Recenzie „Regina Roșie” de Victoria Aveyard

Titlu: Regina Roșie
Autor: Victoria  Aveyard
An apariție : 2016
Editura: Nemira
Nr. Pagini: 472
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Luiza Potecă
Publicată la 10.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Regina Roșie” de Victoria Aveyard
2 (40%) 1 vote[s]

 O carte care a stârnit interesul unui număr inimaginabil  de adolescenți. O serie ce este așteptată cu nerăbdare.  Cam astea ar fi primele mele gânduri dacă mi s-ar cere să vorbesc despre Regina Roșie. Prima carte din seria cu același nume.

Autoarea, Victoria  Aveyard, prezintă prin intermediul acestei cărți o lume diferită de a noastră, o lume în care  populația este împărțită după culoarea sângelui, o lume în care haosul e la un pas de izbucnire.  Primul capitol ne poartă direct în satul Pilonii, sat natal al eroinei noastre, Mare Barrow. Iar ziua prezentată are și ea o semnificație aparte fiind Prima Vineri. Zi în care întreaga populație se adună în arenă pentru a asista, obligatoriu, la luptele între 2 argintii, ocazie pentru clasa superioară să își etaleze puterile.

Cine sunt argintii și de ce ei sunt această clasă superioară? Datorită puterilor pe care le dețin, un dar în concordanță cu sângele lor.

Doar argintii pot lupta în arene, întrucât numai un argintiu poate supraviețui în arenă. Ei se luptă pentru a ne arâta forța și puterea lor. Suntem fără egal. Suntem zei. E scris în fiecare lovitură supraomenească pe care o aplică. 

Cine sunt ceilalți? Sunt oamenii cu sânge roșu, oameni care au fost transformați în sclavi ai argintiilor datorită lipsei puterilor. Lumea Marei Barrow este împărțită iar o singură regulă pare să domine. Cei puternici stăpânesc totul. Și totuși războiul între națiuni este purtat de cei roșii, astfel încât dacă până la a 18-a aniversare nu ești luat ca și ucenic urmează să fii încorporat. Familia Barrow este una simplă compusă din cei 2 părinți dintre care tatăl rănit în urma războiului, 3 băieți aflați deja pe front, Gisa – sora cea mică ce este ucenica unei croitorese și Mare ce urmează să fie încorporată.

În ceea ce privește propria încorporare protagonista noastră pare resemnată și să își accepte soarta. Același lucru nu este valabil și în cazul încorporării prietenului său, Kilorn. Preocupată de mică ă îl protejeze pe acesta, Mare caută și acum o soluție pentru a își scăpa amicul din ghearele războiului. Drumul acesta o îndrumă către Garda Stacojie, o grupare rebelă formată din roșii care își cer drepturile.

Dar orice costă bani, iar viața constă chiar foarte mult. Mai mult decât își poate permite Mare. Asta însă nu o împiedică pe tânără să își încerce norocul și abilitatea mâinilor în Piața Soarelui, loc destinat vânzării mărfurilor către argintii. Totuși lucrurile nu merg conform planului iar sora sa mai mică, speranța familiei, este rănită. Fiind astfel lăsată fără loc de muncă.

Viața mai are și darul de a fi neprevăzută pe lângă cel de a fi scumpă.O seară oarecare, o seară  în care fata își încearcă norocul de a ușura câțiva cetățeni beți de pungile lor de bani are un impact puternic asupra vieții tinerii.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Victoria  Aveyard.

Lumea aceasta pare a avea câteva reguli fixe datorită metodei de împărțirii a populației. Dar ce se întâmplă când, în timpul Turneului Reginelor ( turneu în care posibilele logodnice ale moștenitorului își etalează puterile) o tânără cu sânge roșu care pe o plasă de electricitate fără a muri? Ba mai mult de atât, aceasta reușește în mod inexplicabil să folosească fulgerele asemenea unei arme.

Mare Barrow se dovedește a fi mai mult decât o roșie, reprezintă o situație greu de gestionat pentru Regina Elara, o anomalie fără de explicație. Totuși, scorpia ce poartă zâmbind angelic găsește o soluție prin care cea ce odată fusese roșie să devină argintie. Trecând sub stricta supraveghere a fiului cel mic al regelui, Maven.

Dar totuși acest lucru nu o face pe fată să își uite culoarea sângelui ce îi revine în obraji de fiecare dată când  se îmbujorează. Garda Stacojie nu ratează nici ea momentul. O prințesă ce vrea să își ridice poporul din ruină, o Regină Roșie.

Pe lângă conflictul central, cel dintre argintii (reprezentați prin casa regală și membrii familiilor puternice)  și roșii( Mare și Garda), autoarea îi dăruiește tinerei și un conflict interior de ordin amoros. Ambii prinți o atrag, pentru unul a fost dragoste la prima privire, cel de-al doilea și-a câștigat locul în inima ei prin minciuni. Întrebarea este, își va da seama la timp Mare cine este cel pe care trebuie să îl aleagă. Mai ales că va paria totul pe sentimentele lor pentru ea, pentru cauza ei.

Suferință, minciuni, trădare și multă dragoste. Mi-e îmi sună a rețetă de succes!

Aspecte Pozitive:

Nu pot spune că mi-a plăcut cartea. Am adorat-o! Uitasem cât de mult am fost îndrăgostită de acest gen de cărți acum 3 ani dar noroc că mi-a picat aceasta în mână. Personajele sunt bine definite, acțiunea are o continuitate perfectă iar răsturnările de situație sunt fix la momentul potrivit.

Aspecte Negative:

Nu pot spune că am ceva ce nu mi-a plăcut la carte. Fiind o reușită per total îmi e greu să îmi amintesc detaliile minore care pentru un moment m-au deranjat.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Avatar Iulian C
    Reply

    Primele trei carti , privite in ansamblu dezvaluie o poveste lipsita de originalitate ,in care “schimbarile de situatie apar la momentul oportun” doar pentru a permite autoarei sa iasa din impasul narativ generat de stilul ei ultraconcentrat si nevizionar. Un mix neomogen de idei provenite din (prea multe) alte opere : ceva Dostoiesvski , ceva Maurice Druon , Alexandre Dumas ,Frank Hebert ,destul Isaac Asimov … pe linga altele. Pentru gustul meu este prea multa psihanaliza intr-un context cu actiune intensa si prelungita , ceea ce ma face sa cred ca autoarea nu reuseste sa inteleaga cu adevarat -ca individ- ce inseamna o persoana activa si cum aceasta gandeste : departe de un stil contemplativ propriu persoanelor sedentare. Nu faci analiza la analiza analizei analizelor in timp ce tu fugi ca sa scapi cu viata !
    Pe scurt , o carte ce merita a fi citita la biblioteca , iar nu a fi cumparata si colectionata.

POST A COMMENT.