Recenzie „Recviem pentru un vis” de Hubert Selby Jr.

de | feb. 28, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

recviem pentru un vis de hubert selby jrDeși nu mi s-a părut neapărat o capodoperă după cum este numită, cartea “Recviem pentru un vis” de Hubert Selby Jr. este o carte despre visul american. Despre adevăratul vis american și cum ajunge să se înfăptuiască acesta sau nu.

Există și un film realizat după carte, dar nu am apucat încă să îl văd

Cu toate acestea, la cât de greoi este limbajul folosit de Hubert Selby Jr., cred că aș prefera ecranizarea. Acolo cel puțin, ideea cărții ar fi simplificată prin jocul actoricesc.

De asemenea, dialogul, descrierea, dar și narațiunea sunt toate îngrămădite în scriere. Asta o și face atât de greu de parcurs. În ediția pe care o am eu, de la editura Humanitas, colecția Raftul Denisei, scrisul este mic, ocupă aproape toată pagina și nici măcar paragrafele nu sunt separate unele de altele prin ceva spațiu. În total, romanul „Recviem pentru un vis” are 268 de pagini. Ceea ce nu pare mult, dar pentru că se citește greu, se și termină greu.

Înainte de a-ți spune despre ce este vorba aici, află că scrierea lui Hubert Selby Jr. Are morală. Deci chiar dacă nu îți va plăcea stilul, cel puțin vei învăța câte ceva despre viață. Oricât de bine crezi tu că stăpânești o pasiune sau un viciu, se pare că mai degrabă el te stăpânește pe tine. Și în final, vei sfârși tot cum dictează el. Este trist, dar adevărat.

Lectura este realistă și vei extrage din ea fix mesajul pe care îl transmite

Asta dacă vei reuși să treci peste limbajul violent, peste decăderea personajelor și peste destinul lor dramatic. În plus, dependențele pe care se axează cartea „Recviem pentru un vis” pot înlocui foarte simplu orice alt viciu pe care l-am avea noi în viața reală.

Harry este un dependent de heroină și fiul văduvei Sara. Lui îi pasă doar de petrecerea timpului alături de iubita lui Marion și prietenul său cel mai bun Tyrone C Love. Împreună, acești tineri nu se dau în lături de la a fuma iarbă, a lua droguri și a se ameți în toate felurile posibile.

Pe de altă parte, mama lui, Sara, stă toată ziua acasă și se uită la televizor

Ea visează la fel la ce viață bună ar putea avea. Și în tot timpul ăsta, încearcă să se ocupe de propriile dependențe: mâncarea și pilulele de slăbit. Ce este mai trist este faptul că toți cei patru vor plăti un preț îngrozitor pentru plăcerile pe care le au.

Romanul „Recviem pentru un vis” de Hubert Selby Jr. este o fabulă modernă a vieții trăite drept visul american. Disperarea personajelor, dar și speranța lor că pot pune capăt oricând viciului, sunt definitorii cărții.

Titlu: RECVIEM PENTRU UN VIS
Autor: Hubert Selby Jr.
An apariție : 2007
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 268
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 948

Alte recenzii de la Hubert Selby Jr.:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 12 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments