Recenzie ”Șarpele cu pene” de D.H. Lawrence

by | Oct 3, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA ȘARPELE CU PENE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

” Șarpele cu pene” este un mixaj de misticism, catolicism și o romanțată de evadare din chingile normalității unei Europe mult prea îmbătrânite.

Bineînțeles că actul scriitoricesc al lui D.H. Lawrence, cu fraze aparent simple și totuși tăioase, cu amănunțitul stil descriptivism, atât de exact încât le introduce, volens nolens, în peisaj, este prezent și în romanul ” Șarpele cu pene” ca o decisivă amprentare, în cazul de față, a unei lupte dintre cultura europeană și cea nord-americană.

Încercarea scriitorului englez de a pune în balanță misticismul vechii civilizații sud-americane cu catolicismul irlandez, naște în sufletul lui Kate Lesley, personajul principal al cărții, o luptă între glasul rădăcinilor și acuta necesitate a dezbărării de anumite prejudecăți, tabuuri și încătușări. Astfel că, după îndelungi monologale dezbateri lăuntrice, Kate acceptă contopirea și cotropirea existenței sale de către misticismul sud-american și, odată cu acestea, cu o întreagă cultură vastă a unor incitante obiceiuri ritualice care îi oferă senzația de escaladare și profundă devenire, ca o interioare modelare în care gustul desăvârșitei împliniri îmbină raționalul și senzorialul într-un ghem de trăiri învelite în mantia unei intense conjugări.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de D.H. Lawrence

D.H. Lawrence critică astfel închistările frustrante ale catolicismului care încă trăiește între gratiile hulpavei colivii, transformând romanul ” Șarpele cu pene” într-o frescă a anilor 20, care încă mai viermuia haotic și distopic în căutarea unei indestructibile modelări, încercând o pălmuire a chenarelor infatuării și a sobrietății unei religii care nu mai era capabilă să țină pasul cu firescul mers al societății aflate într-un indubitabil avânt, atât din punct de vedere economic cât și cultural.

 

🔥 CARTEA ȘARPELE CU PENE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Șarpele Cu Pene
Autor: D.H. Lawrence
An apariție : 1989
Editura: CARTEA ROMâNEASCă
Nr. Pagini: 570
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.10.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

D.H. Lawrence știe să pălmuiască grobianismul societății.

Aspecte Negative:

Unele detalii se pierd în amănunte redundante.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1944 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments