Recenzie „Regina Roșie” de Victoria Aveyard

de | ian. 10, 2018 | Beletristică, Fantezie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

     O carte care a stârnit interesul unui număr inimaginabil  de adolescenți. O serie ce este așteptată cu nerăbdare.  Cam astea ar fi primele mele gânduri dacă mi s-ar cere să vorbesc despre Regina Roșie. Prima carte din seria cu același nume.

Autoarea, Victoria  Aveyard, prezintă prin intermediul acestei cărți o lume diferită de a noastră, o lume în care  populația este împărțită după culoarea sângelui, o lume în care haosul e la un pas de izbucnire.  Primul capitol ne poartă direct în satul Pilonii, sat natal al eroinei noastre, Mare Barrow. Iar ziua prezentată are și ea o semnificație aparte fiind Prima Vineri. Zi în care întreaga populație se adună în arenă pentru a asista, obligatoriu, la luptele între 2 argintii, ocazie pentru clasa superioară să își etaleze puterile.

Cine sunt argintii și de ce ei sunt această clasă superioară? Datorită puterilor pe care le dețin, un dar în concordanță cu sângele lor.

Doar argintii pot lupta în arene, întrucât numai un argintiu poate supraviețui în arenă. Ei se luptă pentru a ne arâta forța și puterea lor. Suntem fără egal. Suntem zei. E scris în fiecare lovitură supraomenească pe care o aplică. 

Cine sunt ceilalți? Sunt oamenii cu sânge roșu, oameni care au fost transformați în sclavi ai argintiilor datorită lipsei puterilor. Lumea Marei Barrow este împărțită iar o singură regulă pare să domine. Cei puternici stăpânesc totul. Și totuși războiul între națiuni este purtat de cei roșii, astfel încât dacă până la a 18-a aniversare nu ești luat ca și ucenic urmează să fii încorporat. Familia Barrow este una simplă compusă din cei 2 părinți dintre care tatăl rănit în urma războiului, 3 băieți aflați deja pe front, Gisa – sora cea mică ce este ucenica unei croitorese și Mare ce urmează să fie încorporată.

În ceea ce privește propria încorporare protagonista noastră pare resemnată și să își accepte soarta. Același lucru nu este valabil și în cazul încorporării prietenului său, Kilorn. Preocupată de mică ă îl protejeze pe acesta, Mare caută și acum o soluție pentru a își scăpa amicul din ghearele războiului. Drumul acesta o îndrumă către Garda Stacojie, o grupare rebelă formată din roșii care își cer drepturile.

Dar orice costă bani, iar viața constă chiar foarte mult. Mai mult decât își poate permite Mare. Asta însă nu o împiedică pe tânără să își încerce norocul și abilitatea mâinilor în Piața Soarelui, loc destinat vânzării mărfurilor către argintii. Totuși lucrurile nu merg conform planului iar sora sa mai mică, speranța familiei, este rănită. Fiind astfel lăsată fără loc de muncă.

Viața mai are și darul de a fi neprevăzută pe lângă cel de a fi scumpă.O seară oarecare, o seară  în care fata își încearcă norocul de a ușura câțiva cetățeni beți de pungile lor de bani are un impact puternic asupra vieții tinerii.

Lumea aceasta pare a avea câteva reguli fixe datorită metodei de împărțirii a populației. Dar ce se întâmplă când, în timpul Turneului Reginelor ( turneu în care posibilele logodnice ale moștenitorului își etalează puterile) o tânără cu sânge roșu care pe o plasă de electricitate fără a muri? Ba mai mult de atât, aceasta reușește în mod inexplicabil să folosească fulgerele asemenea unei arme.

Mare Barrow se dovedește a fi mai mult decât o roșie, reprezintă o situație greu de gestionat pentru Regina Elara, o anomalie fără de explicație. Totuși, scorpia ce poartă zâmbind angelic găsește o soluție prin care cea ce odată fusese roșie să devină argintie. Trecând sub stricta supraveghere a fiului cel mic al regelui, Maven.

Dar totuși acest lucru nu o face pe fată să își uite culoarea sângelui ce îi revine în obraji de fiecare dată când  se îmbujorează. Garda Stacojie nu ratează nici ea momentul. O prințesă ce vrea să își ridice poporul din ruină, o Regină Roșie.

Pe lângă conflictul central, cel dintre argintii (reprezentați prin casa regală și membrii familiilor puternice)  și roșii( Mare și Garda), autoarea îi dăruiește tinerei și un conflict interior de ordin amoros. Ambii prinți o atrag, pentru unul a fost dragoste la prima privire, cel de-al doilea și-a câștigat locul în inima ei prin minciuni. Întrebarea este, își va da seama la timp Mare cine este cel pe care trebuie să îl aleagă. Mai ales că va paria totul pe sentimentele lor pentru ea, pentru cauza ei.

Suferință, minciuni, trădare și multă dragoste. Mi-e îmi sună a rețetă de succes!

Titlu: REGINA ROȘIE
Autor: Victoria  Aveyard
An apariție : 2016
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 472
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3086

Alte recenzii de la Victoria  Aveyard:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Dostoievski îndrăgostit” de Alex Christofi
Recenzie ”Dostoievski îndrăgostit” de Alex Christofi

Eu ador scriitura lui Dostoievski, de când l-am descoperit prin opera Frații Karamazov, deci această alegere de lectură a venit foarte firesc. Demult voiam să aflu detalii și despre povestea care a stat în spatele vieții acestuia, o viață aproape în oglindă cu viețile...

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

0 0 votes
Article Rating
Luiza Potecă a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Luiza Potecă aici. Luiza Potecă are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iulian C

Primele trei carti , privite in ansamblu dezvaluie o poveste lipsita de originalitate ,in care „schimbarile de situatie apar la momentul oportun” doar pentru a permite autoarei sa iasa din impasul narativ generat de stilul ei ultraconcentrat si nevizionar. Un mix neomogen de idei provenite din (prea multe) alte opere : ceva Dostoiesvski , ceva Maurice Druon , Alexandre Dumas ,Frank Hebert ,destul Isaac Asimov … pe linga altele. Pentru gustul meu este prea multa psihanaliza intr-un context cu actiune intensa si prelungita , ceea ce ma face sa cred ca autoarea nu reuseste sa inteleaga cu adevarat -ca individ-… Read more »