Recenzie ”Șarpele cu pene” de D.H. Lawrence

Titlu: Șarpele Cu Pene
Autor: D.H. Lawrence
An apariție : 1989
Editura: Cartea Românească
Nr. Pagini: 570
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 3.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Șarpele cu pene” de D.H. Lawrence
Acordă o notă

” Șarpele cu pene” este un mixaj de misticism, catolicism și o romanțată de evadare din chingile normalității unei Europe mult prea îmbătrânite.

Bineînțeles că actul scriitoricesc al lui D.H. Lawrence, cu fraze aparent simple și totuși tăioase, cu amănunțitul stil descriptivism, atât de exact încât le introduce, volens nolens, în peisaj, este prezent și în romanul ” Șarpele cu pene” ca o decisivă amprentare, în cazul de față, a unei lupte dintre cultura europeană și cea nord-americană.

Încercarea scriitorului englez de a pune în balanță misticismul vechii civilizații sud-americane cu catolicismul irlandez, naște în sufletul lui Kate Lesley, personajul principal al cărții, o luptă între glasul rădăcinilor și acuta necesitate a dezbărării de anumite prejudecăți, tabuuri și încătușări. Astfel că, după îndelungi monologale dezbateri lăuntrice, Kate acceptă contopirea și cotropirea existenței sale de către misticismul sud-american și, odată cu acestea, cu o întreagă cultură vastă a unor incitante obiceiuri ritualice care îi oferă senzația de escaladare și profundă devenire, ca o interioare modelare în care gustul desăvârșitei împliniri îmbină raționalul și senzorialul într-un ghem de trăiri învelite în mantia unei intense conjugări.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de D.H. Lawrence.

D.H. Lawrence critică astfel închistările frustrante ale catolicismului care încă trăiește între gratiile hulpavei colivii, transformând romanul ” Șarpele cu pene” într-o frescă a anilor 20, care încă mai viermuia haotic și distopic în căutarea unei indestructibile modelări, încercând o pălmuire a chenarelor infatuării și a sobrietății unei religii care nu mai era capabilă să țină pasul cu firescul mers al societății aflate într-un indubitabil avânt, atât din punct de vedere economic cât și cultural.

 

Aspecte Pozitive:

D.H. Lawrence știe să pălmuiască grobianismul societății.

Aspecte Negative:

Unele detalii se pierd în amănunte redundante.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.