați drept țapi ispășitori, noii sosiți sunt persecutați de țăranii hotărâți să-i pedepsească.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jim Crace.

Acțiunea curge destul de lent și nu sunt mari răsturnări de situație. Pentru un cititor dornic de un roman captivant, Recolta poate fi o dezamăgire. Pentru cei lipsiți de mari așteptări, poate fi un roman numai bun de citit după niște lecturi greoaie sau pentru o deconectare de la cotidian.

Personal, mi s-a părut o lectură destul de anostă care m-a surprins neplăcut. Deși The Spectator cataloghează romanul lui Jim Crace drept cel mai bun roman al anului, am mari rezerve în a crede aceasta. Să spunem, totuși, că este o chestiune de gusturi sau că mi-a scăpat ceva esențial în timpul lecturii, dar n-aș ști cui anume să-l recomand.

Aspecte Pozitive:

Romanul se citește ușor și este o bună lectură pentru deconectarea de la cotidian.

Aspecte Negative:

Acțiunea curge lent, nu există răsturnări de situație și nici o intrigă complicată.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

Website Comments

  1. Avatar ionitzah
    Reply

    cartea e exceptionala. nu ma pricep sa spun de ce, daca m-as pricepe as scrie si eu pe godread.ro

POST A COMMENT.