Recenzie „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee

de | mai 18, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

„Să ucizi o pasăre cântătoare – nu va înceta niciodată să fie o carte bună și nu va înceta niciodată să inspire oameni buni”.
„Să ucizi o pasăre cântătoare„ este una dintre acele cărți pe care aproape toată lumea le citește la un moment dat în viața lor. Fie că ai fost forțat să-l citești la școală, fie că ai aruncat o privire pentru că toată lumea te-a îndemnat, majoritatea oamenilor au propria lor experiență personală când povestesc de ce au citit această carte.

Cartea este despre Atticus Finch, care apare ca un erou și un model neconvențional, mai degrabă datorită moralității sale decât a capacităților sale fizice. Tema moravurilor este evidentă de-a lungul întregului roman, mai ales în legătură cu religia și percepția păcatului. Luați-o pe doamna Dubose, o dependentă de morfină în curs de recuperare: ea jură că va muri îndatorată de nimic și de nimeni. Ea își urmărește propriul vis de a fi o ființă umană liberă pentru că știe în adânc ea este corectă.

„Să ucizi o pasăre cântătoare„ se concentrează pe acel instinct de bine și rău, și îl distinge de doar respectarea legii. Chiar și citatul titular: „împușcă toate geaiele albastre pe care le vrei, dacă poți să-i lovești, dar amintește-ți că este un păcat să omori o pasăre batjocoritoare” este în sine o alegorie pentru acest mesaj. Fiind în sine un mesaj generic, ideea de „a face ceea ce este corect” are evident un înțeles diferit în funcție de când și unde citiți cartea. Dacă luăm 1960, când a fost scrisă cartea, America era într-o stare de dezvoltare etică, deoarece inegalitatea socială era – foarte – treptat depășită. Mișcările pentru drepturile femeilor și drepturile negrilor începeau să apară, iar unele au făcut campanie prin violență. Atticus Finch ar accepta asta?

În anii 1930, când a fost plasată cartea, America se afla în mijlocul Marii Depresiuni. Acesta a fost o perioadă în care dificultățile economice însemnau că visul american se retrage din ce în ce mai mult. Am putea considera că Atticus Finch a simțit că visul său de a avea o societate egală, decentă din punct de vedere moral se îndrepta și el într-o direcție greșită.

Fără a nega constanța mesajului moral și ingeniozitatea pură a cărții, este încă deschis dezbaterii dacă, ca în cazul tuturor clasicilor, școlarii ar trebui să fie forțați să citească romanul și să-l parcurgă pagină cu pagină. Frumusețea literaturii și motivul pentru care o iubesc atât de mult este că un scriitor trebuie în cele din urmă să renunțe la sensul cărții sale. Prin urmare, oricine o citește poate scoate din ea ceva ce nimeni nu a mai avut înainte. Mi se pare că este o noțiune frumoasă, dar se pare că căutarea acestor lecții de viață a devenit un exercițiu din ce în ce mai puțin popular pe măsură ce anii au trecut. Să nu uităm că o adevărată literatură, precum To Kill a Mockingbird, are sens în fiecare perioadă și că astăzi, mesajul lui Atticus Finch ar trebui să fie auzit în mijlocul tuturor conflictelor globale despre care auzim la știri în fiecare seară. .

A crede că copiii suferă în întreaga lume din cauza unui regim tiranic sau a unui sistem de justiție inechitabil este o noțiune deprimantă și cred că un Atticus Finch modern ar fi de acord. Nu cred că i-ar fi plăcut să știe că vieți nevinovate sufereau din cauza inegalității. Atticus ar apăra acum probleme pe care Harper Lee nu le-a luat în considerare atunci când a scris cartea, cum ar fi drepturile gay și lesbiene, pentru că ceea ce este în centrul personajului său este acceptarea cine sunt oamenii. Acesta este un punct de vedere moral pe care îl poți ține pe oricine ești sau oriunde te-ai născut. Atticus Finch nu este xenofob sau homofob. Nu este rasist sau sexist. El este uman și îi vede pe toți ceilalți în același mod. Cine ştie? Poate că Atticus Finch ar fi chiar un susținător al drepturilor animalelor.

Ar trebui analizat, predat în școli și făcut bucăți? Nu pot spune, dar ceea ce voi spune este că nu sunt împotriva nimănui să citească de dragul citirii. Am citit multe cărți la care mi-au plăcut, am pus jos și nu m-am gândit niciodată de atunci. Dar sincer simt că Mockingbird este o carte care ar trebui citită, fie ea la școală sau în viața de adult (sau ambele), fără o absorbție completă și totală. Este o carte cu atât de multe straturi de înțeles încât poți obține atât de mult din ea. Eu unul știu că To Kill a Mockingbird este o carte care mi-a schimbat cu adevărat viața și că de fiecare dată când revin peste ea, găsesc ceva nou pe care îl asimilez în propriul meu cod de etică. Trecerea peste ea, deși era o sarcină grea, a meritat, pe termen lung, tot timpul necesar și multe altele în afară.

Aș sfătui cu adevărat să iei o copie a romanului magnific al lui Harper Lee și să-l încerci. Pentru că orice s-ar întâmpla, nu va înceta niciodată să fie o carte bună și nu va înceta niciodată să inspire oameni buni.

Titlu: SĂ UCIZI O PASĂRE CÂNTĂTOARE
Autor: Harper Lee
An apariție : 2023
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 372
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 3503

Alte recenzii de la Harper Lee:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 1 lună, 8 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments