Recenzie “Dezastrul de la Cernobîl” de Svetlana Aleksievici

de | nov. 21, 2021 | Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

Pe 26 aprilie 1986, la ora 1 și 23 de minute și 58 de secunde, lumea avea să intre în epoca Cernobîl. Explozia reactorului numărul patru a devenit cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii, dar și cea mai mare catastrofă tehnologică a secolului XX. Omul a fost pus de această dată în fața unui dușman invizibil, imaterial. Să fi fost o răzbunare a naturei care s-a dezlănțuit și s-a răzbunat pe noi pentru invențiile care au menirea de a o distruge?! Sau este o autodistrugere a omenirii?!

Nu am crezut că după “Ultimii martori” voi mai da peste o carte la fel de copleșitoare și care să mă răvășească cu aceeași intensitate. Însă, nu a trebuit să caut prea mult, rămânând la aceeași autoare am găsit-o curând. Se pare că acesta este stilul scriitoarei, cărți care să te zguduie, să te emoționeze și în același timp să-ți ofere o altă față a unor evenimente istorice povestindu-ți faptele prin martorii oculari. Și aici Svetlana Aleksievici conturează modul de viața al sufletului adunând cuvinte, sentimente și trăiri cotidiene. Nu este o carte despre Cernobîl, ci despre lumea Cernobîl.
De data aceasta eroii culegerii de mărturii sunt soțiile lichidatorilor morți, mamele copiilor născuți fără organe, chimiști, fizicieni, academicieni, soldați care au participat la operațiunea de stingere a incendiului de la reactorul patru și la curățarea zonei. Dar și acei oameni obișnuiți care s-au întors să locuiască pe pământul strămoșesc sau oamenii care și-au găsit casa în Cernobîl fugind din calea războiului. Aceștia sunt “Oamenii Cernobîl”. Ascultați-le vocile! Aceste voci povestesc inimaginabilul suferințelor prin care au trecut.

Nu mi-am închipui că a existat atât de multă suferință și vieți distruse… Am descoperit cu stupoare că acestor oameni li s-a ascuns la început adevărul și doar vietățile naturii indicau acest dezastru: albinele nu ieșeau din stup, păsările cădeau de pretutindeni, râmele se ascundeau și mai adânc în pământ… Scopul principal al autorităților era de a nu declanșa panica… Nu era doar o minciună, dar un război contra celor nevinovați…
Dar nu ni s-a spus că factorul cel mai important de contaminare radioactivă este locul. Iar ofițerii care ne-au dus la Cernobîl un singur lucru știau: trebuie cat mai multă votcă, ajută în caz de radiație. Nu li s-a spus nimic. Lumea întreaga nu a aflat nimic până când țările din Europa Apuseană nu s-au confundat cu niveluri alarmante ale radiațiilor în aer…
Aici veți întâlni niște descrieri parcă desprinse din filme SF: case părăsite, fântâni, păduri și case îngropate în pământ, oameni care și-au pierdut înfățișarea omenească fiind doar niște răni deschise, copii cu malformații, animale domestice împușcate.
Nu trebuie să uitați că în fața dumneavoastră nu este soțul, omul iubit, ci un obiect radioactiv cu densitate mare de contaminare.
Cu toate acestea peste puțin timp unii oameni au revenit pe plaiul natal, sau la munca la centrală, conștienți fiind de riscul de contaminare care predomină chiar și azi, după 35 de ani de la această catastrofă. Mulți au boli grave, invaliditate, însă pentru ei nu există viață în afara reactorului.
Chiar dacă sunt otrăvite, cu radiații, dar astea sunt locurile mele. În altă parte nimeni nu are nevoie de noi. Până și pasărea are drag de cuibul ei.
Un eveniment monstruos, o lume paralelă. O carte care te va zgudui…
La sfârșit mă întreb și eu precum autoarea: Să fi început istoria catastrofelor? Gulagul lui Stalin, Auschwitz, Cernobîl, atacuri teroriste; prea multe nenorociri ne-a adus secolul trecut…
… progresul cere jertfe și cu cât merge mai departe, cu atât jertfele sunt mai mari.
Titlu: DEZASTRUL DE LA CERNOBÎL
Autor: Svetlana Aleksievici
An apariție : 2015
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 332
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1237

Alte recenzii de la Svetlana Aleksievici:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments