Recenzie „Revolutionary Road” de Richard Yates

de | oct. 21, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

Revolutionary Road de Richard Yates„Revolutionary Road” este o carte de Richard Yates pe care aveam de gând de mult să o citesc. Nu am văzut nici filmul deși mi-a fost recomandat. Dar acum, după ce am citit cartea și mi s-a părut bună, deși destul de dură ca subiect, am să îmi pun și filmul pe lista de urmărit în viitor. Mai ales că în rolurile principale se află doi actori mari – Kate Winslet și Leonardo DiCaprio, care au mai făcut pereche bună și în alte filme lăudate.

„Revolutionary Road” este un roman de ficțiune realistică și un portret foarte bun al cuplurilor americane aflate în pragul colapsului

Este văzut ca o capodoperă de unii, ca un roman trist sau dur de alții. Dar este extrem de evocator și te face să te gândești bine la alegerile tale în viață. Știind despre existența lui mai de demult dar luându-mă doar după titlu, nu am crezut că subiectul este atât de dureros. De fapt, nici nu știam exact ce să cred. Dar oricum, m-am dus imediat cu gândul la nonconformism, la alegeri mai puțin obișnuite legate de stilul de viață, la un trai pe muchie de cuțit, unde sunt oferite anumite satisfacții.

Cartea aceasta spune povestea cuplului Frank și April Wheeler. Cei doi sunt tineri, frumoși, iubiți și talentați, așa s-ar zice. Dar, de fapt, în spatele aparentei fericiri și împliniri stau tot felul de frustrări. Atât din punct de vedere sentimental, cât și din punct de vedere profesional. Ambii parteneri se simt încătușați în mariajul lor și fiecare separat de anumite lucruri pe care le consideră piedici în calea adevăratei fericiri.

Cei doi au trăit toată viața cu presupunerea că măreția, viața cea cu adevărat bună pentru ei, se află chiar după colț. Însă trăind după propriile reguli și impunându-și anumite standarde, April și Frank se văd ajunși într-o situație dramatică ce le primejduiește viața de familie, căsnicia și relația solidă, atât de admirată de cei din jur.

Scriitorul Richard Yates reușește să fie dur, dar obiectiv, referitor la situația personajelor sale

Folosindu-se atât de o compasiune emoționantă, cât și de o limpezime a detaliilor fără a simți remușcări, autorul ne arată cum Frank și April își amanetează sentimentele, trădându-se nu doar unul pe celălalt, ci și pe ei înșiși. Cartea asta vorbește în special despre americani și problemele lor, dar are ecouri în situațiile familiale din toată lumea. 

Romanul este despre situația problematică a femeii care nu prea are posibilități și prea multe informații despre anticoncepționale. Dar și despre menirea ei de casnică și de mamă și soție perfectă într-o societate în care nici nu se cere altceva de la ea.

Nici bărbatul din cuplu nu e mai fericit cu ce s-a ales. Soția pare că nu îl mai iubește, jobul prea puțin antrenant nu îi satisface intelectul, prietenii nu îi sunt pe măsură. Nici el nu pare să știe ce îi lipsește, dar cu siguranță ceva trebuie făcut. Și decizia de a se muta la Paris cu cățel cu purcel pare o alegere inspirată, deși nefiind votată drept câștigătoare din prima. Iar atunci când un bărbat cu probleme psihice le trece pragul casei, cei doi vor auzi din gura lui adevărurile pe care nici ei înșiși nu au îndrăznit să le pună negru pe alb despre situația lor de cuplu, dar și despre situația lor individuală.

Iar finalul e dureros și totul se destramă pentru familia Wheeler. 

Titlu: REVOLUTIONARY ROAD
Autor: Richard Yates
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1580

Alte recenzii de la Richard Yates:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu
Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu

Recunosc că unul dintre motivele care m-au făcut să citesc această carte a fost faptul că m-a intrigat mult imaginea de pe copertă. Nu vi se pare? Un om cu valiza pe umăr, ca și cum și-ar fi luat “lumea-n cap” și a pornit unde “l-or purta picioarele” neavând neapărat...

Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende
Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende

Isabel Allende ne arată una dintre părțile urâte ale umanității: oamenii care se luptă împotriva lor înșiși! Chiar înainte de începerea Războiului, în Viena anului 1983, situația evreilor devine tensionată și ajunge să se deterioreze rapid. Peste noapte prieteniile nu...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 3 luni, 17 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments