Recenzie ”Șarpele cu pene” de D.H. Lawrence

by | Oct 3, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA ȘARPELE CU PENE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

” Șarpele cu pene” este un mixaj de misticism, catolicism și o romanțată de evadare din chingile normalității unei Europe mult prea îmbătrânite.

Bineînțeles că actul scriitoricesc al lui D.H. Lawrence, cu fraze aparent simple și totuși tăioase, cu amănunțitul stil descriptivism, atât de exact încât le introduce, volens nolens, în peisaj, este prezent și în romanul ” Șarpele cu pene” ca o decisivă amprentare, în cazul de față, a unei lupte dintre cultura europeană și cea nord-americană.

Încercarea scriitorului englez de a pune în balanță misticismul vechii civilizații sud-americane cu catolicismul irlandez, naște în sufletul lui Kate Lesley, personajul principal al cărții, o luptă între glasul rădăcinilor și acuta necesitate a dezbărării de anumite prejudecăți, tabuuri și încătușări. Astfel că, după îndelungi monologale dezbateri lăuntrice, Kate acceptă contopirea și cotropirea existenței sale de către misticismul sud-american și, odată cu acestea, cu o întreagă cultură vastă a unor incitante obiceiuri ritualice care îi oferă senzația de escaladare și profundă devenire, ca o interioare modelare în care gustul desăvârșitei împliniri îmbină raționalul și senzorialul într-un ghem de trăiri învelite în mantia unei intense conjugări.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de D.H. Lawrence

D.H. Lawrence critică astfel închistările frustrante ale catolicismului care încă trăiește între gratiile hulpavei colivii, transformând romanul ” Șarpele cu pene” într-o frescă a anilor 20, care încă mai viermuia haotic și distopic în căutarea unei indestructibile modelări, încercând o pălmuire a chenarelor infatuării și a sobrietății unei religii care nu mai era capabilă să țină pasul cu firescul mers al societății aflate într-un indubitabil avânt, atât din punct de vedere economic cât și cultural.

 

Titlu: Șarpele Cu Pene
Autor: D.H. Lawrence
An apariție : 1989
Editura: CARTEA ROMâNEASCă
Nr. Pagini: 570
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.10.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

D.H. Lawrence știe să pălmuiască grobianismul societății.

Aspecte Negative:

Unele detalii se pierd în amănunte redundante.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională. Un nume cu renume Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în...

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Am ales să citesc cartea „Văduva de safir” datorită imaginii de pe copertă. Poate părea amuzant, însă așa este. Luna Octombrie este aproape gata, iar mie îmi este atât de dor de vară. Imaginea de pe copertă m-a dus cu gândul la o vacanță de vară pe malul mării și m-am...

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

În luna decembrie este programată lansarea filmului Moarte pe Nil de la 20th Century Studios, ecranizare a romanului celebrei scriitoare Agatha Christie. Ne vom reîntâlni cu detectivul belgian Hercule Poirot interpretat, de data aceasta, de actorul Kenneth Branagh...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2021 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 151 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments