Recenzie “Fii și îndrăgostiți” de D.H. Lawrence

by | May 15, 2019 | Beletristică, Biografii, Familie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FII ȘI ÎNDRĂGOSTIȚI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Nu sunt la prima carte citită de la D.H. Lawrence, dar „Fii și îndrăgostiți” mi-a plăcut cel mai mult alături de cartea “Amantul doamnei Chatterley”. Nu mi-a plăcut neapărat subiectul sau drama familiei Morel. Mi-au plăcut mult însă scriitura și felul în care au fost conturate personajele. Dar și trăirile intense ale acestora, redate atât de bine de autor.

Acest cel de-al treilea roman publicat de scriitorul englez D.H. Lawrence este profund și scris cu pasiune. De asemenea, este și una dintre cele mai bune cărți autobiografice citite vreodată de mine.

În cartea „Fii și îndrăgostiți” de D.H. Lawrence ne este prezentată povestea artistului Paul Morel în tinerețe

Bildungsromanul, căci asta este la o adică, se axează mai mult pe povestea de viață a tânărului pictor. El fiind cel de-al doilea băiat al familiei Morel. În scriere ne este redată caracterizarea lui datorită vorbelor, acțiunilor sale și a monologurilor interioare. Sau a relațiilor cu celelalte personaje. De asemenea, aflăm despre puternica sa relație cu mama sa posesivă, care îl vrea doar pentru ea. În plus, nu totul se rezumă la familie.

Vom afla și despre iubirea pasională, mai mult la nivel spiritual, cu Miriam Leivers. Sau de legătura lui amoroasă și fierbinte cu măritata Clara Dawes. Dar cadrul în care se produc aceste frânturi de viață și experiențe este unul tipic romanelor clasice. Este vorba despre sate micuțe cu mine în care se lucrează de zor zi și noapte. Dar cu peisaje verzi minunate, cum doar în mediul rural poți descoperi. Acest fundal este plin de contraste ca și emoțiile puternice care se regăsesc în carte.

Romanul „Fii și îndrăgostiți” de D.H. Lawrence abundă în adevăruri universale despre relații în toate ipostazele lor

Și deși mi-a plăcut în mare scrierea și povestea, nu am putut să înțeleg relația profundă dintre mamă și fiu. Sau mamă și fii. Deoarece mama din carte, doamna Morel, încearcă prima dată să își pună ambițiile în fiul cel mai mare. Și doar atunci când acest fiu moare, ea trece imediat la subjugarea fiului mijlociu, Paul Morel, artistul.

Nu spun că nu îmi place să văd că legătura dintre mamă și fiu este una buna.  Una în care comunicarea și sinceritatea sunt puncte forte. Dar în cazul legăturii dintre personaje, aceasta este ridicol de strânsă. Ca și cum mama ar fi lipită de fiul ei și nu poate să simtă bucuria vieții decât prin realizările feciorului drag. Ba mai mult, doamna se comportă ca o adevărată iubită, fiind geloasă și invidioasă pe iubitele lui Paul.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de D.H. Lawrence

Și dacă asta nu e de ajuns, vrea să îi traseze un drum în viață care să-l ducă sus. Unde vrea ea. Fără a se gândi și la dorințele copilului său. Însă, nici tânărul Paul nu se îndepărtează de mama sa și nici nu pune piciorul în prag cum ar trebui. El se lasă îndrumat de ea și o iubește ca pe o icoană. Regretând imediat ce reușește să se impună și el odată. Asta nu mi-a plăcut în relațiile dintre personaje.

Pentru a înțelege această comuniune dintre cei doi, trebuie să fii atent la nuanțele vieții familiei Morel în complexitatea sa

Ca sa înțelegi pornirile doamnei Morel și iubirea nemaipomenită a fiului ei, trebuie să afli despre drama familiei. Femeia se mărită de tânără cu minerul chipeș care i se pare îndrăzneț. Dar odată soție, își va da seama că nu este chiar atât de fericită pe cât credea că o să fie.

Așadar, pentru că soțul este bețiv și violent, ea devine mai dură și își pune toată dragostea în copiii ei. În special în băieți, pe care îi va modela de-a lungul timpului așa cum va dori. Asta deoarece pentru a se simți fericită și împlinită ea însăși, mama dorește ca fiii să urce treptele sociale. Până la clasa burgheză.

“Fii și îndrăgostiți” de D.H. Lawrence spune o poveste de viață dramatică. Sau mai multe povești întretăiate. Descrie legături de familie așa cum puține cărți o fac. Și nu împopoțonează deloc realitatea, ci o prezintă fix așa cum este ea de fapt.

Titlu: Fii și îndrăgostiți
Autor: D.H. Lawrence
An apariție : 2015
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 15.05.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Aici, acum: Astăzi” de Răzvan Ianculescu

Recenzie ”Aici, acum: Astăzi” de Răzvan Ianculescu

Iubiți cititori, sunteți grozavi! Astăzi vreau să vă mulțumesc pentru că sunteți de atâta timp în această armonie a pasionaților de lectură, cu devotament și încredere. La rândul meu, să știți că mă gândesc la voi des, de fiecare dată când citesc ceva interesant și...

Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

Am fost curioasă să citesc cartea „Orbi” încă de când am auzit de ea. Dintr-un motiv sau altul, acum am considerat că este cel mai bun moment. Și ceea ce am descoperit în carte m-a determinat să iau anumite decizii în propria viață. Cred că poate să fie considerată o...

Recenzie “157 de pagini cu povesti”

Recenzie “157 de pagini cu povesti”

Nu este ușor în ziua de astăzi să-ți convingi copiii să citească. Și dacă i-ai convins să deschidă cartea, este cu atât mai dificil să-i convingi să o citească până la capăt. Poveștile pe care noi le citeam pe vremuri, pur și simplu nu se mai potrivesc copiilor...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 745 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 7 din 151 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments