Recenzie: „Rugăciune pentru Cernobîl”, de Svetlana Aleksievici

by | Feb 3, 2020 | Beletristică, Cărți Premiate, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RUGĂCIUNE PENTRU CERNOBÎL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Orașul Cernobîl, ce se află în raionul Ivankiv, regiunea Kiev din Ucraina, este imediat asociat cu accidentul nuclear ce a avut loc în noaptea lui 26 aprilie 1986, zguduind sufletele oamenilor. O oră și 23 de minute după miezul nopții, explozia nucleară se declanșa la centrala ce poartă numele orașului în care se află, Cernobîl. Această catastrofă a condus la contaminarea radioactivă a zonelor din apropiere și intrarea nefericită în istorie ca fiind cel mai grav dezastru din istoria energiei atomice. Orașele au fost părăsite de localnici mergând cu lacrimi în necunoscut și lăsând în urmă o chinuitoare radioactivitate pentru animale și vegetație. Această catastrofă este subiectul cărții Svetlanei Aleksievici. De fapt, „nu este o carte despre Cernobîl, ci despre lumea Cernobîlului”.

Sursă imagine: https://www.litera.ro/rugaciune-pentru-cernobil-afcc50

„Rugăciune pentru Cernobîl”, de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură pentru „scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre“, este o  istorie orală emoționantă”, o radiografie de neuitat a sufletului rus” (Publishers Weekly).

Personal, lectura acestei cărți mi-a lăsat o rană pe inimă, o stranie incizie întru veșnicie pe care o port zilnic, amintindu-mi, din când în când, cu durere, de ea. O rană care mă impulsionează să fiu mai puțin rău, văzând potopul de suferință ce a putut fi provocat de om la Cernobîl.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Svetlana Aleksievici

Citind și făcându-i loc în sufletul tău aceastei scrieri, formate dintr-o serie de mărturii orale structurate în „O voce omenească singuratică”, trei capitole (1 – „Pământul morților”, 2 – „Apogeul creației”, 3 – „Tristețea ne încântă”), un epilog, plus o informație istorică și un interviu al autoarei cu sine însăși, simți că te alegi cu o pecete pe suflet. Ceea ce a făcut această rugăciune pentru Cernobîl a fost să-mi ștampileze sufletul cu lacrimi și durere.

De ce să citești, atunci, o astfel de carte, îmbibată de suferință, alinată uneori de un umor negru? Pentru că, dându-ți voie să intri într-o infimă parte din suferința altor persoane, iți pierzi comoditatea și îți căștigi sufletul… Cum poți avea un suflet întreg fără să te împărtășești din ceea ce pentru atât de mulți oameni a însemnat un dezastru covârșitor?

Pentru mine, rugăciunea Svetlanei Aleksievici este o strigare care îmi răsună adesea ca un ecou în minte. O strigare la atenție, la umanitatea de care ar trebui să dăm dovadă zilnic, în cele mai mici lucruri… Este, de asemenea, o poartă de intrare în… inimile de la Cernobîl, deci în tristețe generatoare de compasiune, iubire, înțelegere, ajutor, căutare… Cum arată un oraș-fantomă, cu locuri de joacă goale, dărâmate, cu case ce adăpostesc înăuntru istoria unor oameni la fel ca și noi? Cum arată interiorul acelor oameni? Din ce se compune drama lor? La ce te gândești atunci când ești anunțat că trebuie să-ți părăsești casa, familia, copiii și să nu știi unde pleci? Ce faci când persoana cea mai dragă pe lume este doborâtă lent de ceva învăluit în necunoaștere ce se numește radioactivitate?

Un motiv pe care l-aș putea oferi cuiva care ar dori să citească cartea ar fi că această operă este tabloul unei tragedii ce ni s-ar putea întâmpla oricând și nouă. Mai mult decât atât, este un chinuitor de dureros și detaliat portret al unor ființe care au trecut prin… Cernobîl. Este zvârcolirea sufletelor aruncate în… Cernobîl.

🔥 CARTEA RUGĂCIUNE PENTRU CERNOBÎL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Rugăciune Pentru Cernobîl
Autor: Svetlana Aleksievici
An apariție : 1997
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 3.02.2020
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Am rămas, după lectura acestei cărți, cu, sper, mai multă compasiune, mai puțină răutate, mai multă iubire și mai multă înțelegere. M-a curățat de răutate prin împărtășirea puternic exprimată a tragediilor pe care le-au trăuit oamenii ce au suferit în urma dezastrului de la Cernobîl.

Aspecte Negative:

Lectura poate deveni pe alocuri obositoare, plictisitoare. Este însă firesc, neexistând în carte acțiune de tipul celor care te țin în suspans, „obligându-te” să termini romanul. E folositor de avut în vedere că e un fel de colaj de mărturii orale notate care necesită totuși răbdare pentru a fi citite.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 210 zile și a scris până acum 7 articole. Se află pe poziția 72 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments